Bilgi Girişimcisinin İçerik Stratejisi

contentmarketing1

 

Bilgi girişimcisi olmak, girişimci olmaktan farksız. İki uçta da risk ve getiri var.  Bilgi girişimcisi, bilginin değer yaratmasına odaklı bir felsefe taşıyor.  Girişimci ve Bilgi girişimcisi finansal temelde katlamanın kuralına inanıyor (Rule of Multiplication).

Bilgi girişimcisi ürün olarak örneğin e-kitap üretir. Üretim bir tane, bu e-kitap ne kadar çok satın alınırsa katlamanın kuralı prensibi onun için o kadar çok çalışmaya başlıyor.

Bir üretim ve çok sayıda katma değer yaratacak tüketim.

Internet Dünyasında her kendini kanıtlamış ve bu alanda usta olmuş isimler niş alan ve içeriğin öneminin defalarca altını çiziyor. Katlamanın kuralı (Rule of multiplication), bilgi girişimcisinin niş alanı ve içerik.

İçeriği iyi anlatan yorumlar,  internetin para birimi olduğu yorumunu  yapmaktan çekinmiyor.

Peki içeriği tüketenler?

Bunun üzerine yapılan güzel araştırmalar var. İçeriği tüketen fayda sağlayıcıyı, bugün değil ama zaman içerisinde bir gün sizin müşteriniz olabilir diye yorumlar ve düşünürseniz, yaptığınız çalışmaların karşılığını zaman içerisinde toplayacağınızı bilerek rahat ilerlersiniz. Bu yöntem çalışma odağınızı bozmamanıza ve kalitenizin düşmesine izin vermiyor.

Bilgi girişimciliğinde sıkça düşülen hata, oluşturulan bilginin yeterli hacimde tüketici ile buluşturmadan nakite çevrilmeye çalışılması. Zaman sizin alehinize çalışıyorsa bile içeriğinizin gerek bir kısmının gerekse tümünün tüketici ile buluşturularak bir değer yaratmasına, fayda sağlamasına izin vermenizin önemi sıkça vurgulanıyor.

Bence amaç çok önemli. Siz bilginizin çevresinde bir topluluk oluşturmak istiyorsunuz. Bilgi girişimcisinin buna ihtiyacı var. Bilginin bir kısmının veya tümünün tüketici ile buluşması faydalananların çoğalması, bilginin çarpanını ve fayda çarpanını arttırtıyor. Sesiniz bir çıkmıyor daha çok sayıda çıkıyor. Ve sesler katlandıkça daha dikkat çekici oluyorsunuz.

Kendimden bir örnek vermek istiyorum. Etkili CV oluşturmak üzerine 25 maddeden oluşan bilgi özetini, kendime seçtiğim niş alan, Etkili Özgeçmiş Hazırlamanın 25 Sırrı adı altında bir Ekitap içerisinde toparladım. Her madde belli bir derinliğe sahip ve okuyanın ilham alıp kendi değişimlerini yapabilmesine izin veriyor.

Benim ilk denememdi. Bu E-Kitabı ücretsiz dağıttım.  İlk dağıtım 300 kişi ile ücretsiz buluştu. Her samimi okuyan kendi değişikliklerini yaptı ve olumlu geri dönüşlerde bulundular.

Şimdi bu E-kitabın 2. Versiyonunu çıkarmaya hazırlanıyorum. İçeriğini daha fazla fayda sağlaması için daha fazla örnek ile destkledim ve CV lerden parçalar kullanarak çalışmayı görselleştirmeye çalıştım.  Bu versiyonun daha fazla fayda sağlıyacağına inanıyorum.

Bu dağıtımın hedefi 1000 olacak.  Zamanı 2 ay. Bakalım ne sonuç elde edeceğim bende merak ediyorum.  Ücretsiz dağıtım aslında sizin bir topluluk oluşturmanızı sağlıyor. Kişisel bilinirliğinizi arttırıyor. Bireysel danışan sayınızı arttırıyor.

