Bilgi girişimciliğinin (Infopreneur) en önemli hamlesinin kendi Niş alanınızı keşfetmek olduğunda kalmıştık. Niş alanı belirlemek, bu her hangi bir konu olabilir, tanımladığınız alan ile ilgili olarak basit bir araştırma içerisine girmenizi gerektirir. Niş alan bir konuda derinlemesine ve uzman bilgiye sahip olmak anlamına gelir ve sonraki aşaması bu derinlemesine bildiğiniz veya ilerlemek istediğiniz veya keyif aldığınız konunun arz talep denge merkezini keşfetmenizi, bulmanızı ve tanımlamanız üzerine çalışmanızı içeriyor.
Bu sürece başlarken, amacınız ne tür bilgi ürünleri üretmenin cevabını bulmanız olmalıdır.
Yaptığım araştırmalarda çok fazla bilgi ürününün aslında yeterince talep ile buluşturulamadığı için doğru veya tahmin edilebilir değere ulaşmadığını gözlemledim.
Konunuzu saptadıktan sonra iki türlü kaynağın sizin için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Birincisi Google arama trendleri. https://www.google.com.tr/trends/explore#cmpt=q
Okumanızı tavsiye ederim. Bilgi Girişimcisinin ihtiyaç duyabileceği araşları içeriyor.
Eğer google trends’i hiç kullanmadıysanız kullanmaya başlayın. Bugün, uluslar arası kitap yazarları ve iyi satan yerel yazarlar, toplumun nabzını ve trendleri arama kelimelerinden yola çıkarak hazırlıyorlar. Başlıklar ilginç ve çekici olduğu ve arama trendini içerisinde olduğunu gösteriyor ise o zaman geleceği olan bir konuyu iyi bir hikayeye veya kitap ürününe bağlayabiliyorlar.
Google Trends’i nasıl kullanabilirsiniz.
Ben basit bir örnek üzerinden yola çıkacağım ve bu örneği siz kendi alanınıza çok rahat uygulayabileceğinize inanıyorum. Dolayısı ile ilgi duyduğunuz alanda ki trendi kelime veya kelime bileşkeleri ile gözlemlediğiniz’de hem yazınızın ulaşacağı kitleyi gözlemlemiş oluyorsunuz hem de içeriğin nasıl olması gerektiğine dair kuvvetli bir fikriniz olabiliyor.
İşaret ettiğim sayfaya ulaştığınızda karşınıza terim ekle çıkacak. Google aynı anda 5 terimi karşılaştırabiliyor. Bu görsel olarak ciddi bir avantaj sağlıyor.
Ben pazarlama konusunu ele aldım. Pazarlama üzerine bilgi ürünleri geliştireceğim diye bir varsayımda bulunalım.
İlk yaptığım işlem www.google.com adresine giderek “pazarlama” kelimesini arama yapacağım yere yazmak, pazarlama kelimesini yazdığım anda arama kısmında pazarlamaya ilişkin pazarlama içeren varyasyon kelimeler görebiliyorum. Kendi arama haznemde aşağıda görünüm ortaya çıktı.
Pazarlama nedir
Pazarlama planı
Pazarlama teknikleri
Pazarlama yönetimi
Pazarlama ilkeleri
Pazarlama zirvesi
Yukarıdaki 6 kelimeyi Google’da ki terim ekleye yazıyorum. Terim ekle maksimum 5 kelime karşılaştırması yapabiliyor.
Ben kendi karşılaştırmam da yukarıda ki ilk beş kombinasyonu aldım ve yazdım.
Bu 5 kelimeyi kombinasyonunu karşılaştırdığımda grafikten gördüğüm kadarı ile “pazarlama nedir” “pazarlama teknikleri” ve “pazarlama yönetimi” kelimeler arasında en yüksek trafiği oluşturan kelimeler. Aranan kelimeler olduğunu görüyorum.
Sosyal Medya ‘da yeni trend bir kavram olduğunu biliyorum dolayısı ile araştırmama kalan üç ve sosyal medya kelimesi ve sosyal medya pazarlama kelimelerini ekleyerek yine 5 li karşılaştırmalı bir grup oluşturarak devam ediyorum.
Grafiği karşılaştırdığım’da Sosyal Medya kelimesinin pazarlamaya yönelik 3 kelime ile kıyaslandığında 3 kelimenin toplamı kadar bir hacim oluşturduğunu gözlemledim ve sosyal medya pazarlamanın çok küçük kaldığını gördüm. Sosyal Medya Pazarlama’yı listemden çıkarıyorum.
Ve Google arama yüzüne giderek sosyal medya yazıyorum, sosyal medya uzmanı, sosyal medya nedir, sosyal medya ödülleri, sosyal medya ajansları, sosyal medya siteleri, sosyal medya hizmetleri kelimeleri sıralanıyor.
Pazarlama ile ilişkili olabileceğini düşündüğüm sosyal medya nedir’i karşılaştırmalı kutuma Google Trend’e yazıyorum.
Sosyal Medya nedir sorgusunun, pazarlama teknikleri sorgusuna denk bir sorgu yakaladığını gözlemliyorum.
Dolayısı ile benim niş konum olan pazarlamanın etrafında google ‘da yapılan sorgularda,
Pazarlama nedir, pazarlama teknikleri, sosyal medya nedir ve pazarlama yönetimi kelimelerine yönelik bir trend ve arama olduğunu anlıyorum.
Bu çalışmayı bir seviye daha derinleştirebilirsiniz bu sizin elinizde. Ben burada bırakıyorum.
Bilgi girişmcisi olarak o zaman düşünmeye başlamalısınız, ürettiğiniz ürünün arz talep dengesini yukarıdaki kelimelerden elde edeceksiniz.
Nedir ? sorusu bir çekim gücü oluşturduğuna göre ürünlerimi nedir’i besleyecek, teknikler ile ilgili cevapları bulduracak ve yönetimi anlatacak formasyonda hazırlamak benim için faydalı olur düşüncesi ile konuyu kapatıyorum. Bundan sonraki aşama ürün nasıl geliştirilir onuda başka bir yazım içerisinde ele alacağım.
İkinci kontrol noktası eğer İngilizceye hakim iseniz amazon.com kitap ve kindle kitapları bölümü, burada da “marketing” yazarak marketing’e yönelik yazılmış kitapları görebilir ve Amazon’un look inside opsiyonu ile içeriklerini görüntüleyebilirsiniz. Bu size hazırlayacağınız bilgi ürünlerine yönelik yurt dışında marketing konusu ile ilgili neler yapıldığını, ne tür başlıklar ile müşteri yakalandığını daha önemlisi insanlar ne tür içerik görmek istiyor konusunda ikinci bilgiyi sağlayabilir.
Bilgi ürünlerine yönelik yüksek satış hacimleri incelendiğinde özellikle basit bir konudan kolay ve herkes tarafından anlaşılabilir ve aaa demek böyleymiş dedirten püf noktalarının çok sattığını gözlemledim.
Sizde kendi inceleme ve araştırmanızı yaparken bunlara dikkat edin.
Nasıl Bilgi Ürünü Hazırlanır? Bu konuda 5 yazılık bir dizi hazırladım. Önümüzde ki haftalar da sizin ile paylaşıyor olacağım.
Tüm okuyucularıma iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla,
Can Büyükalkan