16 Senelik Profesyonel Yönetim ve Liderlik kariyerimde elime her gün bir özgeçmiş geçiyor. Bazı özgeçmişler düzen ve hazırlık itibarı ile daha çekici. Bazıları hazırlık itibarı ile yeterince odaklanılmadığı için veya yeterli özgeçmiş hazırlama bilgisine sahip olunmadığından daha az çekici görünüyor.
Gerçek olan, bizler word veya pdf dosyaları aracılığıyla deneyim ve tecrübelerimizi değerlendiricilerin önüne online sistemler veya mail gönderimleri ile aktarıyoruz. Açık pozisyonlara göre diğer hazırlanan özgeçmişler ile karşılaştırılıyor ve rekabet ediyoruz.
Özgeçmiş çalışmalarınızda kullanabilmeniz için 25 sırrı anlatan 25 sayfalık pdf kitapçığı hazırladım. Bu özel pdf kitapçığını ücretsiz olarak paylaşıyorum. Etkili Özgeçmiş Hazırlamanın 25 Sırrı kitapçığını almak için lütfen aşağıda ki linki klikleyin.
Etkili Özgeçmiş Hazırlamanın 25 Sırrı E-Kitabı için Klikleyin
Kayıt olduktan sonra PDF formatında ki E-Kitabınız size iletiliyor olacak. Bu kitabı alan arkadaşlar aynı zamanda ücretsiz Online Seminer etkinliğinden yararlanabilecekler. Detaylar E-Kitap içerisinde yer alıyor.
Evet, yazımın isminden de anlaşılacağı gibi Etkili Özgeçmişin sırlarını birlikte açığa çıkartıyoruz.
Tarih itibari (aralık ayının ortası) ile iş görüşmelerinin en sıcak dönemini yaşıyoruz. Şirketler 2014 için bütçeleri doğrultusunda yoğun bir iş görüşme trafiği içerisindeler. Küresel olarak 2014’e şirketler hem temkinli hem de büyüme fırsatlarını ön görerek hazırlanıyorlar. Birkaç yabancı firmadaki yönetici arkadaşlarım ile görüştüğüm kadarı ile yeni pozisyonlara yönelik işe alımlar devam edecek gibi görünüyor. Organizasyonların büyüme ve yeniden yapılandırma çalışmaları bu süreçlerde önemli rol oynuyor.
Bu hızlı iş görüşme trafiğinin yaşandığı dönemde iş görüşmelerinde kariyer hikayeniz ve sorulara verdiğiniz dürüst ve etkili cevaplar ile iş görüşmesini lehinize sonuçlandırabilirsiniz fakat o görüşmeye gidebilmek için ÖZGEÇMİŞİNİZ ile fırsat yaratmak zorundasınız.
Eğer Özgeçmiş hazırlayacaksanız veya hazırlamışsanız, aşağıda ki yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.
Düzenli ve iyi hazırlanmış bir özgeçmiş, doğru hazırlanmış bir içerik ile mutlaka davet aldırır.
Yazımı nasıl özgeçmiş oluşturabilirsiniz veya başarılı bir özgeçmişin püf noktalarını paylaşmaya yönelik hazırlamadım. Bugün yazımı genelde gözlemlediğim, belli bir deneyime ve tecrübeye sahip kişilerin ortak yaptığı hatalar üzerine oluşturdum.
Son günlerde tanıdığınız birisine lütfen yönlendirin mesajı ile elime çok sayıda özgeçmiş ulaşmaya başladı.
Bunu fırsat bilip 10 gözlemlediğim ortak hatayı paylaşarak sizin dikkatinizi çekmek istiyorum. Bugünkü blog yazımda bu hataların üç tanesini sizler ile paylaştığım. Takip eden yazımda diğer bölümleri ilginize sunacağım. Konuyu önemli gördüğüm için parçalara ayırıp takip edilebilir kılmak istedim. 3 hatayı aktarmak bile 1000 kelimeyi aşmış durumda.
