CV nize Bakım Yapın! (Bölüm 3)

Maintanence_Man1

 

 

CV Chekup ! CV nize bakım yaptırtmak istermisiniz? Tıklayın. 

 

CV nize Bakım Yapın! Bugün bölüm 3 ile karşınızda.

Bölüm 3 içerisinde sizlere CV nize bakım yaparken önemli 2 adımınız  daha var onları sizin ile paylaşacağım.

7.Adım CV nizin formatı

Çok önemsenmeyen fakat önemsenmesi gereken bir adım.  CV niz word formatında ise kullanıcının word versiyonuna göre hazırladığınız format üzerinde kaymalar veya oynamalar olabiliyor. Bunu önlemek veya engellemenin yolu word dökümanı olarak hazırlanmış özgeçmişinizi pdf formatına çevirmeniz her okuyucu için aynı sonucu verir.

Dün bir danışanımın özgeçmişini benim ile paylaştı. Aynı problemi yaşadık. Farklı word versiyonlarına sahip olduğumuz için benim gördüğüm özgeçmiş içerisinde kronolojik akış içerisinde kaymalar oluştu. Hangi şirket ve pozisyonun hangi tarihte gerçekleştirildiği anlamak zorlaştı.

Bu durumlardan kaçınmak için pdf formatını kullanmak her CV alıcısının aynı içeriği görmesini garanti altına alacaktır.

8. Adımı yöneticiler için ve yönetici adayları için ayırdım.

Yönetici veya yönetici adaylarının CV leri için olmaz ise olmazlar var. Liderlik özelliklerinin ve yetkinliklerinin yansıtılması.  Yönetici pozisyonlarında CV niz üzerinde artık liderlik özellikleri aranıyor. Hatta bazı liderlik yetkinlikleri artık defacto.

Örneğin,

Hedef Koyma ve Hedefler ile Yönetim.  Yaptığınız işi belli bir hedef dahilinde ve toplam şirketin amaçları doğrultusunda ortaya konması gerekiyor. En temel liderlik yetkinliğidir. Hedef ile Yönetim stres ile başaçıkabilmeyiz, zaman yönetimini, önceliklendirmeyi içerir veya bu konular hakkında sizin yetkinliklerinizi ortaya koyar.

Yukarıda ki yetkinlikleri anlatmak, bahsetmek, iş görüşmelerinde nasıl sorularını beraberinde getirir. Nasıl hedefler ile yönetim yaptınız, hedeflerinize nasıl ulaştınız, örnekleyebilirmisiniz tarzı sorulara görüşmeler için de ayrıca hazırlık yapılması gerekir.

Yazmazsam, anlatmazsam karşıma çıkmaz diye düşünmeyin lütfen. ÇIKAR.

Değişim Yönetimi, 21. Yüzyıl değişim yüzyılı. Çok kuvvetli şirketlerin, hatta dünya devi diye bildiğimiz şirketlerin, iş dünyasının sahnesinden bir bir kaybolduklarını gördük ve tanıklık ettik.  Dot.net balonun 2001 yılında patlaması ile çok önemli şirketler ciddi yaralar aldılar. O zaman dünya devi olarak önemli bir telekominikasyon şirketi Worldcom iflas ettiğini açıkladı ve iflas koruması istedi.  İlerleyen yıllarda telekominiskasyon teknolojisinin değişimi çoğu dünya devine bu alandan el çektirtti veya birleşmeye itti. Nortel iflas etti. Siemens, Nokia ile Telekom alanında iş birliğine gitti ve evlilik yaptı. Alcatel Lucent ile benzer bir evlilik yaşadı. Motorola Dünya sahnesinden çekilen diğer bir dev oldu.  Kendi çalıştığım şirketlerden Alman devinin Siemens’in Siemens Business Services firması, Fransızların ATOS ‘una satıldı. Artık Siemens Business Services yok.  Bunun yanında Siemens’in kablo şirketi Pirelli’ye satıldı, Siemens’in cep telefonu bölümü BENQ’ya satıldı. Aklıma gelenleri hızlıca yazdım eksik kalan daha çok birleşme vardır. Bu birleşmeler aslında Değişimi ifade etmektedir. Bu yüzden örnekledim.

Pazar koşullarının değişiyor olması değişimin geleceğini ve sektörün etkileneceğini ortaya koyar. Akıllı telefon pazarı buna güzel bir örnektir. I Phone ile başlayan akıllı telefon dönüşümü pazarı ciddi anlamda Telekom operatörlerinin elinden alıp liberalleştirmiş, I Phone’a karşı Android üretilmiş, Google burada en ciddi işletim sistemi sağlayıcısı olmuş ve Microsoft’un işletim sisteminin Pazar payı inanılmaz ölçüde azalmıştır. Sanırım şu an sadece Nokia ile birlikte çalışmalar yürütüyorlar.

Yüksek devinimli değişim süreci içerisinde değişime yönelik liderlik ile ilgili beklenen mesaj değişime öncülük etmenizdir. Toplamda değişimi nasıl ele aldığınız ve idare ettiğiniz CV içerisinde yer almaz ama mutlaka iş görüşmesi aşamasında karşınıza çıkacak bir sorudur.

Inovasyon,  yenilikçilik, ürün veya hizmetlerde, iş modellerinde, süreçlerde, çalışma şekillerinde yenilikçilik.  Liderlik dinamiklerinden hatta son senelerde ciddi öne çıkan, şirketin, bölümün veya bir iş ünitesinin rekabetçiliğinin arttırılmasına yönelik yapılan hamleler ve inovasyonu, yenilikçiliği nasıl yönettiğinizi konumlandırmanız.

Strateji Oluşturma ve Yönetimi,  bu yazdığım her yönetici seviyesi için geçerli değildir. Eğer bir iş birimi yönetiyorsanız sektör ve pazara ilişkin,  kısa, orta ve uzun vadeli planlarınızın olması önemlidir. Bu yaklaşımlarınızı ve bilginizi doğru ölçüde ve kıvamda aktarmanız, stratejik iş birlikteliklerinizi, niş alanlarınızı ve rekabet ettiğiniz alanları yansıtmanız sizin kimliğinizi ve duruşunuzu yansıtacağından olmazsa olmazlarınızdır.

Bu tür verileri nasıl CV içerisinde kodlayacağınıza dair soruları yönlendirebilirsiniz.

Liderlik Özellikleri, Başarı için takım oluşturabilme (takım kurabilme), sürdürülebilir motivasyon sağlama, ortak amaç belirleyebilmek gibi kavramlarında hafif te olsa liderlik boyutu ile işlenmesinde fayda vardır.

Can Büyükalkan

canbuyukalkan@gmail.com

Bir Cevap Yazın