Hafta başından itibaren iş görüşmelerine yönelik yazılarımda dört konuya değindim. Etkili Kariyer Hikayesi oluşturmak, oluşturulan hikayeyi başarılı bir şekilde görüşme içerisinde sunmak, Etkili Kişisel Sunum ve oluşturulan kariyer hikayesini size özgün bir şekilde Özgeçmiş içerisine kodlamak ve hepsinin üstünde bir iş görüşmesinin anatomisini anlatan mantıksal 6 aşama.
Blog okuyucularımdan gelen sorular, yazdıklarınızı NASIL? uygulayacağız yönündeydi.
Nasıl sorusuna yardımcı olması için ay başında bir program oluşturdum. O program dahilinde sizlere her hafta Online Seminer diğer adı ile Webinar yardımı ile destek olmaya çalışıyorum.
Bu akşam saat 21:30’da geçtiğimiz iki haftanın konusu “Etkili Kariyer Hikayesi Oluşturmak” ve “Etkili Kişisel Sunum’un” özetini Online eğitim olarak vereceğim. Webinar ile birlikte, yazılarımın sizler için daha anlamlı olacağını düşünüyorum. Bu akşam ki eğitimimiz özet ve daha önce katılamayanlar için tekrar niteliğinde olacağı için ücretsiz olacaktır.
Katılım sağlamak isteyen arkadaşlar, yazımın sonunda ki iletişim formu üzerinden bana ulaşabilirler. Bu sunumlara katılım sağlamak için Linkedin üzerinde CareerSpot grubunun bir üyesi olmanız gerekiyor. Henüz üye olmadıysanız olmanızı tavsiye ederim.
CareerSpot grubu, kariyer ve iş yaşamı üzerine Linkedin’de oluşturulmuş 4100 ‘ün üzerinde üyesi olan ve sürekli büyüyen sosyal platform networküdür. Linkedin üzerinde, Türkçe içerikli gruplarda ilk 50 içerisinde yer alan networking ve online seminerleri ile topluluğunun gelişimine destek veren bir gruptur.
İş Görüşme süreci, sadece yeni bir şirket için gerçekleştirilmez, aynı zamanda şirket içi yükselme veya atamalarda da ciddi ve kurumsal organizasyonlar tarafından, boşalan veya yeni pozisyonlarda, önceliği çalışanlarına veren önemli bir değerlendirme aracı olarak kullanılır.
Bu tür şirket içi mülakatlar, potansiyel yönetici adayları için çok uygun fırsatlardır. Kendine güvenen, şirket içerisinde yükselmeyi bir fırsat olarak gören profesyonellerin yeni bir göreve heyecan duymaları şirketin her zaman lehine bir durumdur. Bu tür atamalar ve görüşme süreçleri, şirket içi enerji ve motivasyon kaynağıdır. Şirket bu yönüyle çalışanlarına hem güzel bir mesaj vermiş olur hemde pozisyonu rekabete açarak kendi kriterleri dahilinde en iyi çalışanına vererek, çalışanını ödüllendirmiş olur.
Şirket içi iş görüşmelerini, şirket dışı görüşmelerden ayıran 3 özellik vardır.
1) Uyumlanma süreci, şirket çalışanını tanıdığı ve çalışan şirket yönetimini tanıdığı için daha hızlı olur. Özgeçmiş ihtiyacı şirket dışı bir görüşmeye kıyasla daha az önemlidir.
2) İş görüşmesini gerçekleştirecek insan kaynağı sorumlusu ve yönetici hakkında şirket içerisinden bilgi edinmek kolay olur. Bu şekilde ortaya konan pozisyona yönelik hangi özelliklerin ön planda olacağına dair şifreler elde edilmiş olur.
3) Görüşmenin kariyer hikayenizi anlatma bölümünde geçmiş daha az, gelecek ve siz daha yoğun işlenir.
Şirket içi iş fırsatı görüşmelerinde genellikle adayın şirket içerisinde neler başardığına bakılarak gelecekte neler yapabileceğine dair bir projeksiyon elde edilmeye çalışılır.
Gelecek bu kadar önemliyse, geleceğe yönelik kendinize ait bir resmin zihninizde canlanması ve detaylandırılması gereklidir. Mutlaka iş görüşmesi içerisinde tecrübe, sektör bilgisi ve iş yapmanın teknik yetkinlikleri hakkında sorular ile karşılaşılacaktır. Kişinin sektör bilgisi, deneyimi,iletişimi ve iş yapma becerileri yerinde ise anlaşılmaya çalışılacak en önemli konu Motivasyonunuz olacaktır.
Motivasyon iki kelimeden oluşur, Kişisel Motif (amaç ve hedef anlamına gelir) ve Aksiyon. Motivasyon kelime itibari ile amaç ve hedeflere yönelik hareket ve eylemdir.Kişinin hareket hali ancak amacın, hedeflerin net olması ve kişisel olarak anlam ifade etmesi ile gerçekleşebilir. Kişisel nedenler ve sebepler o kadar kuvvetli olmalıdır ki hareket başlasın. Gerçek anlamda motivasyon içseldir. İçsel motivasyon sürdürülebilirdir.
Sanırım motivasyon kelimesinin ardında ki iki gerçek Hedef ve Hareket ilişkisidir.
Kişisel hedefleriniz nelerdir? Amacınız nedir? Bu ikiliyi tanımlayabilirseniz, bütün iş görüşmelerinde şirket içi veya dışı emin olun başarılı olacaksınız.
Bu iki konuda kendinizi somutlaştırabilirseniz, şirket içerisinde alacağınız sorumluluğa yönelik yapabileceklerinizi de başarılı bir şekilde tarif edebilir, ifade edebilir kabiliyete gelirsiniz.
Çoğu Küresel Lider, kişisel gelişimlerini, kişisel vizyonları ile tanımlayıp, tamamladıktan sonra işlerinde ki gelecek vizyonunu oluşturup, o heycanı yüzbinlerce kişiye yayabilmişlerdir. Lider olabilmek veya işte liderlik için kişisel vizyon, amaç ve hedefler topluluğunuzu oluşturmanız sizi ayırt edici en önemli unsur olacaktır.
Dünyanın çok farklı bölgelerinde farklı lider ve insanlar ile birlikte çalıştım. Hedeflerini bilen kişiler, daha iyi bir lider oldular. Liderlik kelimesini sadece insanları yönlendiren anlamında kullanmıyorum. Liderlik iş yaşamında SONUÇ alma eyleminde kullanılan ve geliştirilebilen en önemli araçtır.
Herkese kariyerinde başarılı bir hafta diliyorum.
Can Büyükalkan