YEDİNCİ SIR CV nizi ANAHTAR KELİME UYUMLU YAPIN

 

Kariyer.net, Yenibiriş ve SecretCV, Linkedin Türkiye’deki en önemli kariyer portalleri, 10 Milyonun üzerinde özgeçmişi sistemlerinde barındırıyorlar. Şu an İşkur’a bağlı 300’ün üzerinde ki istihdam bürosu ve hatırı sayılır organizasyon kendi ihtiyaçlarına yönelik,

a)   Bu portaller üzerinde iş ilanları verebiliyorlar

b)   Kendi aday araştırmalarını yapıyorlar.

Kendi araştırmalarını yapan şirketler, portallerin içinde yer alan ilgi duyabilecekleri CV leri bulmak için belirli anahtar kelimeleri kullanarak aday listeleri oluşturuyor ve daha sonra, listedeki her adayın özgeçmişini açarak hızlı tarama gerçekleştiriyorlar.

Bana ulaşan özgeçmişleri incelediğimde yapılan işe ilişkin belli anahtar kelimeleri içermediklerini kolayca görebiliyorum. Bu konuda örnek paylaşmadan önce, işimizi tanımlayan anahtar kelimeleri, bizi internette bulmak için bir arama motoruna girilen kelimeler gibi düşünebilirsiniz.

Google bize arama motorunun ne kadar önemli bir unsur olduğunu farkına varmamızı sağladı. Bazı şirketlerin ekonomik var oluşları ve ekonomik yok oluşları google’dan aldıkları trafiğe göre şekilleniyor. Son dönemlerde Google’In arama motor politikası değiştiği için algoritmasını da değiştiren uzmanlar, bu değişiklik sebebi ile yüzmilyonlarca dolarlık şirket değerine sahip bazı şirketlerin azalan trafikleri nedeni ile kapanma noktasına geldiklerini belirtiyorlar.

Nasıl şirketler yok oluyor ise, biz de eğer doğru anahtar kelimeler ile CV mizi kodlamazsak veya arasınlar bana ulaşırlar mantığı ile hareket edersek, CV niz bir sene içerisinde 0 hit (görünmez olmak ile eşdeğerdir) dahi alabilir.

CV niz temel anahtar kelimeri sizin ile ilgili içermeli. Sizi google bulabiliyor ise dünya bulabilir anlamına gelir. Anahtar kelimesiz ve Anahtar kelimeli iki örnek CV den kısa bir bölüm paylaşmak istiyorum. Bir arkadaşımız Pazarlama Uzmanı Görevini aşağıdaki gibi CV sinde yorumlamış,

Pazarlama ve markalaşma konseptlerinin hazırlanmasında yer aldım. Etkinlikler

düzenleyerek marka gelişimini destekledim. Ürünlerin tercih edilebilir olması için mühendislik bölümlerine düzenli geri bildirimlerde bulundum.”

Sanırım sadece bu kadarı işimizi görür.

 Pazarlama işi ile ilgileniyorsanız ve yine aynı iş alanında çalışmayı düşünüyorsanız, CV nizi kodlamaya başlamadan önce düşünmenizi tavsiye ederim. CV niz ile alakalı çok önemli verileri çeşitli yazılarımda paylaşmıştım.

CV niz sizin kişisel pazarlama dökümanınızdır. Pazarlama malzemelerine baktığınız zaman (flyers) gözlemleyebileceğiniz üç temel özellik vardır. Göze kolay gelen iyi tasarımlar içerirler, Yalın ve harekete geçirici bir dil ile hazırlanırlar ve son olarak, fayda göze hızlı hitap ederler. Bunu yaparken alıcıyı tetikleyici algıda yüksek anahtar kelimeler kullanırlar.

İşimiz CV oluşturmak olduğu için nispeten basit. İlk tavsiyem eğer hiç özgeçmiş hazırlamadıysanız veya kendi içinizden geldiği gibi  CV hazırladıysanız bir iş arama portalına gidin ve “pazarlama uzmanı” yazarak karşınıza çıkacak ilanlara bakın.  Ben sizin yerinize araştırmayı yaptım.

Bakın neler buldum…

Dijital ve Sosyal Medya kullanarak Pazarlama Faliyetlerini Yürütebilecek,

Pazarlama Hedeflerini Takip edebilecek, Satış Kanallarını geliştirebilecek, Pragmatik ve Sonuç Odaklı

Diye liste devam ediyor.

Bugün pazarlamacılardan beklenen en önemli özelliklerden biri sosyal medya planlama, sosyal medya pazarlama bu alana yönelik iki anahtar kelimemizi oluşturabilir.

İstenilen veya aranan diğer bir özellik satış kanallarını geliştirmek, satış kanalları üçüncü anahtar kelimemizi oluşturabilir, alternatifleri alternatif satış kanalıdır.

Pazarlama hedeflerinin takip edilmesi, pazarlama planı, hedef ve yönetim dördüncü ve beşinci anahtar kelimelerimizi oluşturur.

Pazarlama Planı

Sosyal Medya Planlama, Sosyal Medya Pazarlama

Satış Kanalı, Alternatif Satış Kanalları

Hedef ve Yönetim

Anahtar kelimelerini kullanarak, hareketi anlatan bir yaklaşım ile yukarıdaki örneği aşağıdaki gibi farklı oluşturabiliriz.

“Ürün ve Hizmetlerin doğru kitle ile buluşması için pazarlama planını hazırlayarak eyleme dönüştürdüm. Planlanan iş hedeflerine ulaşmak için geleneksel ve sosyal medya platformlarının etkin ve aktif kullanımını dijital ajans desteği ile gerçekleştirdim. Alternatif satış kanallarının oluşturulması hedefi için, promosyon ve bütçe desteği ile yeni kanal yapıları kurdum, ölçtüm ve yönettim.”

Yukarıda bir arkadaşımızdan alınmış CV bölümünü yukarıdaki gibi bir formata çevirmek, anahtar kelimelerin daha efektif kullanılması anlamına gelir.

Biz sadece yazıyı anlamlı ve hedef kelimeler ile değiştirdik. Yukarıdaki yazıyı veriler ile donatırsak,

Aşağıdaki etkileyici formatı yakalayabiliriz.

X( bir şirketi temsil ettiğini düşünün)’in Ürün ve Hizmetlerinin hedeflenen 500,000 kişi ile buluşması ve 10 Milyon Tl ciro için pazarlama planını hazırlayarak eyleme dönüştürdüm. Planlanan iş hedeflerine ulaşmak için geleneksel ve sosyal medya platformlarının etkin ve aktif kullanımını dijital ajans desteği ile gerçekleştirdim. Alternatif satış kanallarının oluşturulması ve 1 Milyon ciro hedefi için, promosyonel destek ve 100,000 TL bütçe desteği ile yeni kanal yapıları kurdum, sürekli eğitim ve destek yaklaşımı ile satış kanallarını destekledim ve hedeflerimi günlük yönettim.”

Yaptıklarımızı ve değerlerimizi algıda değer yaratan formata, anahtar kelimeleri doğru kullanarak ve yaptığımız işi veriler ile destekleyerek iş sonucunu nasıl ürettiğimizi ortaya koymaya çalıştık. Sırlar açığa çıktıkça CV niz üzerinde çalışmanız gereken veya toparlamanız gereken alanların sayısı artıyor.

Bloğumu, CV, iş arama süreçleri, mülakat ve iş başvuru süreçlerine yönelik zengin bilgiye sahip olmak için takip edebilirsiniz.

Can Büyükalkan

canbuyukalkan@gmail.com

Genel içinde yayınlandı

Bir Cevap Yazın