Bilgi Girişimciliği üzerine yazdığım yazılarımda, gelen yorum ve e-postaları dikkate alarak bu yazımda bilgi girişimcliği üzerine bireysel olarak deneyimlediğim öğrenilmesi gereken bilgi alanlarını sizler ile paylaşmayı hedefledim. Konular çok geniş ve kapsamlı olduğu için Seo ve Adwords’e yönelik bilgi ihtiyacından bu yazımda bahsettim. Linkler ile anlattıklarımı desteklemeye çalıştım. Hedefim bu hafta Bilgi Girişimcisinin bilgi ihtiyaçlarını adresleyerek, ihtiyaç duyabilecekleri yurt içi ve yurt dışı kaynakları sizler ile paylaşmak.
Bilgi girişimcisi olmak, size ait bilgi ürünlerin olmasının dışında farklı alanlarda bilgi birikiminizin olmasını gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Kendimce bu alanları parçalarına ayırdım. Seo (Search Engine Optimization), Google Adwords (internet reklamcılığı), İçerik oluşturma ve içerik stratejisi, internet marketing ve araçları, blog ve blog teknolojileri, basit HTML ve Javascript bilgisi ve son olarak sosyal medya entegrasyonu.
Büyük bir ihtimal ile bilgi girişimcisi olarak sesinizi ve içeriğinizi bloğunuz üzerinden duyaracaksınız.
Bilgi girişimcisi olarak Internet mecrasının içerisinde hareket etmeyi hedefliyorsanız,
En büyük yardımcınız ve dostunuz, sizin arama motorlarından belli kelimeler veya cümleler üzerine yapılan aramalarda yazınızı veya paylaşımınızı ön plana çıkaracak ve görüntülenmenize olanak sağlayacak SEO uyumlu paylaşımlarınız olacaktır.
SEO dendiğinde google akla geliyor. Google 1 numara olduğu için, bu dünyanın patronu 0. Onun SEO yaklaşımlarını öğrenerek, ortaya çıkarmak istediğiniz bilgi ürününün değerini arttırabilirsiniz. Patron ne derse o. SEO kolay bir konu değil, zor bir konuda değil ama prensiplerini anlamak zaman alıyor ve SEO uyumlu yazmayı ancak deneyimleyerek iyi bir şekilde keşfedebiliyorsunuz.
Bu benim Son 3 ay içerisinde ki 47 üzerinde deneyimlediğim bir gerçek. Kendi yazılarıma göz attığımda çok rahat daha önceki yazılarımda neyin eksik olduğunu görebiliyorum. O yazılarda bazı hataları yapmasaydım kesinlikle bugün kü performansım çok daha farklı ve etkili olurdu. En azından 20 yazım google sıralamasında ilk sayfada veya ilk sayfaya çıkmak üzerine olabilirdi.
Bilgi girişimciliğinin amacı belirli bir alanda (seçilen konu, niş alan) üzerine piyasanın kabul edebileceği okumaya, sese, görsele dayalı bir ürün geliştirmek. Ürünün görüntülenebilir olması Google arama motorunun prensiplerinin ve SEO kültürünün yavaş yavaş sizde gelişmesine bağlı.
İsterseniz bu konuda danışmanlık ta alabilirsiniz. Çok sayıda danışmanlık veren şirket veya kişi mevcut.
Eğer siz ürünlerinizi geliştirip bu alanda kişisel olarak ilerlemek istiyorsanız, SEO’yu öğrenmenizi tavsiye ederim.
Google benim kişisel olarak beğendiğim teknoloji şirketlerinden biri. Size tavsiyem Google’ın SEO dökümanını okumanız “Arama Motoru Başlangıç Optimizasyon Rehberi” İyi bir başlangıç adımı olacağına inanıyorum. Linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Arama motorunun prensiplerini öğrendiğinizde başlık kullanma, yazı için kategori ve tag seçimleri ve içerik akışı sizde de değişim gösteriyor olacak. Yazılarınız veya ürünleriniz Google arama motorunda birinci sayfaya doğru ilerliyor olacak. Buda sizin Google’dan efektif bir şekilde trafik çekebileceğiniz anlamına geliyor.
Eğer ürün geliştiriyorsanız veya Internet üzerinden ürünlerinizin pazarlamasını yapacaksanız, bu mecranın kralı Google. Google Adwords kullanımını bilmeniz size ürününüzün bulunmasında ve pazarlanmasında büyük bir avantaj sağlayacaktır. Google Adwords’e girmeden belki çok kısa Google Trends’e değinmek doğru olacaktır. Google Trends (sayfanın en altına giderek daha fazlasını keşfedine tıklayarak karşılaştırma yapabilirsiniz) , seçeceğiniz veya seçtiğiniz niş alana yönelik, Google üzerine aramaların hangi kelimeler ile yapıldığını ve bunların bölgesel olarak kuvvetlerini gösteren güzel bir araç. Buradan elde edeceğiniz kelimeler ve kuvvet göstergelerini Google Adwords içerisinde kullanarak, kelimelerin arama adetlerini gözlemleyebilirsiniz. Bu size bilgi girişimcisi olarak yazacağınız yazı veya hazırlayacağınız bilgi dökümanlarının içeriğinin nasıl olması ve pazarlamasının nasıl yapılabileceği konusunda güzel fikirler verecektir ve yön belirlemenizi sağlıyacaktır.
