Liderler için Yüksek Motivasyonun Dinamikleri

motivation-mind-map

Daha önce yayımladığım iki yazımda Hayaller ile Hedef koyma arasında ki ilişkiyi, Hedefler ile Yönetim üzerine profesyonel Liderlik tecrübeme dayalı ve Liderlik gelişim şirketi kurmam ve işletmemden kaynaklı ve gelişim programlarının evrensel yaklaşımını sizler ile paylaşmıştım.

Hedef koymak, liderliğin başladığı noktadır. Hedef koymak sadece elde edilecek sonucu tarif etmek ile kalmaz aynı zamanda ulaşmak için izleyeceğiniz yolu, icraat adımlarınızı, zaman planlamanızı ve karşılaşabileceğiniz engelleri ve zorlukları size tanımlatır.

Organizasyonlarda bu yaklaşım her sene tekrarlansa ve çoğu zaman organizasyon kaynakarı  bu tanımlanan yolda enerji ile çalışmaya başlasa dahi yolun belli dönemeçlerinde konulan hedeflerden sapmalar gösterirler.  Hedeften sapmalar beraberinde hedeflerin neden olmadığına veya tutamayacağına dair nedenlerin üretilme sürecini başlatır.  Bu sık görülen veya rastlanan durum aslında birey olarak bizlerinde yaşamlarında mevcuttur. Çok arkadaşımın defalarca kilo vermek için rejime başladığını veya spor salonlarına yazıldığını veya koşulara çıktıklarını fakat sonunu bir türlü getirmediklerine şahit oldum.

Hedefin belirlenmesi, tanımlanması , zaman ve hareket adımlarının ortaya konması, o hedefin başarılacağı anlamına gelmez. Konulan hedefi gerçekleştiren ,o hedefe yönelik hareket ve ivmenin sürdürülebilir, karşımıza engeller çıksa dahi sürdürülebilir bir şekilde ilerlemesini sağlayan Motivasyondur.

Hedef ile Harekete geçmek arasında ki bağın ismine  Motivasyon denir ve bu konuda çok sayıda  bilgiye,kaynağa  (yerli ve yabancı) internet ve Google üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu yazımda Motivasyonu biraz daha farklı ele alıp arkasında ki dinamiği sizin ile paylaşmak istiyorum.

Motivasyon kelimesinin İngilizcesi Motivation, iki kelimeden türetilerek birleştirilmiş bir kelimedir. Motive, Motivasyon kelimesinin ilk bileşenidir.  Diğer bileşeni ise Action kelimesidir. Bu iki kelimenin anlamlarını incelediğimizde, Motive, Türkçesi motif, birinci anlamı desendir. İkinci anlamı Sebeptir. Action kelimesi, hareket ve eylem anlamına gelir. Motivasyonun anlamı Sebep doğrultusundaki  hareket ve eylemdir.

Tanımlanmış hedefler ile hareket arasında ki ilişkiyi kişinin hedefin oluşmasına yönelik sebepleri ve nedenleri oluşturur.

Kişinin hedef yolculuğunun sonunda ortaya çıkacak sonuç ile kendisini ilişkilendirmesi ne kadar kuvvetli ise motivasyon dolayısı ile hedef sonuç arasında ki bağ o kadar kuvvetli olur.  Bu cümle ile aslında varmak istediğim nokta, kişisel sebeplerimin elde edilecek sonuç ile yakın ilişkisi hareket ve eylemde devamlılığın taşıyıcısı olduğudur.

Elde edilecek sonuç’un bireyin orada oluş sebeplerini kuvvetlendirmesi gerekir.

Örneğin, Bölüm hedefine ulaşmak, elde edilecek sonuç ile bireyin orada olma sebebinin veya sebeplerinin ötüştürülmesi demektir. Kişisel sebepler sonucun kişi açısından “Anlam”lı olmasını tetikler. Sebep- Sonuç ilişkisinin kuvvetliliği yapılan işin anlamını değerli kılar.  Anlam, kişisel değerler üzerinde oturur.

Eğer siz bir lider olarak ekibinizde ki her kişi ile bölüm hedeflerinizin ilişkisini kurmazsanız, hedefe olan yolculuğunuzda çok sıkıntı çekersiniz.

Liderlerin birinci ve en öncelikli görevi, şirket içerisinde veya bölümleri içerisinde yapılan işi çalışanlar için anlamlı kıldırtmaktır. Her bir kişi ile hedefi ve kişinin kazanımlarını örtüştürmektir. Dolayısı ile lider aslında onunla beraber çalışan kişilerin her birinin kariyerlerine yönelik veya yaşamda ki hedeflerini anlamasını, kabul etmesini ve ortak çıkar işbirliğini ve duygusal tatminin oluşturulmasını sağlayan kişidir.

Motivasyonun dinamikleri üzerine etkili bulduğum bir kitap. Seveceğinizi tahmin ediyorum.

Bir sonraki yazım, Liderlik Dinamikleri üzerine olacaktır.

Herkese kariyerinde başarılı bir hafta dilerim,

Can Büyükalkan

canbuyukalkan@gmail.com

Bir Cevap Yazın