Neden Bilgi Girişimcisi (Infopreneur) Olmalısınız?

Infopreneur

Bugün yazımı Bilgi Girişimciliği konusuna ayırdım.

Infopreneur, yeni nesil bilgi girişmcisine verilen isim.

Üzerinde araştırmalar ve çalışmalar yaptığım bir alan.

Siemens’in önemli bir  müşterisine teknoloji kullanımı üzerine bir  sunum hazırlığı içindeyken bilgi girişimciliğinin sınır tanımayan fırsatçılığı ile tanıştım. Blue Ocean Strategy ile açıklamaya çalıştığım ve içerik açısından uygun bir sunum fırsatını iyi bir hazırlıkla satışa dönüştürmeyi hedefliyordum. Elimde Blue Ocen Strategy ilişkin çok sayıda kitap vardı ama ihtiyacım konunun özüne inebilecek ve hızlı bir şekilde yorumlayabileceğim basit yazılmış ek bir kaynaktı.

Google’lı bir search engine macerasından sonra karşıma çıkan siteleri ve içeriklerini hızlı okuyarak ve verileri çok hızlı tarayarak işime yarayabilecek püf noktalarını not ederken sanki benim için araştırmaları yapmış, konuyu birkaç ppt ve pdf dosyası ile özetleyen ve örnekleyen özenli bir bilgi ile karşılaştım.

Daha önce Accenture’da çalışmış, Hintli bir danışman kendi müşterilerine yönelik Blue Ocean Strateji çalışmalarını (müşteri gizliliğini dikkate alarak) ppt ve pdf formatlarında makul bir ücret karşılığında web sitesi üzerinden Paypal aracılığı ile sattığını gördüm. Bilgi makul bir ücretteydi ve beni bir yığın içerisinden kurtarıyordu.  Satın aldım. İşime yaradı. Hazırlık başarılı oldu, sunumda başarılı oldu.

Google üzerinde bir araştırma yaparken, bir trafik olarak, bir websitesine inmem, ve kişinin değer önergesini bir ödeme aracı ile nakte çevrilme macerası (conversion, dönüşüm) temel bir infopreneurlük (bilgi girişimciliği) örneği.

Tarih boyunca her dönem kendi girişimcilerini ve milyonerlerini, milyarderlerini oluşturmuş.

Toprak reformları ile liberalleşme, Endüstri devrimi ve üretkenlik, PC devrimi ve MACler, Internetin ticarileşmesi, ve Bilgi işçilerinin devrimi.  Bilgi girişimciliği bilginin yeni teknoloji ve teknolojiler ile buluşup ticarileşmesini içeriyor.

Bilgi girişimciliği dünyasında her şey Internet trafiği ve bilginin uygun koşullarda para karşılığı değiş tokuşu üzerine kurulu. Tek fark, Bilgi girişimcileri Internet dünyasından çekeceği trafiğe göre değer kazanıyor. Coğrafya ve Zaman sınırsı olmadan gelen trafik web sitesinde veya blog üzerinde ağırlanarak nakit e dönüştürüyor. Bunun adına rule of multiplication diyorlar. Katlamanın kuralı.

Bu sırrı keşfetmiş ve yaşamına entegre etmiş biri var. Kitapları 22 Milyon’un üzerinde satmış ve rekor kırmış biri. Robert Kiyosaki. Bir sonraki yazımı Robert Kiyosaki’nin yaşam hikayesine ve bilgi girişimciliğini nasıl kullanarak nakte çevirdiğini sizler ile paylaşacağım.

Google’da her ay 88 Milyar arama gerçekleştiriliyor (Bu bilgi google’ın resmi sitesinden alınmıştır). Bir bilgiye göre toplam Internet trafiğinin %90’ı Google.  Infopreneur yani bilgi girişimcileri Google’ı, felsefesini ve ürünlerini anlamak zorunda.  Bu Bilgi Girişimcisinin başarısının temelini oluşturuyor.

Google arama motoru prensiplerinde orijinal doküman oluşturma en önem verilen konulardan. Çalıntı bilgi veya çok benzer bilgi sayfaların indexlenmesi aşamasında yakalanabiliyor. Sayfanız değer kaybediyor.  İhtiyacınız olan trafik size Google üzerinden gönderiliyor ise bu çok kötü bir şey anlamına geliyor. Çalıntı bilgiden uzak durun. Bilgi girişimciliğinde en iyiyi yazmanız gerekmiyor. Doğru insana doğru bilgiyi sunabilmeniz önem arz ediyor. Google’da buna dikkat ediyor.