E-Kitap ücretsiz olacağı için ilk sayfaları kişisel profesyonel danışmanlık hizmetlerimi tanıtıyor olacak. Aynı kitabın online seminerini de ücretsiz sağladım geçtiğimiz ay ilk versiyonunda. Bu seferde aynı yolu izleyeceğim.  Peki benim içeriğim ne zaman ücretlenecek veya bu hali ile bir değeri yok mu? Hayır bir değeri var. Ve ücretlendirilse piyasada benzeri bir araç veya tüketim malzemesi de yok. Benim ilk düşüncem Ekitabın ücretsiz olarak 100,000 fayda sağlayana ulaşmasından sonra para değeri olan bir E-kitap ile ve ciddi bir açığı kapatacak yeni e-kitap ile ilk kitabımı ücretsiz tüketen kişilerin vitrinine çıkarmayı hedefliyorum. Bu kadar tüketiciyi nereden bulacağım?

Benim içerik stratejim, fayda sağlamak üzerine kurulu, ne kadar çok fayda alan var. Benim için hedef o kadar yakın.  100,000 kişiye ne zaman ulaşacak? Benim inancım yeni ve içeriğin geliştirilerek sağlandığı versiyonlar ne zaman 20 yi bulur 2-3 sene içerisinde o zaman 100,000 kişiye ulaşacağına inanıyorum.  Hedefim bu versiyonda 1000 belki daha iyisini yapabilirim. Zaman içerisinde göreceğim. 1000’in performansı da çok önemli.  İlk 300 kopyadan kendime dersler çıkardım.  İkinci versiyon bir ay içerisinde 1000 hedefine ulaştırmak için yeni düşüncelerim var.  Kendime koyduğum hedef 2 ay ama eğer doğru isteğe dayalı dağıtım yaklaşımı sergilersem bu sonucu 1 ay içerisinde de elde edebilirim.

Eğer kendimi bir bilgi girişimcisi olarak düşünür isem, benim içerik stratejim deneyimletme ve bireyin kendisinde veya yaşamında olumlu sonuç elde edebilmesi üzerine kurulu. Geliştirilen içerik ne kadar çok fayda sağlamak üzerine kurulu ise o kadar çok kendi niş alanınıza yönelik kuvvetli duruş sergileyebiliyorsunuz. Benim çizgim “Value before Money”. Paradan önce değer.

Bu yaklaşımının alternatifleri neler olabilirdi?

Bilgi ürünümü, yani e-kitabımın bir bölümünü ücretsiz önerebilirdim… Örneğin Amazon bunu başarılı bir şekilde uyguluyor. E-kitabın belli bir içeriğini okumanıza sizi teşvik ediyor. Ücretsiz deneyimletiyor. Sonra? Satın almanız gerekiyor.

Bu yaklaşım az okuyun ülkemizde tutabilir mi? Cevabını bilemiyorum.

E-kitabınızı tamamen ücretli de yapabilirsiniz. Bunu yapabilmek için Amerika’da ki bilgi girişimcileri kişisel pazarlama konusuna ve bir topluluk oluşturma konusuna ciddi anlamda çalışıyor daha sonra ürünlerini ihtiyaç ile buluşturacak şekilde sunuyorlar. Bu sizin tanındığınız çevre içerisinde bilgi ürününüzün tüketilmesine insanların baştan sizin değer önergesini fiyatlamasını sağlıyor.

Amazon üzerinde çok sayıda Hintli yazarın ürünü bulunuyor.  Yazarlığa yeni adım atan profesyoneller hazırladıkları E-kitapları 100/1oranında ücretsiz ve ücretli matematiğini kullanıyorlar. 100 Dağıtılan E-kitaba karşılık 1 E-kitap satıyorlar.  Bu oran yazarın gelişimi ile yükseliyormuş.

Bilgi girişimcisi kişisel markalaşma sürecini tamamlamamış ise ve tüketiciler sağlanabilecek fayda konusunda veya değer konusunda ikna olmamış ise yapılması gereken değer yaratma felsefesi ön planda tutularak açık paylaşıma gitmek olmalıdır.

Yarın İçerik stratejisine yazımda devam ediyor olacağım.  İçerik stratejisi üzerine ve içerik geliştirme üzerine yazılacak ve tüketilmemiş çok şey malzeme var.

Yarın hedeflediğim yazı, product mix . Bir pazarlama deyimi ve içeriğinizin kitleniz ile buluşmadan önce düşünülmesi gereken bir konu olduğuna inanıyorum. Hangi ürün ücretsiz değer yaratacak? Hangi ürünler ücretli değer yaratacak?

CV Check-up! Danışın. 

Can Büyükalkan

canbuyukalkan@gmail.com

Bir Cevap Yazın