Dün başladığım Özgeçmiş Hazırlarken Sık Yapılan 10 Hata, çok ilgi gördü. Teşekkür ederim. Bugünkü yazımda 4 yeni ortak hatayı daha sizler ile paylaşıyor olacağım. Yarın yayımlayacağım yazıda kalan 3 ortak hatayı aktarıp seriyi sonlandırmayı hedefliyorum. Okuyan arkadaşlar için iyi bir rehber olabileceği düşüncesindeyim.
Özgeçmiş hazırlama konusunda gelişmek istiyorsanız ;
Evet, yazımın isminden de anlaşılacağı gibi Etkili Özgeçmişin sırlarını birlikte açığa çıkartıyoruz.
Şimdi hatalara devam edelim;
Ortak Hata 4,
Kariyer.net, Yenibiriş ve SecretCV, Linkedin Türkiye’de ki en önemli kariyer portalleri, 10 Milyonun üzerinde özgeçmişi sistemlerinde barındırıyorlar.
Şu an İşkur’a bağlı 300’ün üzerinde ki istihdam bürosu ve hatırı sayılır organizasyon kendi ihtiyaçlarına yönelik,
a) Bu portaller üzerinde ilan verebiliyorlar
b) Kendi araştırmalarını yapıyorlar.
Kendi araştırmalarını yapan şirketler, portallerin içinde yer alan ilgi duyabilecekleri pozisyonlara yönelik belirli anahtar kelimeleri kullanarak aday listeleri oluşturuyor ve daha sonra, listede ki her adayın özgeçmişini açarak hızlı tarama gerçekleştiriyorlar.
Son dönemde bana ulaşan özgeçmişlere baktığımda belli anahtar kelimelerden yoksunlar.
Anahtar kelimesiz ve Anahtar kelimeli iki örnek özgeçmiş bölümünü paylaşmak istiyorum.
Bir arkadaşımız Pazarlama Uzmanı Görevini aşağıda ki gibi yorumlamış,
“Pazarlama ve markalaşma konseptlerinin hazırlanmasında yer aldım. Etkinlikler düzenleyerek marka gelişimini destekledim. Ürünlerin tercih edilebilir olması için mühendislik bölümlerine düzenli geri bildirimlerde bulundum.”
Sanırım sadece bu kadarı işimizi görür.
Pazarlama işi ile ilgileniyorsanız ve yine aynı iş alanında çalışmayı düşünüyorsanız, özgeçmişinizi kodlamaya başlamadan önce düşünmenizi tavsiye ederim.
Özgeçmiş ile alakalı çok önemli verileri çeşitli yazılarımda paylaşmıştım.
Özgeçmişiniz finansal sürdürülebilirliğiniz için sahip olduğunuz veya olacağınız en önemli dökümandır.
Özgeçmişiniz aynı zamanda sizin kişisel pazarlama dökümanınızdır. Pazarlama malzemelerine baktığınız zaman (flyers) gözlemleyebileceğiniz üç temel özellikleri vardır. Göze kolay gelen iyi tasarımlar içerirler, Yalın ve harekete geçirici bir dil ile hazırlanırlar ve son olarak ortaya koyabileceği faydaya hızlı ulaştırırlar. Bunu yaparken alıcıyı tetikleyici algıda yüksek anahtar kelimeler kullanırlar.
İşimiz özgeçmiş oluşturmak olduğu için nispeten basit. İlk tavsiyem eğer hiç özgeçmiş hazırlamadıysanız veya kendi içinizden geldiği gibi özgeçmişinizi hazırladısanız bir web portalına gidin ve “pazarlama uzmanı” yazarak karşınıza çıkacak ilanlara bakın. Ben sizin yerinize araştırmayı yaptım.
Dijital ve Sosyal Medya kullanarak Pazarlama Faliyetlerini Yürütebilecek,
Pazarlama Hedeflerini Takip edebilecek,
Satış Kanallarını geliştirebilecek,
Pragmatik ve Sonuç Odaklı
Diye liste devam ediyor.
Yukarıda ki gibi bir liste oluşturduğumuzda, her pozisyonun içerisine girip te yapabiliriz veya 10 pozisyona bakıp ta bu özelliği kullanabiliriz.
Bugün pazarlamacılardan beklenen en önemli özelliklerden biri sosyal medya planlama, sosyal medya pazarlama bu alana yönelik iki anahtar kelimemizi oluşturabilir.
İstenilen veya aranan diğer bir özellik satış kanallarını geliştirmek, satış kanalları üçüncü anahtar kelimemizi oluşturabilir, alternatifleri alternatif satış kanalı dır.