Google son zamanlarda WordPress ile yakınlık içerisinde.  Bugün blog oluşturma sürecinde WordPress açık ara, google’ın Blogger blog aracının bile önünde seyrediyor.  Lider durumda.

Şu an Dünya’da 73,243,434 wordpress ile üretilmiş site var. Ve her gün artıyor. Bir ay içerisinde 414 Milyon insan 14.6 Milyar sayfaya bakıyor, ziyaret ediyor. Kullanıcılar her ay 35.8 Milyon sayfa üretiyor.

Rakamlar inanılmaz değil mi?

Detaylı bilgiyi http://en.wordpress.com/stats/’ten alabilirsiniz.

WordPress’in liderliğinin sırrı açık kod uygulaması.

Bilgi girişimcileri için bugün trafiğin büyük bir bölümü Google bir bölümü de sosyal medya üzerinden üretiliyor . Sosyal Medya araçlarını etkin bir şekilde kullanabilmek ve kendi bilgisi için trafik yaratabilmek bilgi girişimcisinin diğer bir görevi.

Başarılı bilgi girişimcilerinin trafikleri dengeli. Bir kısım sosyal medyadan bir kısım arama motorlarından oluşuyor.

Geçmişte bilgi girişimciliğini yapmış kişiler 3-4 senelik süreçte işlerinden ayrılıp hayal ettikleri yaşama sahip olmaya başlamışlar. Gelirleri aylık 5,000-10,000 arasında değişen çok büyük bir grup var. Marangoz ustaları, İnşaat Mühendisleri, Teknik Profesyoneller, sıradan insanlar. Bizler gibi. Hayallerine ulaşmış çok büyük bir bölümün ise senelik kazançları 200,000 USD ‘nin üzerinde. Bu rakamlar ciddi rakamlar. Her ailenin veya bilgi girişimcisinin belirttiği ve vurguladığı zaman, zaman, zaman ve zaman içerisinde trafiği başarılı bir şekilde çekme başarısını doğal olarak gösterebilmişler. Gelişen trendleri ve yaklaşımları entegre etmişler. Bilgi girişimciliğini asıl işleri yapmadan hobileri yapmışlar. Hobilerini veya zevk aldıkları konuları belirlemişler.

Infopreneurlük üzerine güzel gerçek deneyime dayalı bir kitap keşfettim “Think, Write, Retire” okumanızı tavsiye ederim

Boşa geçirecek zaman yok bence, zaman herkes için çok kıymetli.

Bilgi girişimcisi olmanız için sizi bu yazımda teşvik etmek istiyorum. Yaşam herkes için aynı başlıyor fakat farklı devam ediyor. Ne olduğunuz ve nerede çalıştığınız önemli değil, kendi yaşamınızı bu yeni fırsatlar ile nasıl değiştireceğiniz bence çok önemli.

Herkesin bir ilgi alanı ve o ilgi alanına yönelik motivasyonu olduğunu düşünüyorum.  Bilgi girişimciliğinin yaşı yok.  Bilgi, Tecrübe, Teknoloji kullanımı, Strateji, Heycan, Araştırma ve Yazmak ve Kendi topluluğunuzu oluşturmak bence bu işi çok heycanlı kılıyor.

Internet’in başlarında bilgi girişimciliğini keşfetmiş profesyoneller bugün yaşamlarının ikinci baharını yaşıyorlar. Bilginin ekonomi ile buluştuğu trafiksel bir ortamda her an, hatta uyurken para kazanabiliyorlar. Bilgi girişimcileri için ticari dünya 7/24 çalışıyor.

Bilgi Girişimciliği bir yolculuk, bu yolculuk artık farklı gelişen alanlar ile birleşerek ortaya inanılmaz sinerjiler çıkartıyor.

Bilgi girişimciliğine yönelik yazılarım devam edecek.

Bu alana ilgi duyan okuyucular için ayrı bir bölüm hazırlıyorum. Bilgi Girişimciliği üzerinden gelir sahibi olan kişiler neler yapmışlar, ne tür teknolojileri kullanmayı öğrenmişler ve entegrasyon çalışmaları yapmışlar. Yola nasıl çıkmışlar. Tüm araştırmalarımı sizler ile paylaşacağım.

Beni takip edin.

İyi çalışmalar dilerim.

Can Büyükalkan

canbuyukalkan@gmail.com

Neden Bilgi Girişimcisi (Infopreneur) Olmalısınız?” için bir yorum

Bir Cevap Yazın