Steve Jobs Gibi İşe Almak…

steve_jobs

Steve Jobs, teknoloji dünyasının kaybettiği önemli bir iş adamı ve lider. Bence yaşarken efsane olan nadir kişilerden biri ve mirası her zaman hatırlanacak.

Steve Jobs’ı buradan anarken onun meşhur sloganı aklıma geliyor. “Stay Hungry Stay Foolish”. ” Aç Kalın – Sersem Kalın” . Türkçesi çok iyi ifade etmesede aslında Steave Jobs konuşmasında iki şeyi hatırlatıyor. Büyük, esktra büyük bir şeyi inşa etmek istiyorsanız başarıya aç olmalısınız.

Başarıya açlık demek, yapacağınız, üreteceğiniz, inşa edeceğiniz şeye heycan duyarak yaşamak anlamına geliyor. Sonra meraklı olmak, okadar meraklı olun ki aptalca sorular sorun. Aptalca sorularınız anlamlı cevaplar bulmaya başladığında hareket etme ivmeniz ve kabiliyetiniz artacaktır.

Apple’ın kurumsal iş yapma kültürü aslında Steve Jobs’ın elini her attığı işte bu söylemi ile varlığını hissettirtiyor.

Fotune Dergisi, zamanında Steve Jobs ile yaptıkları röportaj ve yazılarını efsanenin ölümü ike kitaba dönüştürmüşler. Ben çok beğendim 1955-2011 Steve Jobs’ın Anısına çıkan bu kitaba klikleyerek amazon.com’dan bakabilirsiniz.

Steve Jobs, işe alıma yönelik bir röportajında (SmartRecruiters bloğunda) “Mezara dünyanın en zengin adamı olarak gitmenin benim için bir anlamı yok ama akşam yatağıma giderken muhteşem bir işyaptık, ortaya koyduk hissi benim için anlamlıdır “der.

Steve Jobs röpörtajında işe alacağı yetenekler için, “O aday, kendini ürün ile, vizyon ile ve şirket ile zaten özdeştirmiştir. Neler yapabileceğini hayal etmiş, o özgüven ile sizin ile konuşuyordur. Ve bu adaylar henüz en iyi ürünün tasarlanmadığını, yapılmadığını bilirler ve inanırlar. Her gün bu tür adaylar için şirket içerisinde bir yarış vardır.  Bu tür adaylar için ücret, yan haklar, pozisyon ve yapabilecekleri hakkında ki bilgiler sadece ciladır  O güven ile karşımıza gelmiş bu ruh halini sergileyen adaylar zaten ücretin yeterli olacağını bilirler. ” der.

Steve Jobs bu inancını Apple’dan atıldıktan sonra satın aldığı Pixar’da Rachel Hannah ile uygulamış. 1986’da satın aldığı Pixar’ı 2006’da Disney’e satmış.

Rachel özgeçmişinde Steve Jobs dahil bir sürü lider ile iş birliği yaptığını belirtiyor. Yüzlerce Süper Starı  işe aldığını ve kurum kültürü içerisinde Steve gibi bir liderin bakış açısının kültüre dönüştüğünü belirtiyor.

Steve Jobs işe alım felsefesini kariyerinin başlarında oluşturmuş. Bir startup şirkete liderlik ederken yeni kurulmuş şirketlerin sahiplerinin veya liderlerinin en çok şikayet ettikleri konunun insan seçimine zaman ayıramamak olmasını, bir şirketin ruhunun oluşturulması için başkasına emanet edilmesi olarak tanımlıyor.

Steave Jobs aslında şunu demek istiyor, ben yeni bir şirketin başıyım. Bu şirket o kadar çok büyüyecek ki benden bağımsız bir hal alacak ve ilk alacağım kişi, geleceğimi belirleyecek. Gerçekten Amerika’da yapılan araştırmalar, startup şirketlerin ilk aldıkları 5 kişinin ilk üç sene içerisinde şirketin sürdürülebilmesini veya batmasını sağlıyor.

Bir istatistiğe göre Türkiye’de iş yapmak için açılan şirketlerin %78 ‘i ilk 3 sene içerisinde kapanıyor.

Bu insan işe alımı konusunda bize bir ipucu verebilir.

Steve Jobs gibi işe almak derken, işe alım mesleğini icra eden profesyonellere belki en güzel tavsiye “kendi işinize insan alıyor gibi işe alın ve her adayı ilk aday gibi düşünerek işe alın. O aday şirketinizin geleceğini belirleyecek”

Herkese Kariyerinde Başarılı Bir Hafta Dilerim, 

Can Büyükalkan

canbuyukalkan@gmail.com

Steve Jobs Gibi İşe Almak…” için bir yorum

  1. Şirketlerin bence üzerinde durması gereken bir konu bu nede olsa İK uzmanları onların adına karar veriyorlar çok özgür bırakıldıklarını sanmıyorum ayrıca bu ayırdı yapabilecek profesyonellikte İK o kadar az ki karşısındaki adayın potansiyelini öngörüp; heyecanını, birikimiyle birleştirip bir şeyler yaratabilmesi için fırsat verebilecek yetiye ve yetkiye de sahip değiller ne yazıkki eh onlarında hesap verecekleri bir patronları var ne de olsa doğal olarak özgür düşünme lüksleri de yok.

Bir Cevap Yazın