Markalaşan CV ler Bölüm 3

 

BrandMyCV1

Markalaşmaya doğru üçüncü bölüme geldik.

CV nizin Infografik CV ile entegrasyonunun ardından sizce daha açıklama ihtiyacı duyulan bölümleri neler ise à Blog sizin oyun alanınız ve etkileme alanınız olduğu ve sizin için yaşayan bir ortam olacağı için, istediğiniz şekilde bloğunuzdan “açıklamak” Standart CV içerisinde yer alamayan bilgilerinizi, bunlar gerçekleştirdiğiniz sizin için önemli olan “ Projeler”, “ Satış Çalışmalarınız veya gerçekleştirdiğiniz satışlar”, “Verdiğiniz Profesyonel Eğitimler”, “ Sağladığınız Danışmanlıklar”, “Yönettiğiniz Birimler”, “Portfolio Çalışmalarınız”, “ E-Kitaplarınız” “ Yazılım Projeleriniz ve çalışan örneklerini” “Demo uygulamalarınız”  vb… daha nice ek çalışmalarınızı veya ilgi alanlarınızı aktarabileceğiniz profesyonel oyun alanınız.

Bu oyun alanı içerisinde izleyici kitlenizi görsel ve etkileşimsel olarak yol gösterdiğiniz veya davet ettiğiniz alan içerisinde etkileme şansınız çok yüksek.

Son dönemlerde gözlemlediğim ve Bloğun üzerinden bana danışan kitlemin daha iyi CV hazırlamak için her türlü bilgiyi aldığı ve CV si üzerinde efor sağladığı ve çalıştığı bir döneme girdik.  Bu dönemde ekonominin de katkısı yadsınamaz.

Daha iyi iş bulma süreci, daha iyisine olan yolculuk veya iş bulmak, ancak davet alabileceğiniz profesyonel, algıda değer yaratan ve sizin üzerinde emek sarf ettiğinizi gösteren CV nizden geçiyor.  Tanıdık, eş, dost ve kişisel networkünüzden kaynaklanan ilişkilerinizi bunun dışarısında bırakıyorum.

İş bulma veya arama sürecinde kimse boş durmuyor.  Markalaşan CV lere örnek teşkil edecek uygulamaları kişilerin hazırladıkları ve kendi alan isimleri ile davet ettiği ortamlarda kendi beceri ve yetkinliklerine yönelik çalışmalar dikkat çekici boyutlara gelmiş durumda.

Çevremi ve dünyayı ilgi ile izlerken neden bizde kişisel markalaşmaya yönelik önemli  çalışmalarının ve yeterince çabanın olmadığı dikkat çekici geliyor. İstisnalar kaideleri bozmaz ve ben ünlü insanlardan bahsetmiyorum. Sıradan kendim gibi insanların neden markalaşmaktan çekindiğini anlamaya çalışıyorum. Aslında dışarıda yürüyoruz ama hepimiz çok değerli bilgilere ve deneyimlere sahibiz ve biz bir markayız.  Yola çıkışımız bu olursa hayat kolaylaşıyor. Marka olmak veya markalaşmak aynı zamanda kendini ortaya koymayı gerektiriyor ve biz bundan çok haz almıyoruz risk içerdiği kadar. Ya peki ödülü?

lets-make-good-happen-large

Yurt dışında iş arayan iki kişinin billboard reklamları dünya’da dikkat ve ilgi çekti, google adwords uygulaması ile kendisine dikkat çektiren genç bir tasarımcı Young & Rubicam’de hayal işine oturdu. Sahil yolunda Emrah diye istediği işi arayan biri Pazar günü sabah yürüyüş yapan kişilere elinde kendisine ilişkin ilanlar dağıtarak istediği iş fırsatını buldu.

Ve dikkat edin bütün bu çalışmaların ardında aslında kişilerin kendilerini markalaştırma eyilimleri de mevcut ve Web ve blog platformu bunun için biçilmiş bir kaftan oldu.  Ben iş arıyorum diyen billboard reklamlarının destekçisi ancak kişisel blog veya kişisel web sitesi olabiliyor.

Benim normal çalışan profesyonellerde gözlemlediğim Marka CV çalışmalarında aşağıda ki örnekler var;

Örneğin bir Çağrı Merkezi Yöneticisi ekibi ile birlikte ki takım resimleri ve müşteri projelerine yönelik detaylar, geçmişten bugüne kadar başarılı bir şekilde grafik ve şekiller ile yansıtılmış.

Örneğin bir IK Yöneticisi, yaptıkları ve uyguladıkları gelişim proje ve sonuçlarını özel tablolarda yansıtmış. Kendisi ile ilgili referanslar takım arkadaşları tarafından video çekimleri ile yansıtılmış.  İngilizceydi ve ben çok samimi buldum.

Örneğin bir işe alım yöneticisi, kendisinin nasıl iş görüşmesi (interview) yaptığını göstermek için adaylarından da izin alarak video çekimleri yapmış.  Bunu iki amaçla yaptığını ifade ediyor. Birincisi gelecek adaylar karşılarında kimi görecekler ve nasıl bir iş görüşmesine dahil olacaklar, ikincisi kendisinin iş verenler için başarılı bir iş sunumunu canlı iş başında yapmış olduğunu belirtiyor.

Örneğin bir Proje yöneticisi, Rüzgar Enerjisini bölgesel olarak nasıl devreye aldığını 0 dan başlayan çalışmaları proje planlamalarını, group bilgilendirmelerini ,uygulama aşamalarını hem resim etmiş, hem videoya alarak hemde sahada çalışanlar ile röportaj yaparak  hafta hafta aktarmış. Kişi yaptığı işi sadece kağıtta değil aynı zamanda işe alımcı için başarılı bir şekilde yansıttığını görebiliyorsunuz.

Yaptığınız iş bunlardan veya bu örneklerden çok farklı olabilir. Veya size anlattıklarım bunlar bizim kültürümüze çok uymaz diye bilirsiniz.  Bugün için belki bir parça hakkınız olabilir, o da yaygınlaşmadığı için ama Infografik verileri  çok hızlı bir şekilde Türk Kullanıcısının bu tür araçları kullanmaya başladığını gösteriyor. En azından benim bloğumun okunma oranına ve ilgi duyan profesyonellerin tavsiye ettiğim siteleri ziyaret etmelerini gördüğümde Infografik uygulamaların artık ateşlendiğini söyleyebilirim.  Peki Marka CV bu durumda çok mu uzak?  Bence değil.

Marka CV projesini bir farkındalık projesi olarak ateşledim. Ve bu yazı dizisini bu yüzden hazırladım. Kendi CareerSpot grubumda 4300 katılımcılı kariyer üzerine bir gruptur,  bu yüzden bilinçlendirme ve farkındalık projesi olarak başlattım. İlgi fena değil her geçen gün ilgi daha da artıyor ve beni mutlu ediyor.

3. Bölümün sonuna geldik. 4. Bölüm bir sonraki gün sizler ile olacak.

Can Büyükalkan

canbuyukalkan@gmail.com

Bir Cevap Yazın