Infographic CV ile ilgili yazıma başlamadan önce , ilk önce Infographics kavramı üzerinde durmak istiyorum.
Infographics tüm Dünya’da karmaşık bir bilginin hızlı, net, şeffaf olarak anlatılması veya aktarılması gerektiği durumlarda aktif olarak kullanılmaya başlandı. Bu özelliklerin grafiksel anlatım üzerinden yapılmasının kolaylığı iş dünyasının gündemine Inforgraphics kavramını getirdi. Yeni nesil sunum artık Infographics üzerinden gerçekleşiyor ve yayılım hızı her gün artıyor. Bilmeyenlerin bu yetkinliği zaman içerisinde kazanması önemli.
Infographics in bugün kullanım alanları
a) Bir mesajı iletmek
b) Çok sayıda karmaşık veri ve bilgiyi kompak bir halde iletmek
c) Sonuç sebep ilişkisini ortaya koyabilmek için veriyi analiz etmek
d) Ve son olarak periyodik verisel bilgileri görselleştirip karşılaştırmak amacı ile kullanılıyor.
Infografik içerisinde kullanılan Görsel Elemanlar
a) Renk Kodlaması
b) Grafik veya Grafikler
c) Referans Ikonları
Infographics içerik elemanları
a) Zaman ve Zaman akışları
b) İstatistiki bilgi veya veriler
c) Referans noktaları
Infographics Bilgi Elemanları
a) Gerçekler in yansıtılması
İnfografik esnek web teknolojilerinin yaygınlaşması ile karşımıza güzel bir ambalaj ile çıktı. Yeni bir konu veya kavram değil sadece herkesin erişip çalışmalar yapabileceği ve sunumlarını oluşturabileceği kolaylık seviyesine yeni eriştiğine inanıyorum. Aklınızda bir kompozisyon var ise bunu hikayeleştirip aşağıda ki kullanım amaçlarından biri için uygulayabilirsiniz.
Infographics kullanım amaçları,
Sebep Sonuç ilişkisini Gösteren Infografik Uygulamaları için etkili kullanım alanları mevcut. Örneğin Amerika’da ki resesyonun sebepleri ve Küresel ekonomiye yansımaları.
Kronolojik Infografikler zaman akışı içerisinde bir sürecin veya bilginin okuyucuların analizi açısından aktarılması olarak tanımlanıyor. Örneğin, Bir ürün veya hizmete ait satış gelişiminin zaman içerisinde yansıtılması. Amerika’da bazı iyi devlet okullarında, bir çiçeğin gelişimi, elmanın çürümesi veya yapılan bazı kimyasal deneylerdeki verilen artık küçük yaşta ki çocuklardan Infographics kullanılarak teslim edilmesi istenmeye başlamış.
Rakamsal Infografik Uygulamaları, İstatistiki verilerin farklı görsel ifadeler ile yansıtılıyor olması. Örneğin, bir organizasyon veya okulda ki yaş gruplarının dağılımı. Pazarda ki rekabet ve onun pie chartlar eşliğinde gösterilip ifade ediliyor olması.
Yönlendirici Infografik Uygulamaları , infografik okuyucuları bir bilgi üzerinde gezmelerini sağlayabilir. Yönlendirici haritalar, işaretler, semboller ve rakamlar ile bilimsel bilgilerin olayın geçtiği ortam içerisinde ki ulaşım bilgileri, coğrafi konumu, mesafesi ve olayın ne olduğu ve ne şekilde sonuçlandığı üzerine profesyonel şirket uygulamaları bugün mevcut.
Ürün Infografikleri, fiziksel ürün veya hizmetlerin nasıl kullanılacağına dair, fiziksel veya elle tutulamayan faydalarını görsel ifade etmekte kullanılıyor. Örneğin bir Web servisinin ne olduğunu kişiye sağlıyacağı faydaları, zaman veri ve bilgi yaklaşımları ile kullanan etkileyici çalışmalar ortaya çıkabiliyor. Yeni model bir çaydanlığın faydaları, Teflon tencere kullanmanın faydalarını içeren çalışmalar veya bir fitness club’un yeni ürünlerini salon üyelerine aktarması ve yağ yakım becerilerini kilo kalori cinsinden aktarması veya bir tatil şirketinin müşterisini nereden nereye nasıl taşıyacağı nasıl bir program uygulayacakları göresel etkileyici yol ile ifade etmesi günlük örnekler içerisinde yer almaya başladı.
Bence bu kadar Infografik genel kültür bilgisi herkes için yeterli.
Infografik CV ler işe alımlarda ki en son trendi oluşturuyor. Şu an Türkiye’ye uğramamış veya işe alımcılar tarafından fark edilmemiş olsa dahi yakın bir zamanda standart özgeçmişlerin yanına ek olarak gelecektir. Amerika’da Infografik CV portalleri şu ana kadar 4 milyonun üzerinde CV oluşturulduğunu ifade ediyorlar. Bu yeni nesil olarak değerlendirebileceğimiz bir yetkinlik için kabul edilebilir iyi bir rakam diye düşünüyorum.
