İş Arama Sürecinde Aggregator (Bütünleştirici) IK Portalleri Kullanılmalı!

aggregator-creatures

CV Check-up ! Tıklayın. 

İş arama sürecinde Google Adwords’ü kullanın, kendinizi ve CV nizi pazarlayın. Ben bu yöntemi oldukça yaratıcı buldum ve deneyimlemek amacı ile bir iki arkadaşım ile paylaştım.  Yerel olarak böyle bir deneyi bizde yapalım dedik.

Konuyu paylaşıp üzerine tartışmaları yaparken ortak keşfettiğimiz bazı noktalar gündeme geldi.

İlanı verdik ama ilanı okuyan tıkladığında nereye iniş yapacak? “Meşhur Landing Page” kısaca binbir emek ve merak içerisinde getirdiğiniz gözlemciniz ilk olarak sizin hakkınız da ne ile karşılaşacak.

Sonuçta reklam veriyorsunuz , reklam vermek demek aslında kendiniz için bir reklam kampanyası yönetiyorsunuz anlamına geliyor.  Aynı İngiliz ve Fransız beylerin (dün yazdığım yazıda belirtip linklerini paylaşmıştım) employadam.com  ‘da olduğu gibi misafirinizi bir yere indirmeniz gerekiyor. İndirdiğiniz yer misafirinizi kendiniz hakkında bilgi vererek etkileyeceğiniz alan.  Bunun adına landing page dediler veya ana sayfa olarak anılıyor.  O zaman reklam vermeden önce, misafirlerinizi nasıl karşılamak doğru olur? Kesinlikle en azından bir bloğa ihtiyacınız var.  Bloğunuzu ilgi çekici bir şekilde adam’ın hikayesinde olduğu gibi de hazırlayabilirsiniz veya direk konuya girebilirsiniz. Kısaca önceden düşündüğünüz ve hazırladığınız özgeçmişinize kişiyi yönlendirmeniz gerekiyor.  Peki nasıl bir CV?  Önce kısa bir biyografi mi? Cover Letter tarzı bir yaklaşım mı? Infografik CV mi? Yoksa Infografikler kullanılarak adım adım mı ilgi çekmek. Son nokta ve vurucu kısım ne olmalı? Video olarak kendinizi tanıtmadan bir bütünlük sağlanır mı? Kendiniz ile ilgili bir kampanya yönetmeyi hedefliyorsanız, bu sorularıda beraberinde düşünmeniz gerekiyor.  Bu uygulamalar basit olarak anlatılsa bile inancım önceden üzerinde çok düşünüldüğü veya başarılı olması için reklamcılardan destek alındığı, hatta sadece 500 pound değil böyle bir uygulamaya küçük bir servet bile ödenmiş olabileceği yönünde.

Bu yöntemler bizim kültürümüze ne kadar uygun bilemiyorum? Bunları yapabilecek veya düşünebilecek bir kişi işsizlikten bunalabilir mi Türkiye’de onuda kestiremiyorum. Sonuç olarak ihtiyaç var ise yeni ve yaratıcı girişimleri görmeye devam edeceğiz.

Bugün hedeflediğim yazı iş arayanlar için Indeed ve CareerJet. Bu iki portal aggregator görevi görüyor. Birleştirici etkisi var.  CareerJet’in değer önergesi 58.000 web sitesini tarayarak iş ilanlarını topluyor olması. Basit bir ara yüz üzerinden aradığınız pozisyonu girebilir ve bölgeyi girerek, uygun kriterde ki iş ilanlarına ulaşım sağlayabilirsiniz.

http://tr.indeed.com, http://careerjet.com

Indeed, yenibiriş ve secret cv de de yayımlanan ilanları karşınıza getirdiğini gördüm. Careerjet’te Kariyer.net ‘in ilanlarını görebiliyorsunuz. Her iki portal’de de Türkiye’de ki kariyer sitelerinin haricinde yurt dışından açılan Türkiye’ye yönelik iş ilanlarınıda görebilirsiniz.  Hatta çok ilginç piyasada hiç duymadığım start-up teknoloji şirket yönetici ilanlarını, kariyer.net veya yenibiriş içerisinde yaptığım aramalarda karşıma çıkmayan ilanlar, bu iki portali kullanarak karşıma çıktılar. Bu deneyimimi de paylaşmak istedim.

İki portalde aggregator özelliği taşıdığı için üzerlerinde yapılan aylık arama miktarları yüzmilyonların üzerinde olduğu belirtiliyor bu  çok ciddi bir arama sayısı.

Yurtdışı kökenli firmalar, Türkiye’ye yönelik pozisyon arayışlarında öncelikli olarak iki portale yüklenmiş CV lerin tarandığını belirtiyorlar. İki sitenin kendi değer önergelerinde çok farklı formatlarda yüklenen CV leri okuma, indeksleme özelliği olduğu belirtiliyor. Bu arama kriterlerine göre, sizin kullandığınız anahtar kelimeler ile kesişim sağlandığında CV niz listeleneceği anlamına geliyor.  Listenin başında olmak anahtar kelimelerin CV içerisinde akıllıca kullanımından geçiyor.

Anahtar kelime kullanımını Etkili Özgeçmiş Hazırlamanın 25 Sırrında anlatmıştım. Okumanızı tavsiye ederim.

Bu iki portali sadece firmalar kullanmıyor aynı zamanda çok sayıda belirli alanlarda uzmanlaşmış headhunterlar da kullanıyorlar.

İş yine iyi, sade ve etkileyici CV’ye geliyor. CV yolun başlangıcı oluyor. CV nize önem verin.

Tanıdğım 2-3 profesyonel CV lerini bu portallere yükledikten sonra çok hızlı geri dönüş aldılar. SAP, Yazılım (.net,java,php gibi programlama dilleri), Proje Yönetimi ve Satış profesyonellerine yönelik geri dönüşler var. İş arayışı içerisindeyseniz gerek yaratıcı yöntemler ile gerekse bilindik konvansiyonel yöntemler ile sürekli ve bıkmadan bu arayışa devam etmeniz gerekiyor.

Türkiye ekonomik olarak tatsız bir süreçten geçiyor, ülke içi güç çekişmeleri, dolar artışı, paramızın değerinin kaybetmesi, enflasyon bütün bunlar bize geçmişi hatırlatıyor. Daralan ülke ekonomisi, yatırım yapılmayan sektörler ve istihdam ihtiyacının yüksek seyretmesi, Mart ayı seçimleri.

İş arayışında olan herkese kolaylıklar diliyorum. Bütün araçları etkin kullanarak aradığını veya hedeflediğiniz işe yumşak iniş yapmanız dileği ile…

Bloğumu lütfen takip edin.

Can Büyükalkan

İş Arama Sürecinde Aggregator (Bütünleştirici) IK Portalleri Kullanılmalı!” için bir yorum

Bir Cevap Yazın