Ortak Hata 1,
Gördüğüm özgeçmişlerin çoğu 4 sayfa ile 8 sayfa arasında değişiyor. Çok yazmak malesef özgeçmişinizi daha çok okunur kılmıyor. Bu konuda sizin ile iddaya bile girebilirim. İdeal ölçütü nedir? Bu konuda benden daha tecrübeli uzmanlar veya yazarların ortak kesiştikleri nokta, 2 nin ideal olduğu ama maksimum 3 sayfa olabileceği yönünde. Benim 19 seneye ulaşan tecrübem ile özgeçmişimin bir versiyonu 2 sayfa, bir versiyonu 3 sayfa. Olası değerlendirecek veya gözden geçirecek kişiye göre seçim yapıp paylaşıyorum.
Uzun özgeçmişi kısaltmanın yolları var. Kısaltmaya nerden başlamak lazım? Kronolojik akış ile başlayan ve bullet pointler (noktalar) ile uzun bir liste halinde yazılan görev tanımcıkları. İşte bunu kısaltmanız gerekiyor. Eğer 5 sene ve üzeri bir tecrübeniz var ise, gündelik aktivitelerinizin haricinde eminim uğraştığınız projeleriniz olmuştur veya vardır. Bir Web tasarımcısıysanız çok sayıda tasarım ile uğraşmış olabilirsiniz ve projelerinizin önemli olanlarını sıralayabilirsiniz. Bir network uzmanıysanız, günlük kontol, düzeltme veya bakım aktivitelerinin haricinde bir işlevi daha verimli hale getirmek için bir proje gerçekleştirmiş olabilirsiniz ve bu liste bu şekilde uzayıp gidebilir.
Özgeçmişlerin kronolojik akışı, örneğin
2002-2004 UX Tasarımcısı Dokomo A.Ş (Kronolojik Tanımdır.)
- Müşteri beklenti analizlerinin yapılması
- Fonksiyon entegrasyon tablolarının oluşturulması
- Fonsiyon refleks zamanlarının kısaltılması
- Site hızınını arttırılması
Şeklinde hazırlanması yerine, gündelik temel aktivitelerin, fonksiyonel sorumluluklar ile entegre edilmesini sağlayıp, listenizi kelimelere döküp etkisini attırabilirsiniz.
Örneğin,
2002-2004 UX Tasarımcısı Dokomo A.Ş
Müşteri beklentilerine uygun kullanıcı deneyim faaliyetlerinin günlük kontrol, bakım, değişim çalışmalarının kullanıcı etkileşim prensiplerine göre yönetilmesi, site trafiğinin kontrol edilmesi, arama motorlarından siteye gelen kullanıcıların daha fazla zaman geçirmesi üzerine pazarlama ve yazılım bölümleri ile koordineli çalışmaları yönetmek ve koordine etmek.
Bilmediğim bir konuda yazarken biraz araştırma yaptım. En azından doğru örnek oluşturması için. Yukarıda yer alan yazılar, bir kullanıcı deneyim tasarımıcısı olarak gündelik aktivitelerinizi tanımlamaya yeterlidir. 41 kelime ve alandan tasarruf ettiniz.
Ortak Hata 2,
Gördüğüm özgeçmişler içerisinde rakam ile sonuçların tarifi veya başarıların tarifi neredeyse yer almıyor. Unutmayın bizler çalışmalarımızı özgeçmiş üzerinde tanıtıyoruz bir yerde pazarlıyoruz ve değerlendiriciler ile paylaşıyoruz. Herkes özgeçmişinde ne yaptığını bilir. Bunun için doğru ifadeler de kullanabilir. Ama ister teknik bir kökenden gelin ister sosyal bir kökenden gelin yaptığımız aktivitelerin belirli sonuçları vardır. Bu sonuçlar yaptığımız işin meyveleridir ve bunu özgeçmiş içerisine yansıtabilmemiz gerekir.
Eğer yukarıda ki örneğe devam edersek, yaptığımız aktiviteler ile biz aslında bir şeyleri olumlu yönde iyileştirebilmişiz demektir.