Inforgrafik CV örnekleri (@Pinterest)
Infografik CV ler yeni nesil CV ler. Bu şekilde adlandırmanın doğru olacağı düşüncesindeyim. Standart özgeçmişlerin üzerine renk, hareket, yaratıclık, rakam ve sonuç ilişkilerini bir kronolojik akış içerisinde bağlayabilen enfes araçlar.
Bir başka Infografik CV örneği
Infografik CV lerin popülerliği 2012 yılının başlarına dayanıyor. 2 Senelik yolculuk içerisinde 4 milyondan fazla özgeçmiş hazırlandı oluşturuldu. Bence meraklı kitlesi bu işte yavaş yavaş doyum noktasına ulaşıyor. Bundan sonraki ivmelenme aşaması çok hızlı gerçekleşeceğini düşünüyorum. Şimdi erken kuşların durumu keşfetme zamanı. Erken kuşlar bence Finans, Lojistik, Satış, Proje Yönetimi, Enerji ve Çağrı Merkezi vb alanlardan yönetsel fonksiyonda ki kişilerde dahil olmak üzere çekecek. Bir Infografik Portali günde 100 yeni üye geldiğini belirtmiş kendi tanıtım yazısında. Gelecek Infografik CV’de yatıyor.
Infografik CV aslında bir tasarım işi. Tasarımcı işi değil. Yola çıkarken kendinizi o görsel yapı içerisinde nasıl temsil etmeniz gerektiğine iyi hazırlanmalısınız. Bunun da ilk adımını “back to square 1” her zaman her danışanıma söylediğim kariyer hikayenizin hazırlanma süreci oluşturuyor. Bu süreçten sonra olayları, zaman akışı içerisinde nasıl temsil edebileceğini zihniniz kodlamanız için size daha çok yardımcı oluyor.
Bir başka Infografik CV Örneği
Suzan Robitalle tarafından( Eski business week teknoloji köşe yazarı) “ ilk çekim noktası görsel portföyü olan profesyonellerin kendilerini standart özgeçmişlere mahkum eden düz siyah beyaz çeperleri yıkması olarak yorumluyorum. Aynı Berlin Duvarının yıkılışına tanıklık ediyoruz. Görsel portföyü olanlar bu yaklaşımı özgürleşme olarak algıladılar. Kendilerini inanılmaz yaratıcılıkları ile tanımlama şansına sahip oldular. Heycan verici bir gelişmenin hala içerisindeyiz. Çok kısa bir zamanda göreceğiz ki artık iş dünyasına ait hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. ) Eski özgeçmiş sektörünün ve işe alım kültürünün ve yaklaşımlarının ve öğretilerinin 2 sene içerisinde dönüşüme uğradığını, sektörde çalışan çok sayıda profesyonelin değişeceği, eski kuralların yerini yenisine ve kuralsız olarak bırakacağı bir döneme tanıklık edeceğiz. HR cılar bu durumdan hiç hoşlanmıyacaklar. Eski CV yapıları ve o CV kurallarını insanlar çiğneyecekler. ) ifade edilen yazıyı Türkçeleştirerek sizin ile paylaşmak istedim.
Örneğin danışanlarıma hoşlanmasada standart ve klasik özgeçmişlerde işe alım piyasasında kabul görmüş yaklaşımları ve standartları olmasada Amerika’da ki bazı derneklerin çalışmalarını ve değerli bilgilerini paylaşıyorum. Ve aslında bugünün çerçevesinde kısa zamanda işe alımcılar tarafından algılanabilmelerini sağlamak için kullanılacak yöntemleri anlatıyorum, danışmanlık veriyorum.
Bu fırtına Türkiye’ye de yansıyacak. Alışık olduğumuz iş portallerinin de karakteristik özelliklerinin değişmesi gerekecek. Sıkı durun herkes için yeni bir dönem başlıyor.
Infografik CV ler üzerine yaptığım araştırmalarda karşıma birkaç ilginç sonuç çıktı.
Görsel iş yapan profesyonellerden sonra 1 milyon üzerinde yazılım uzmanının Amerika’da özgeçmişlerini Infografik altyapısına geçirdiğini öğrendim bu benim için şaşırtıcı bir haberdi. Yeni mezunların CV lerinin %80’i Amerika’da hem standart özgeçmiş hem de Infografik CV’ye çevrildiğini öğrendim.
Yeni nesil yeni nesil özgeçmiş ile yaşama başlıyor. Bu aslında kimse için geri dönülmez bir yolun başlangıcıni oluşturuyor.
Infografik CV konusu yeni 2014 basımı olan CV Nasıl Hazırlanır kitapları içerisinde bir bölüm olarak işlenmeye başlandı. 2014 Aralık ayı kitaplarında bence yeni nesil CV ler için yeni nesil kitaplar çıkıyor olacak.
Bir sonra ki yazım “Nasıl Infografik CV Hazırlarım?” ı okumanızı tavsiye ederim.
Bloğumu lütfen takip edin.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com