Google arama motorunu keşfettikten sonra keşfedilmesi gereken en öncelikli konu Google Adwords diye düşünüyorum. Google, reklam anlayışını ve algısını değiştiren en önemli şirket. Doğru bir şekilde geliştirilen adwords bunun en önemli kanıtı. Reklama ölçülebilirlik etkisi kazandıran şu an Dünya’da ki en ciddi ve para kazandıran araç.
Reklam bütçenizi en etkin şekilde kullanmanıza olanak veren kelime ve kelime kombinasyonları ile arama yapan kişilere mesajınızı iletmek ve bir tık alarak sayfanızda potansiyel müşterinizi indirmenizi sağlayan, hizmetlerinizi veya ürünlerinizi en etkin şekilde tanıtmak için kullanılan çok başarılı bir araç. Eğer bir bilgi girişimcisiyseniz bu aracı efektif olarak kullanmayı öğrenmenizi tavsiye ederim. Adwords ten faydalanmaya yönelik danışabileceğiniz 1. Sırada Google’ı ve onun destek merkezini arayabilir ve yapmayı planladığınız reklama yönelik destek alabilirsiniz.
Google, Türkiye’de CCC (Call Center Competence) ile birlikte Google Adwords e yönelik ortaklaşa çalışmaları var. Destek ve satış sürecini birlikte yönetiyor. Telefon numaraları 444 2 107. Hazırlamayı ve yayımlamayı düşündüğünüz bir reklam için kaynağından destek almak çok önemli. Bunun haricinde destek alabileceğiniz Google Adwords sertifikalı şirketlerler veya kişiler de size yardımcı olabilir. Bu şirketleri görmek için google arama motoruna google adwords yazmanız yeterli. Kalabalıkça bir liste karşınıza çıkıyor olacak. Sayfalarına tıklayarak değer önergelerini okuyabilirsiniz.
Google Adwords’e karşı kişisel bir ilginiz var ise, adwords’ü öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayarak giriş seviyesi ve ileri düzey Adwords reklamcılığını anlayıp öğrenebilirsiniz (Videolar öğretici ve sade.) . Google adwords online destek merkezi için linke tıklayarak ulaşım sağlayabilirsiniz (İngilizcedir).
Google’ın Adwords’e yönelik iki güzel pdf dökümanı var. Ne yazıkki bu dökümanlar İngilizce. Size de okumanızı tavsiye ederim. Ürünlerinize yönelik Internet üzerinden pazarlama yaklaşımınızı ve ürünlerinizin konumlandırma ve içerik yaklaşımını yeniden gözden gecirmenize sizi teşvik edecektir. Her yeni öğrenimim, ürün tasarım ve konumlandırmasına yönelik yeni fikirlerin oluşmasına ve gelişmesine sebep oluyor.
Birinci doküman, A guide to building successful Adwords Campaigns.
İkinci doküman, Growing your business with Adwords.
Yeni nesil reklamcılar, bence çok kısa bir zaman içerisinde piyasayı domine edecekler. Google Adwords iş yapış şeklini kuşkusuz değiştiriyor .
Seo, adwords, sıra geldi içeriğe, Google’ın üst düzey yönetici ve liderleri ve aynı zamanda bu online dünyanın liderleri içerik içerik içerik diyorlar. Mustafa İçil, Google Türkiye’de bölgeye bakan direktörü (eski) Content is King diyerek görüşlerini paylaşıyor. Neden? Çok sebebi var. Gerçek olan bilgi ihtiyacının Dünya’da artması ve bilginin kullanıldıktan sonra tüketilmesi ve değerini yitirmesi. Her ilgi alanı için bunun doğru olduğunu söyliyemeyiz ama 2008-2009 kaynaklı bir bilgiyi mi okumak isteriz yoksa daha güncel ve bugünü referans alan bir bilgiyimi okumak isteriz? Google yeni bilginin üretilme ihtiyacını ve gerekliliğini ortaya koyuyor. Google indexleme yaparken bu kritere dikkat ediyor. Özgün içeriği kolay bulunabilmesi için arama motorunda bölgesel olarak öne çıkartıyor. Özgün ve yeni içeriğin daha fazla trafik almasını sağlıyor.
İçerik oluşturmanın sırları ve içeriğe yönelik pazarlama nasıl yapılır ile ilgili yazıma yarın devam edeceğim.
CV hazırlamaya yönelik içeriklerime kısa bir ara vermiş oldum. Devamı Bilgi Girişimciliğinden sonra gelecek.
Herkese kariyerinde başarılı bir hafta diliyorum.
Saygılarımla,
Can Büyükalkan