Bilgi Girişimcileri Ne Üretir?

entrepreneurs

2000 yılı yeni  Millenium olarak adlandırılır aynı zamanda Millenium  bilgi işçiliği (knowledge workers)  tanımı ile tanışmamızı sağlamıştır.  Çoğu ünlü dergi Forbes, WSJ bu haberleri birinci sayfalarından veya kapak haber olarak verdiler.

Bilgi işçisi tanımı, verileri analiz ederek ortaya anlamlı sonuç çıkaran, değerlendiren ve karar veren kişi olarak tanımlanıyor.

Örneğin, ticari uzman olarak çalışan bir kişi, SAP veya ERP sistemi üzerinden belli verileri çekip/alıp, excell dosyası üzerinde (genelde) belli makrolar, formüller ile işleyip ortaya bir projeksiyon çıkararak bunu karar mekanizmalarına anlamlı halde sunması ve bu bilgiyi üretmesi bilgi işçiliği sınıfında değerlendiriliyor.

Bilgi işçiliği beraberinde internet teknolojilerinin artmasını, yayılmasını ve erişim, altyapı gibi hizmetlerin veya benzeri hizmetlerin kullanımının ucuzlamasını berberinde getirdi ve bilgi işçiliği evden çalışma konsepti ile tanıştı.

Gelişen bilgisayar ve iletişim teknolojileri küreselleşmeyi veya teknolojide ileri de olan ülkelerin işçilerinin daha da gelişmesini sağladı. White Paper, Working White Paper kavramları ile tanışmaya başladık ve bu bilgilerin tüketicisi olmaya başladık.

Bilgi işçiliği kavramı herkes tarafından beğenilmeye ve tutulmaya başlandı. Bilgi işçisi iletişim teknolojilerini kullanarak her gün gelişmek zorunda. Uzaktan gelişim ve eğitim teknolojileri ve içerik ile her gün kendisini geliştirmeye başladı bu kavram.

COMNET’i sevgili Haluk Emiroğlu kurduğunda, bende bir kaç mühendisinden ve daha sonra yöneticilerinden biriydim. Kurumsal internet teknolojilerini müşterilerine sunarken IP ve IP teknolojilerine ilişkin kullandığımız cihaz ve teknolojilere ilişkin bilgilenmemizi user listler vasıtası ile veya yayımlanan how to dökümanları ile gerçekleştirirdik. O dönemler henüz Türk Telekom’un özelleşmediği dönemlerdi ve elde evrak hat bağlatmak için, fiber hatlarını gözlemlemek için Türk Telekom ofislerinden dışarı çıkmazdık.  Komik zamanlardı. Satıcınında, Kullanıcında, Hizmeti vereninde işlerin nasıl döndüğünü bilmediği ve bilgiye erişimin çok zor olduğu zamanlardı.

Bilgi girişimciliği, bilgi çalışanlarının çoğalması ve üretimlerinin artması ile gerçekleşti.

Örneğin, çok yakın zamanda tanıdığım bir arkadaşım Amerika’da ses teknolojileri üzerine çalışıyordu. Yaklaşık 15 senelik deneyiminin ardından ve bundan 3 sene önce bilgilerinin yoğun olduğu alana yatırım yaparak bilgi ürünleri (information product) geliştirmeye başladı. Bir markanın  Uyumluluk ve entegre çalışma üzerine çalıştığı, yazdığı ve hazırladığı bilgi ürünleri ” how to” (Nasıl) ‘ın cevabını derinlemesine taşıdığı için 10’ar 20’şer sayfalık özel bilgileri  son konuştuğumuzda 50,000 kişiye ulaşmıştı. 50,000 kişiye satılmıştı. Ne kadar gelir elde ettiğini paylaşmayacağım ama bilgiden ve bilgi ekonomisinden girişimi ile payına düşeni fazlası ile aldı ve almaya devam ediyor.

İlk analizlerini yuvarlak yaptı, örneğin markanın kurulmuş tabanının 75,000 olduğunu biliyordu Amerika kıtasında. Yavaş yavaş bunun detaylarını, çıkan teknolojiler ile nasıl etkileşim sağladığını, nasıl yapılabileceğini anlattı yazdı ve kazandı.

Bilgi girişimcisi bir kere başladığı zaman başarılı olmanın sırrı sürekliliğinde ve yenilenmesinde ve kendisini yenilemesinde yatıyor çünkü her gün üretimini belli bir plan çerçevesinde yapmak zorunda aynı bir fabrika otomasyonu olarak düşünebilirsiniz.

E-kitaplar bugün bahsetmek istediğim diğer bir konu. Amazon’un büyümesi ve gelişmesi ile ve Amazon’un yeni teknolojilere yatırım yapması ile kitapçılık veya basın alanında da değişimler küresel boyutta yaşanmaya başlandı. Kindle ve Kindle Edition artık çoğu İngilizce, İspanyolca yayım yapan yazarın gündeminde.  Düşünebiliyormusunuz istenilen word formatında hazırladığınız kitabınız, bir gün içerisinde sizin belirlediğiniz fiyatlama ile raflarda yerini alıyor ve geliriniz aylık olarak banka hesabına yatmaya başlıyor.

Teknoloji ve getirdiği avantajlar artarken, yayımcılar çareyi önce işlerininin büyük bölümünü rekabet edebilmek için hint pazarına outsource etmeye başladılar. Geleneksel yayımcılık maliyetlerini düşürerek rekabette kalmak için mücadele ederken dijital yayımcılık, üretim, dağıtım gibi maliyetlerini ortadan kaldırarakçoğu yayın evinin bu kitap tutmaz dedikleri işlerden kendi girişimleri ile 100,000 kopyanın üzerinde satabilme başarısını dijital olarak gerçekleştiren yazarlar var. Geleneksel yayıncılık yerini ve önemini kaybetmeyecek ama liderleri değişecek ve iki dünyayı ve diğer dağıtım kanallarını bilen yeni nesil liderler yetişecek veya gelişecek.

Hintli yazarlar son dönemde kindle edition kitapları ile Amerikan pazarında ve Dünya pazarında ciddi satış elde etmeye başladılar. Yaşamları değişen çok sayıda Hintli yazar bu konun eğitimlerini vermeye başladı.

Dünya’nın ekonomik lisanı İngilizce, google aramalarının %66 sı İngilizce yapılıyor.  Takip eden lisanlar, İspanyolca, Portekizce, Rusça ve Mandarin. Toplam arama trafiğinin %1 i sadece Türkiye’den ve Türkçe olarak gerçekleşiyor. Bu bir indikatör.

Google aramalarına ilişkin dikkatimi çeken hoş istatiksel bir link vardı StatisticBrain’e ait bunu sizin ile paylaşmak istiyorum. Günlük 6 Milyar aramaya dayanmış bir Google’dan bahsediyoruz artık.

Yukarıdaki kitabı okumanızı tavsiye ederim. Üzerine klikleyerek Amazon’da içeriğini görebilirsiniz.

Yola çıkmak için sadece size özel NİŞ alanınızı keşfetmeye çalışın.

Sonrası diğer yazılarımda …

Herkese kariyerinde başarılı bir gün dilerim,

Saygılarımla,
Can Büyükalkan

Bir Cevap Yazın