Bütün danışanlarıma verdiğim ortak tavsiye, CV nizi yazmaya hemen başlamayın.
CV hazırlığına başlamadan önce ilk adım Kariyer Hikayesinin oluşturulma aşamasıdır.
Basit tarifi ile kariyer hikayesi, sanki bir iş görüşmesindeymişsiniz gibi bir diğer kişiye üniveriste ile başlayan kariyer döneminizi anlatır gibi yazmanıza, hazırlamanıza verdiğimiz isimdir.
Kariyer Hikayeniz, Üniversite-İlk İşiniz, ilk işiniz-ikinci işiniz,… ve son işiniz görevlerinizi, sorumluluk alanlarınızı, kaç kişiyi yönettiğinizi, yaptığınız işin katma değerini, başarılarınızı, üstlendiğiniz proje sorumluluklarınızı ve sizi işte tutan faktörleri anlattığınız, tanımladığınız, dinleyicinizi geçmişten bugüne getirdiğiniz sizin en değerli tecrübelerinizin anlatır tarzda yazıya aktarıldığı formdur.
Kariyer hikayesi hazırlamak üzerine çok sayıda ingilizce makale ve dökümana internetten ulaşabilirsiniz.
Eğer böyle bir çalışmayı daha önce yapmadıysanız, sadece yukarıda tarif ettiğim yöntem ile kendi çalışmanızı yapmanız yeterli olacaktır. Kariyer hikayenizi oluşturmak size ek bir farkındalık sağlayacaktır.
Daha fazlasını yazdıkça, okudukça gözden geçirdikçe eksiklikler olduğunu fark edip hikayenizi geliştireceksiniz.
Bu çalışmanın ardından CV nizi kodlamaya başlamak, sizi daha etkili bir CV oluşturma konusunda olumlu yönde hazırlayacaktır.
Motive edecektir.
Kariyer hikayesinin diğer değerli avantajı iş görüşmesi esnasında size
“ biraz kendinizden bahsedebilirmisiniz?”
diye sorduklarında Kariyer Hikayenizi lütfen anlatırmısınız anlamına gelir.
Kariyer hikayenizin önceden hazırlanması sizi görüşme esnasında kişisel sunumunuzu başarılı bir şekilde ve akıcı olarak yapmanızı sağlar.
Kısaca etkileyici olmanızı destekler. Etkileyici bir kariyer hikayesi, fark edilir olmak veya kalabalıktan ayrılmak anlamına gelir.
Bu sizi yeni işinize, yeni geliriniz ile hazırlayabilir.
Tanıştığım çoğu profesyonel, CV ve mülakat süreçlerini bugüne kadar hep arkadaşlarından, eşlerinden, abilerinden/ablalarından fikir aldıkları için bu sürece, hazırlığa değer biçemezler önem vermeler.
Eğer kişisel ifadeniz iyi değil ise, iyi bir CV nizin olması yeterli olmaz. Aktif Pasif iş arama sürecindeki sizler veya profesyoneller, emek karşılığı para kazanıyorsunuz, bu yeni dönemde kendinizi satmayı, pazarlamayı öğrenmek zorundasınız. Devir böyle bir devir.
Bu konuda iyi değilseniz, yani iyi bir hikayeniz var ama bunu yeterince iyi anlatamıyorsanız, yeterince iyi konumlandıramıyorsanız o zaman iş görüşmesinde zorlanabilirsiniz.
Bunları yaşmamak için Kariyer Hikayenizi önceden hazırlamanız ve en az CV niz kadar önem ve değer vermeniz çok önemli. Kariyer hikayeniz özüne bakıldığında 2 sayfayı geçmeyecek, 900 civarı kelimeden oluşacak bir mülakat anlatımı tarzında hazırlanır.
900 kelimelik Kariyer Hikayenizi belli aralıklar ile inceleyip, yeniden düzenleyebilirsiniz. Siz ne zaman tamam diyorsanız o zaman içselleştirme sürecine başlamalısınız.
Başarılı sunum yapan kişilerin sırlarını incelediğinizde bir sunumu defalarca yapmalarından kaynaklanan avantajı zorlanmadan seyircileri ile paylaşmak olduğunu görebilirsiniz. Topluluk önünde konuşan ve kendilerini çok rahat ifade eden profesyoneller, kendi anlatacakları malzemeyi defalarca defalarca tekrar ettiklerinden dolayı, ne anlatacaklarını ezbere bilirler. Bu içselleşmiş bir çalışmanın rahatlığıdır.
Tanıdığım profesyonellerin çoğu, mülakat süreçlerini kendilerine ait içselleştirdikleri bir hikaye üzerinden yaptıkları için başarıya çok kolay ulaştılar. Algıda seçicilik onlar için çalıştı.
Kariyer hikayenizi önceden hazırlamak, CV nizin, bağımsız olarak sizin tarafınızdan yazılabilmesini sağlar. Çoğu CV de gözlemlenen noktalı açıklamalar, daha net ve vurucu cümlelere dönüşür. CV nizde noktalı açıklamalardan kaçının, onun yerine kısa ve vurucu cümleler kullanmaya çalışın.
Bloğumu takip ederek, CV, iş arama süreçleri, mülakat, iş başvurularına yönelik zengin bilgiye sahip olabilirsiniz.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com