Googlers Google’da Dünyayı Değiştiriyor…

google

Stanford’da okuyan iki öğrencinin üniversitede “Arama Motoru” üzerine başlayan yolculukları 1998 Yılında Google isimli kurulan şirket(10’un 100. Kuvvetini tanımlamak için kullanılan matematiksel bir terim), bugün Dünya’da en çok çalışılmak istenenilen ve en saygın markalarından biri oldu.

Larry Page, bence bir Amerikan hayalinin gerçekleşmesi, dedesinin oto tamircisi olduğunu düşünürseniz. 0 dan Google kuruluyor ve çok büyük bir eko sisteme geçiliyor.

Wikipedia’da ki listeye göre (Wiki listenin tam olmadığını belirtiyor) irili ufaklı 131 şirket satın almış. Milyarlarca Dolar şirket alımı için harcanmış.

Google’un kurucuları Larry Page ve Sergey Brin üniversiteden arkadaşlar. Şirketleri bir garaj şirketi olarak başlıyor. 8. Kişiyi işe aldıktan sonra garaj kendilerine yeterli gelmiyor ve bir ofise taşınıyorlar.

Google bugün bir Dünya devi. On altı senelik yolculuğunda bugün itibarı ile Pazar değeri 375 Milyar USD olan,  50,000 kişinin üzerinde istihdam sağlayan, mesleğinde en iyileri işe alan,  Dünya’nın sadece en iyi yazılımcıları için değil aynı zamanda en iyi yetenekleri için çekim gücü olan çok başarılı bir dev.

Larry Page’in yarattığı Google 57.3 Milyar Dolarlık Satış Cirosu elde ediyor. Karlılık seviyesi %21.66 ile Dünya’da ki en yüksek şirketlerden biri (Forbes’dan alınmıştır) . Google’ın Nasdaq’da ki bir hissesinin değeri 1059.59 USD(Yahoo Finance’ten alınmıştır) . Hisse senedi halka ilk arz edildiğinde almış olsaydınız. Yaptığınız seçimden hiç pişman olmayacaktınız. O dönem 1 lot hisseye  yatıracağınız 1000 USD size bugün 100,000 USD olarak geri dönmüştü.

Larry Page Google’ın geleceğini ve büyümesini sürekli en iyi yeteneklerin araştırılıp bulunmasına bağlıyor. Bu buz dağının görünen yüzeyi aynı zamanda en iyiler için BÜYÜK HEDEFLERİN olması gerektiğini biliyor. Ve en iyi yetenekleri etik, ahlaki değerleri yüksek ve Büyük Hedefler ile besliyor. :alışanları heycan ile bu büyük hedeflere doğru koşuyor. Her gün işe gelmenin çalışanlar için bir heycan olduğunu belirtiyor. Şirketinde çalışanları şirketin sahibi ve Google ailesinin bir üyesi olarak görüyor.

Larry Page, 2012 yılında Q&A Zeitgest Americas konuşmasında Google’ı Büyük Düşünen ve Dünyayı daha iyi bir yer yapacak Yaşam Değiştiren Şirket olarak konumlandırıyor.  Eğer konuşmayı dinlemediyseniz yazının üzerine klikleyerek YouTube’dan dinleyebilirsiniz. Tavsiye ederim konuşma İngilizce

Google her sene 6000 kişinin üzerinde büyüme kaydediyor ve Dünya’da ki en iyi yetenekleri almaya ve bulmaya çalışıyor. YARDIM İSTİYORUZ yazısı ile 2011 yılında Google resmi blog sayfasında yetenekleri çağırıyor (Yazının üzerini klikleyerek okuyabilirsiniz) . Okumanızı tavsiye ederim.

Google işe aldığı yazılımcıları takımlar halinde çalıştırıyor. Her takım ortalamada 3.5 kişiden oluşuyor. Ekipler, Geo (Google haritalar), Mobil işletim sistemleri, Web tabanlı bir işletim sisteminin oluşturulması, Kendi kendini kullanabilen arabalar, 2011’de 100,000 Gigabyte verinin indexlenmesi ve daha fazla yaratıcı proje için çalışıyor ve savaşıyorlar bence. Google her ekibine veya takıma bir start-up şirket gibi bakıyor ve değerlendiriyor.  Takımların zorluklar ile mücadelesi, ileri yeteneklerin şirket içerisinde kalmasını sağlıyor.

