İş Görüşmeleri için Fırsat Yaratmak

images

Bugüne kadar yazdığım yazılar ağırlıklı olarak iş görüşmeleri içerisinde fırsat oluşturmak üzerineydi.

İş arama sürecine girdiğimiz zaman, aktif veya pasif bir şekilde iş arıyor isek, ilk adımlar ve öncelikler isteyebileceğimiz tarzda işlere yönelmek ve odaklanmak olacaktır. 

Bu döngünün içerisinde yapabileceklerimiz sınırlıdır.

ilk adımımız özgeçmişimizin Portaller üzerinde oluşturulmasıdır.  Türkiye’de öne çıkan sayılı portal var. Her portal için ayrı ayrı özgeçmişlerimizi kaydetmek gerekiyor.  Özel istihdam büroları aradıkları pozisyonlara yönelik belli anahtar kelimeler girerek portaller üzerinde araştırmalar yaparlar.  Aynı google search gibi düşünebilirsiniz. Özgeçmiş üzerinde yaptığınız işi tarif ederken sizi kimlerin bulmasını düşünüyor veya istiyorsanız, anahtar kelimelerin özgeçmişinizin içerisinde yer alması önemli olacaktır.

Benim CareerSpot grubundan edindiğim tecrübe, portallerde ki şansınızın  %2-%3 civarında olduğudur.

Diğer önemli kurumsal portal Linkedindir.  Oluşturacağınız bir profil ve jobs sekmesinden size uygun pozisyonları tanımlayarak kolay bir şekilde başvuruda bulunabilirsiniz. Hazırladığınız ögeçmişi pozisyona eklediğinizde işlem başarılı bir şekilde tamamlanmış olur. Linkedin %2-%3 civarında geri dönüş sağlar.

Portallerin ardından devreye tanıdıklarımız girer. Birinci derece networkümüzde ki arkadaş, eş ve dost grubumuza durumumuz ile ilgili bilgi verip harekete geçiririz.  Tanıdığımız insanların şirketlerindeki HR lara ve aynı zamanda çevrelerinde ki arkadaşlara ulaşmalarını bekleriz. Refreans ile yönlendirme ve işe yerleştirme şu an büyük %’ye sahiptir. Yapılan bir ölçümleme veya bir araştırma yok ama %30 civarında olduğu söylenmektedir.

Linkedin üzerinde istediğimiz veya arzu ettiğimiz şirketlerin Insan Kaynakları Yöneticileri diğer bir iletişim kurma yöntemini oluşturuyor.  Hedef şirket listenizi oluşturun. Insan Kaynakları Yöneticilerini google ve linkedin üzerinden araştırın. Linkedin premium kullanıcılarına InMail opsiyonu verir. Bu opsiyonu kullanarak IK yöneticilerine text mesaj gönderebilirsiniz durumunuz ve şirkete olan ilginiz ile. Ben danışanlarıma bu tavsiyede bulunuyorum. Yüzdesel etkisinin henüz düşük olduğunu biliyorum.

Özel istihdam bürolarına ulaşmak ve ellerinde ki fırsatlardan faydalanmak. Sanırım şu an Türkiye’de 300 ‘e yakın özel istihdam bürosu mevcut.  İşKur’un sayfasında özel istihdam bürolarının listesini bulabilirisiniz. Tavsiyem bu listeyi inceleyerek ve web sayfalarına ulaşarak yaptığınız işe en uygun 15 tanesini seçerek, özgeçmişinizi yönlendirebilir veya portallerine ekleyebilirsiniz. Tam olarak bir istatistik olmamasına rağmen, özel istihdam büroları ile çalışarak şansınızı %20 daha arttırabilirsiniz.

Portaller, Özel İstihdam Büroları, Çevreniz, Linkedin IK yöneticilerine yönelik girişimleriniz yani networkünüz sizlere %60-%65  oranında şans yaratır.

Bu yapıların hepsi, az oranları dahi olsa ciddi anlamda fırsatları beraberinde getirebilir. Çevrenizi geliştirmeye samimi olarak önem verin, Özel istihdam büroları ile iyi iletişim kurun ve Portallerden vazgeçmeyin.

Herkese kariyerinde başarılı bir hafta diliyorum.

Saygılarımla,
Can Büyükalkan

Bir Cevap Yazın