Küresel Devlerin “Yeteneği Bulma İştahları“

talent warDünya’daki bütün şirketlere bakın, en iyi yeteneği alabilen şirketler, lider şirket olma yolunu keşfetmiş şirketlerdir ve listenin en başında yer alan yetenekleri alırlar.

Forbes Apple’ı 4 sene arka arkaya en çok çalışılmak istenen şirketler arasında liste başı yapmıştır. Apple yetkilileri bu durumu “ürün geliştirme yeteneğine ve ürün geliştirmedeki hızına bağlıyor.”

Forbes’un Yetenek konusundaki görüşü ;

“İster ürün geliştirmede, ister maliyet ve süreç odaklılığında veya yatırım alanında lider şirketlerden biri olsun, yetenek oyunu çok ciddiye alınır. Yetenek oyununu ciddiye aldığınızda klasik “HR” yaklaşımından dışarı çıkmanız gerekir. Yeteneği bulmanız gerekir. Yeteneği bulmak için şirketlerin iki şıkkı var. Yeteneği içeriden bulmak ve yetiştirmek veya dışarıdan temin etmek. Genelde geçmişten gelen işe alım hataları ile yeteneği içerden temin edebilmek dışarıdan temin edebilmek ile kıyaslandığında çok düşük bir yüzdedir.”

Dünya’nın en beğenilen şirket ve markalarından biriyseniz, en iyiyi ve en iyileri bulmanız işe alım grubunuzun amacı haline geliyor.

Jeff Bezos, bir konuşmasında  “Marka, aynı bir insanın itibarı gibidir. Zamanla, tecrübe ile, yapılan iyi işler ile ve mücadele ile kazanılır” diyor. “Bunca zahmet ile kazanılmış bir Marka’yı bir günde kaybetmemek için iyi çalışanlardan sizi bir sonraki aşamaya taşıyacak insanlardan kurulu bir kadronuz olmanız gerekir” diyerek konuya ilişkin yaklaşımını ortaya koyuyor.

Çoğu şirket Yetenek bulma yarışı içerisine girdiklerinde “A” sınıfı yetenek için hazırlık yapmıyor veya “A” oyuncuyu bulmak için sistem ve mekanizma geliştirmiyor diyor Brad Smart. (Brad Smart “Top Grading”  kitabının yazarı. Şirket yönetimindeyseniz veya HR işi ile ilgileniyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Çalışan demografisine bakışınız değişecek.)

Brad Smart, “A” sınıf yeteneğin çalışanlarınızın sadece %10 ‘unu veya dışarıda ki iş gücünün sadece %10’unu teşkil ettiğini belirtiyor. Her hangi bir iş alanında, pozisyonda veya gelir seviyesinde bu sınıfta yer alan çalışanlar,  “B” sınıf yeteneklerin 8-10 katı daha fazla üretkenlik gösterebildiği ve organizasyonları harekete geçiren ve onu sarsma kabiliyetine sahip çalışan kesimi olduğunu belirtiyor. “B” sınıf yetenek toplam çalışan kesimin %25’i ni oluşturuyor.

Yeteneklerin karıştırılması, bir organizasyon içerisinde ki en büyük tehlike olarak tanımlanıyor. “A” sınıfı yetenek ile “B” sınıfı yeteneği karıştırırsanız ortaya “B” sınıfı yetenek çıkar diyor Brad Smart.

Steave Jobs bu durumu, “mediacore” olarak nitelendiriyor. Eğer işe alım yöneticilerinin yönü potansiyel olarak işi yapabilecek insanları işe almak olursa, o zaman eldeki zor temin edilen “A” sınıfı yetenekler sonuç üretmekte gerilemeye başlıyor. Hep beraber sıradanlaşıyoruz.  Rekabetten düşüyoruz, benim alamadığımı bir başkası alacak ve beni oyundan düşürecek.

Bill Gates ise bu durumu şöyle özetliyor, “ Ben işe alım konusunda, Goldman Sachs ve Morgan Stanley ile rekabet ediyorum.”  “Yazılım işi IQ işidir.” “ En iyi IQ ların Microsoft’ta toplanması bugün ve gelecek için önemli” demiştir.

Yetenek işinizin en önemli parçasıdır. Yetenek yaş ile alakalı değildir. Pazar liderliğinde size imza attırabilecek kabiliyetlerin bir araya gelmesidir.

Yetenek yazılarım, işe alma stratejileri, liderlik ve Küresel Liderlerin Yetenek oyunlarını nasıl ileri götürdüklerine ilişkin yazılarımı farklı bakış açıları ile sizlere ulaştırmaya devam edeceğim.

Herkese iyi hafta sonları dilerim.

Can Büyükalkan

canbuyukalkan@gmail.com

Bir Cevap Yazın