Türkiye’nin 2023 vizyonu hakkında herkesin en az 3-5 cümle konuşabilecek bilgi düzeyinde olduğumuzu düşünüyorum.
Acaba 2023 vizyonunun ilerisini görenler ve şekillendirenler var mı?
ICT sektörünün bir lideri ve bir parçası olduğum için ve Üniversitede DOS ile tanıştığımız için, dönemin süper starlarından başlayarak yola çıkmak istedim.
Amacım her hangi bir şirketin reklamını yapmak değil. Ben sadece Microsoft’u bir başlangıç olarak aldım. Küresel şirketlerin önce kendi geleceklerini daha sonra ürün ve hizmetler ile yaşamı nasıl değiştirdiklerinin veya pazarı nasıl şekillendirdiklerinin bir simgesi bence Microsoft
Microsoft 1975’te kurulmuş bir şirket. Garaj şirketlerinden bir tanesi. Ben bu Garaj kültürünü çok seviyorum. Dünya liderleri şirketlerin bir çoğu önce garajlarda kuluçka evrelerini geçirdiler, Apple, MS, Dell, Amazon,Google, Harley Davidson, HP,Mattel, Nike . Hepsi muhteşem şirketler. Hepsi kendi alanında Dünya devi. Kurucuları, mütevazi ve dahi.
MicroSoft 2015 Yılında 40 yaşına girecek. Küresel Vizyonu nereye ulaşıyor diye merak ettim.
Burada sağlayacağım bilgileri Microsoft’un resmi internet sitesinde bulabilirsiniz.
Microsoft’un Vizyonu 2050 yılına dayanıyor. Küresel Dünya’nın değişimini sağlayan şirketin bakış açısı, geleceği görme perspektifi 2013 yılında 2050 yılını gösteriyor.
Microsoft’un eski CEO su Steave Balmer Diversity (farklılık) ve Inclusion (dahil etme) olarak özetliyor Microsoft içerisinde ki kurum yaşamını ve gelecek IK kaynağı stratejisini. Bu durum işe alım stratejisinin de temelini oluşturacak.
Neden Farklılık ve Dahil Etme? 2050 yılında Amerikan iş dünyasına girecek iş gücünün %88 inin bugünün etnik, azınlık ve kadınlardan oluşacağına işaret ediliyor. Kısaca bugünün azınlığı yarının patronunu oluşturacak.
Microsoft’un küresel projeksiyonları bununla sınırlı değil, önemli bir gerçeği daha işaret ediyor. Dünya nüfusunun %88’ini bugünün gelişen ülkelerinin oluşturacağını belirtiliyor. Çin, Hindistan, Brezilya ve Afrika.
Bu gelecek tahminini sanırım Pazar değeri 235 Milyar Dolar ve senelik satışları 73 Milyar Dolar olan bir şirket yapabilir. (Bilgiler Forbes dergisinden alınmadır. )
Microsoft aslında değişen alım gücü verilerine odaklanıyor. Bugün Amerika’da etnik grupların ve azınlıkların satın alma gücünün 9 Trilyon Dolara ulaştığı belirtiliyor. Azınlık alım gücünün seneler içerisinde katlandığını ve önümüzdeki 10 yıllar içerisinde daha da katlanacağının bir göstergersi olarak ifade ediliyor.
Resme Microsoft’un perspektifi ile baktığımızda önümüzde ki 20 yıl içerisinde küresel şirketlerin liderlik koltuklarında bolca Hint kökenli, Hispanik, Çinli ve hatta Afrika kökenli profesyoneller görüyor olacağız.
Gelecek çizildikten sonra, resme uygun hareket planını oluşturmak çok daha kolay olur. Yapmanız gereken veya yapılması gereken, vizyonu hayata geçirebilecek lider ve yetenekleri bir araya getirmek ve insanları büyük bir resmin, geleceğin parçası olabileceklerine ikna etmek.
Amerikalı Küresel bir şirketin kendi iç pazarı, Dünya’ya bakış açısı ve gelecek liderlik anlayışının çok kültürlükten dominant kültürlülüğe dönüşeceğinin ve farklı bir döneme gidileceğininde habercisi.
Daha renkli ve karmaşık bir iş gücü dünyasına giderken işe alım yaklaşımlarının önümüzde ki 10 sene içerisinde ciddi bir dönüşümden geçeceğine inanıyorum.
Önümüzde ki dönemde IK ve İşe Alım, oturan ve yerinde görüşen bir grup olmaktan çıkıp kaynağında pazarlama yapabilen,Scouting mantığında hareket eden bir dönüşüm içerisinde olacağına inanıyorum.
Herkese kariyerinde başarılı bir hafta diliyorum.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com