Pazarlama hedeflerinin takip edilmesi, pazarlama planı, hedef ve yönetim dördüncü ve beşinci anahtar kelimelerimizi oluşturur.
Pazarlama Planı
Sosyal Medya Planlama, Sosyal Medya Pazarlama
Satış Kanalı, Alternatif Satış Kanalları
Hedef ve Yönetim
Anahtar kelimelerini kullanarak, hareketi anlatan bir yaklaşım ile yukarıda ki örneği aşağıda ki gibi farklı üretebiliriz.
“Ürün ve Hizmetlerin doğru kitle ile buluşması için pazarlama planını hazırlayarak eyleme dönüştürdüm. Planlanan iş hedeflerine ulaşmak için geleneksel ve sosyal medya platformlarının etkin ve aktif kullanımını dijital ajans desteği ile gerçekleştirdim. Alternatif satış kanallarının oluşturulması hedefi için, promosyon ve bütçe desteği ile yeni kanal yapıları kurdum, ölçtüm ve yönettim.”
Yukarıda bir arkadaşımızdan alınmış özgeçmiş parçasını yukarıdaki gibi bir formata çevirmek, anahtar kelimelerin daha efektif kullanılması anlamına gelir.
Biz sadece yazıyı anlamlı ve hedef kelimeler ile değiştirdik.
Bu yazının veya özgeçmiş parçasının içerisinde hala önemli bir parça eksik, dün yayımladığım yazımda değerler vardı. Yaptığınız iş sonuç almak üzerine kuruludur. Bizler iş sonucu üretiriz ve ürettiğimiz sonuçları yaptığımız işler ile birleştirmek değerlendiricilere hakkımızda anlamlı verileri oluşturabilir.
Yukarıdaki yazıyı veriler ile donatırsak,
Aşağıdaki etkileyici formatı yakalayabiliriz.
“X( bir şirketi temsil ettiğini düşünün)’in Ürün ve Hizmetlerinin hedeflenen 500,000 kişi ile buluşması ve 10 Milyon Tl ciro için pazarlama planını hazırlayarak eyleme dönüştürdüm. Planlanan iş hedeflerine ulaşmak için geleneksel ve sosyal medya platformlarının etkin ve aktif kullanımını dijital ajans desteği ile gerçekleştirdim. Alternatif satış kanallarının oluşturulması ve 1 Milyon Tl hedefi için, promosyonel destek ve 100,000 TL bütçe desteği ile yeni kanal yapıları kurdum, sürekli eğitim ve destek yaklaşımı ile satış kanallarını destekledim ve hedeflerimi günlük yönettim.”
Yaptıklarımızı ve değerlerimizi algıda değer yaratan formata, anahtar kelimeleri doğru kullanarak ve taptığımız işi veriler ile destekleyerek iş sonucunu nasıl ürettiğimizi ortaya koyduk.
Ortak Hata 5,
Sürekli Tekrar, gördüğüm özgeçmişlerin büyük bir bölümünün hastalığı gibi duruyor.
Örneğin bir sistem uzmanı İngilizce olarak 3 şirketinde gerçekleştirdiği işleri aynı şekilde yazmış. Onun özgeçmişi İngilizceydi Türkçe’ye çevirerek sizler ile paylaşacağım.
2010-2013 X Şirket
Sistem Uzmanı
– Sunucuların backuplarını almak
– Monitör yazılımı ile sunucuların yüklerini kontrol etmek
– Sanallaştırılmış ortama yeni sunucular eklemek
– Sunucuların hafızalarını kontrol etmek ve eklemek
– Sunucu sistemler için ITIL süreçlerini uygulamak
– Problem ticketlarını açmak ve kapamak
– Haftalık olay raporunu doldurmak ve teslim etmek
–
–
Şeklinde liste uzuyor. Bu liste aynı şekilde 3 farklı iş içinde kullanılmış.
Bunun özgeçmişte ki adı tekrardır. Kendinizi tekrardan kurtarmanız gerekiyor.
Üç çalışılan ortam birbirinden farklı ortamlardı. Sunucu adetlerinden kullanılan araçlara, çalışan sayısına kadar hepsi birbirinden farklı ortamlar. Bu çalıştığınız iş ortamları sadece teknik odalar değildir. Onların varlık sebebi bir iş ortamını ayakta tutmaktır. Ve sizler aslında canlı bir iş ortamını daha verimli hale getirmek için bu çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz ve karşılığında bir bedel alıyorsunuz.
Bunu lütfen unutmayın.