Google ile ilgili araştırmalarımı yaparken merak ettiğim bir konu vardı, Google’dan ayrılanlar neden ayrılır? Çok ilginç bir makaleye denk geldim. 2005 yılında Google’da 2 senesini doldurmuş uzman bir Ürün Müdürü işinden ayrılarak kendi girişimini kuruyor. Girişiminin adı Spool.  Bence Google kültürünün güzel bir yansıması olduğu için sizler ile paylaşacağım. Avichal Garg Spool’u kuruyor. Şirket 7 senelik yolculuğundan sonra Facebook tarafından satın alınıyor. Avichal bu satın almadan çok büyük bir kazanç elde ediyor.  Google sadece en iyi yetenekleri kendi bünyesinde barındırmıyor. Aynı zamanda o yetenekleri kendi kültürü içerisinde girişimci yapıyor. Şirketten ayrılan profesyoneller kendi girişimleri için veya çok daha yüksek kazançlar için başka şirketlerde çalışmaya başlıyorlar. Twitter’ın kurucuları EVAN WILLIAMS ve BIZ STONE’un yoluda şirketlerinin Google’dan geçiyor. Bir süre sonra Twitter’ı kurmak için Google’dan ayrılıyorlar.

The war of tech talent adlı makalede(Üzerine klikleyerek okuyabilirsiniz. Makale İngilizcedir), Google’ın yeni yetenekleri nasıl bulduğunu anlatıyor. İşe alım grupları Google’da da şirkette oturmuyor. Yetenek neredeyse peşinden gidiyor. İşi satmaya veya Google’ı satmaya çalışıyorlar. Makaleye göre Google her sene 6000 kişilik küresel büyümesinde zorlanmaya başlamış. Daha önce Google’ın iş görüşmesine girdiyseniz ve hayır cevabı aldıysanız telefonunuz yeniden çalabilir. Google yetenek bulma konusunda da süreçlerinde bir optimizasyona giderek eskiden hayır dediği yetenekleri gözden geçirmeye başlamış. Şirketin İşe Alım Direktörü Todd Carlisle daha önce kişi 14 görüşmeden geçiyordu. Bu süreci 4 e indirdik. Daha önce bir adaya olumlu veya olumsuz dönüşümüz aylar sürüyordu. Şimdi haftalar diyerek işe alım sürecinde ki kalite standartlarını anlatmaya çalışıyor.

Google, Stanford,Carnegie Mellon ve MIT’den alışveriş yaptığını belirtmiş. Son zamanlarda Kanada’dan Victoria Universitesi ve Atlanta’dan Emory üniversitesi’de Google’ın alış veriş listesine eklemiş.

Amerika’da iş görüşmelerinde IQ test yapmak yasak. Dolayısı ile işe alım soruları zihin ve zihni kullanmaya dayalı gerçekleştiğini belirtiyorlar.  Glass Door websitesinde Google iş görüşmesi yapan uzmanların “Account Strategist” pozisyonu için sordukları İngilizce bir soruyu sizin ile paylaşmak istiyorum.

“If you look at a clock and the time is 3:15, what is the angle between the hour and the minute hands?”

Yetenek savaşları büyük markalar için kıran kırana geçiyor.

Google Şirketini en güzel şekilde ele alan Case Study yukarıdaki kitap. Bu kitap ayrıca akademik bir bakış açısında sağlıyor. Eğer bir üniveriste öğrencisiyseniz ve ciddi şirketler üzerine bir tez ve araştırma gerçekleştirecekseniz, size kesinlikle almanızı tavsiye ederim.

Eğer bir şirkette yönetici veya üst düzey bir yöneticiyseniz bu çalışma size farklı perspektiflerde ışık tutacaktır.

Herkese Kariyerinde Başarılı Bir Hafta Dilerim,

Can Büyükalkan

Bir Cevap Yazın