Yukarıda ki örnek için birkaç fikir vermek istiyorum.
Bir web sitesinde belli fonksiyonlarda kullanıcı tepkime zamanlarının azaltılması, daha fazla sayıda müşterinin, okuyucunun siteyi ziyaret etmesini sağlayabilir. Tepkime süresinin 2sn’den bir sn indirilmesi ziyaretçi sayısını %10 artışını sağlayabilir ve %10 ek trafiğin dolayısı ile kullanıcının veya potansiyel müşterinin müşteriye dönüştürülmesini sağlanabilir.
Daha fazla müşteri demek daha fazla ciro ve kar anlamına gelir. Elimde veriler olmadığı için net tanım koymakta zorlanıyorum. Yukarıda 41 kelime ile anlatılmış gündelik sorumluluğun ulaştığı başarıyı bir alt satıda tanımlarken aşağıda ki tarzda bir yaklaşım kullanılabilir.
Günlük analizlerim sonucunda, sitenin temel fonksiyonları üzerinde yönelik gerçekleştirdiğimiz koordineli çalışma ile fonksiyon tepkime zamanları 0.5sn azaltarak, ziyaretçi memnuniyetinde %10 ve toplam ziyaretçi sayısında %5 lik büyüme sağladım. Veya sağlandı.
Yukarıda ki tarzda ifadeler sizin ortaya koyduğunuz eforun rakamlar ile bütünleşmesini sağlar. özgeçmişinizi takip eden kişi açısından anlamlı görünmesini sağlar. Sizin ortaya koyduğunuz ürettiğiniz katma değeri yansıtır. Ne yaptığını bilen bir kişi izlenimi vermiş olursunuz.
Ortak Hata 3,
Özgeçmişler toplamda 6 veya American Resume Writers Association’a göre 7 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Header/Başlık olarak tanımlanıyor.
Klasik bir başlık örneğini ele alarak açıklayabileceğimi düşünüyorum. Aşağıda Başlık kısmı ile ilgili basit bir örnek vermek istedim.
Curriculum Vitae
Can Büyükalkan
Yerine,
Curriculum Vitae
Genel Müdür/Operasyon Direktörü/ UX Tasarım Uzmanı/Yönetim Danışmanı/Lojistik Yöneticisi vs…
Can Büyükalkan
Şeklinde yazılması (hepsini değil sadece bir titrin orada olduğunu düşünün lütfen), birkaç saniye içerisinde incelenen özgeçmişler de aranan pozisyon ile eşleştirme konusunda değerlendiriciyi olumlu şekilde yönlendirmenizi sağlar. Resume Writers Association’a göre değerlendiriciler üzerinde olumlu psikolojik etkisi var. Gözle görünmeyen olumlu bir etkiden mahrum kalmamanın önemli bir kazanım olduğunu düşünüyorum.
Normal bir akış içerisinde icra ettiğiniz son pozisyona gelene kadar, değerlendirici özgeçmiş üzerinde adres, telefon, cinsiyet, e-posta adresi, kariyer hedefi veya objektif kısmını okuyacaktır. Bazı özgeçmişler de Eğitim bilgisini görüntülendikten sonra kronolojik akış kısmına geçilir ve sizin üstlendiğiniz son göreve gelinir.
Arada yapmış olabileceğiniz gramer hataları veya yanlış tasvirler, cümle düşüklükleri, rolünüz ile değerlendirildiğiniz pozisyonun bazen eşleşmesini engelleyebilir. Küçük veya önemsiz görebilirsiniz fakat birkaç tane küçük noktayı düzelttiğinizde önemli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Bugün kendinize hedef koyun ve özgeçmişinize yönelik yukarıda bahsettiğim 3 noktayı düzeltmeye çalışın.
Etkili Özgemiş Hazırlarken Sıkça Yapılan 10 Hata Bölüm 2 için lütfen klikleyin.
Etkili Özgeçmiş Hazırlarken Sıkça Yapılan 10 Hata Bölüm 3 için lütfen klikleyin.
Herkese kariyerinde başarılı bir hafta dilerim.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com