Örneğim teknikti ama benzer özellikte muhasebe, finans, teknik yöneticilere kadar çok fazla sayıda özgeçmiş görüntüledim. Özgeçmişinizi tekrardan KURTARIN.
Ortak Hata 6,
Elime geçen özgeçmişler, sadece benim değil aynı zamanda ekmeğini bu meslekten kazanan çok sayıda meslektaşımın da üzerinde durduğu nokta Ön Yazı (Cover Letter). Ön yazısız bir özgeçmişi aldığımda ilk hissettiğim, sana gönderdim sende işini bilen bir adamsın bana göre bir şeyler çıkarsa veya elinde varsa beni değerlendir. İngilizcesi fishing, yani balık avcılığı, ben sallayayım gelirse gelir.
özgeçmişini hazırlayan kişi bunu bana neden gönderdi, benden ne yapmamı bekliyor ne gibi bir talebi var anlamak bana kalıyor. İnsana değer veriyorsanız, özgeçmişin içerisine bakıyorsunuz, hataları görüyorsunuz ama umursamıyorsunuz (çünkü siz umursamadan gönderdiniz) hızlıca düşünüyorsunuz veya odakta olduğunuz pozisyonlar için bakıyorsunuz ve geçiyorsunuz.
Bu şekilde benim elimde çok sayıda özgeçmiş belki harcanıp gitti.
Eğer bir ön yazı hazırlamaya gayret ederseniz, daha az tecrübeli arkadaşların ellerine özgeçmişiniz geçtiğinde dahi sizi anlama fırsatını karşınızdaki kişiye vermiş olursunuz. Ön yazı bir yönlendirme yazısıdır. Kısadır, açıklayıcıdır ve yönlendiricidir.
Kimse sizin özgeçmişinize bakarak mesela sektör değiştirme isteğinizi yorumlayamaz veya sizin yönetici olmak istediğinizi anlayamaz. Bu hanımın zamanı gelmiş, biz bunu olası yönetici pozisyonlarında değerlendirelim demez diye düşünüyorum. En azından kendi adıma konuşayım değerlendirmem.
American Resume Writers’a göre en özgeçmişin en önemli yönlendirme aşamasını Ön yazınız oluşturuyor.
Diğer yönlendirici alan Kariyer Hedefi diye tanımladığımız Career Objective.
Ortak Hata 7,
Bu bölümde Kariyer Hedefini ele alacağım.
Gördüğüm çoğu özgeçmiş içerisinde bu bölüm ya yer almıyor yada çok basit bir şekilde ifade edilmiş.
Kariyer hedefi, ismi üzerinden anlaşıldığı gibi veya İngilizcesi ile Objective,
Ustalar geniş zamanlı yazılması tavsiye ediyor.
Örneğin,
Bir pazarlama uzmanı için aşağıdaki yazı uygun olabilir.
“FMCG alanında pazarlama deneyimlerimi kullanabileceğim ve tecrübelerimi aktif olarak kapanya yönetimlerinde ve fiyatlamaya yönelik projelerde uygulayabileceğim pozisyonlarda çalışmak.”
Bu tür yazılar çeşitlendirilebilir.
Kariyer Hedefi bölümü 2. Yönlendirmeyi içerir.
Ön yazı ve Kadiyer Hedefi bölümlerini özgeçmişiniz için etkin olarak kullanmanızı tavsiye ederim.
Ortak hatalara ilişkin ikinci yazımı da tamamlamış oldum. Yarın 3. Bölüm ve son 3 hatayı sizler ile paylaşıyor olacağım.
İşe alım sektöründe çalışan profesyonellere yönelik iki kitap tavsiye ediyorum.
Hiring The Best kitabın yazarı Johanna Rothman ve Gerald Weinberg, Şubat 2014 ‘te geniletilmiş baskısı piyasaya sunulacak. İlk sürümü 2004 yılında yapıldı. Kültürel farklılıkları gözetip uyguladığınız zaman iş görüşmelerine bakışınız, BAŞARINIZ ve elde edeceğiniz sonuçlar göreceli olarak olumlu yönde artacaktır düşüncesindeyim.
How to Hire A-Players, Türkiye’de çoğu şirket SME segmentinde ben bu kitabı SME segmentinde iş sahiplerinin, Genel Müdürlerin veya Üst Düzey yöneticilerin okumasını tavsiye ediyorum. İşe alımcı olarak, yetenek ve yetenekleri iş görüşmelerinde keşfetmek üzerine keyifli bir kitap.
Herkese kariyerinde başarılı bir hafta dilerim.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com