Markalaşan CV ler Bölüm 4 (Son Bölüm)

 

 

personalbrand24

Kariyer rekabetinde öne çıkmak aslında göründüğü kadar zor değil. Sadece doğru yorumlamak gerekiyor.

İş arama süreci veya çalışırken kendinizi temsil etme bugün bir mecburiyet haline gelmeye başladı.

Markalaşan CV lere yönelik dördüncü bölüm CV mizin etkili ve heyecanlı kullanımının diğer önemli adımı Video çekimleri olacaktır. Biz toplum olarak Video veya toplum önünde konuşmaktan rahatsız oluruz ama markalaşan CV miz iletişimini Video yolu ile yapabilmeli! Hatta topluluk önünde konuşmanın çoğu profesyonel için düşüncesinin bile korkutucu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Kendi Marka CV niz için bu endişeleri bir kenara koymanızı tavsiye ederim.

Siz yapmayacaksanız başkası yapacaktır. Bu durumda siz de eninde sonunda bu değişimin bir parçası olacaksınız belki sadece öncüsü olmayacaksınız.

Başarılı uygulamalar,

Profesyonellerin kariyer hikayelerini çok uzatmadan ama kısada tutmadan 3-5 dk arasında video üzerinden yapabilmelerine doğru teşvik ediyor.  Kariyer hikayeniz ilk çekiminiz olabilir.

Gördüğüm başarılı Marka CV  örneklerinin Kariyer hikayeleri ve SORU CEVAP bölümleri mevcuttu.

Örneğin Temel Sorular listelenmiş her mülkat görüşmelerinde sorulabilecek temel sorulara yönelik kısa video çekimleri hazırlanmıştı.

Temel Soru Listesi,

Kariyer Hedefleriniz Nelerdir?

Kariyerinizde Kendinizi En Başarılı Hissettiğiniz Dönem Hakkında Bilgi Verebilrimisiniz?

En Başarılı Çalışma Döneminizde Hangi Özellikleriniz Ön Plana Çıkmıştı?

Beraber Uyum ve Başarı içerisinde Çalıştığınız Firma Hangisidir?

Çalışma Arkadaşlarınız Hakkınızda Ne Düşünüyor?

Son İşinizden Neden Ayrıldınız?

Gibi sorulara karşılık gelen Video çekimler ile karşı tarafa ihtiyaç duyabileceği nitelikli bilgileri belli bir rahatlık içerisinde vermek Video kullanımının kuvvetini oluşturuyor.

Bazı gördüğüm etkili örneklerde çalışanlar kendi kliplerini oluşturmuşlardı, bence bu etkileyicydi. Klip içerisinde çalıştıkları ortam, beraber çalıştığı takım, insanlar hatta toplantıların başlarından alıntılar vardı. Bu farklı iş ortam, insan, takım görüntü ve çekimleri bir klibin temel sayfalarını oluşturmuştu.

Bu tür Video klipler kendi alan adınıza gelmiş misafir, ziyaretçi veya işe alımcıların kısaca sizi tanımaya gelen kişiler için sahnenin ilk perdesini oluşturuyor.

Basit ve amatör bir senaryo ama emek verilmiş bu yaklaşım, sayfanıza gelen veya sizi tanımaya çalışan kişiyi etkileşimi içerisine alıyor.

Hadi canım demeyin! Bu çalışmaları siz kendinizi markalaştırmak için yapıyorsunuz.  Gelen kişiye hem sizi tanıması için fırsat veriyorsunuz hemde başarılarınızı multi medya formatında sunabiliyorsunuz. Keyifli olan kısmı  Marka CV niz Dünya’ya açılıyor.

Bir Google seminerinde sağlanan bilgilerden yola çıkarak YouTube izleme oranının Türkiye’de Avrupa’nın çoğu ülkesinden yüksek olduğu  yaklaşık ayda 10 saatini insanların ayırdığını belirtmişlerdi.  Dizilerin seyredilmesinin de bunda büyük rolü vardır. Şu bir gerçek ki Video seyretme alışkanlığı üst seviyede devam ediyor ve edecek. Bu durumda Marka CV’nizin daha görsel olması Video çekimlerinizin olması ile doğru orantılı.

Markalaşan CV ler de Video kullanımının ardından gelen ve bence etkileyici kısımlardan birisi, sahip olduğunuz blog üzerine entegre edilmiş size ait bir toplantı odası olacaktır.  Düşünebiliyormusunuz sizin ile görüşme yapmak isteyen bir profesyoneli kendi online toplantı odanızda ağırlıyorsunuz. Karşı tarafa link vererek sizin ile randevulaşılan saatte kendi ortamınızda mülakata katılım sağlıyorsunuz.

Bu tür teknik çalışmalar, profesyonel online toplantı odalarınına sahip olunacağı gibi aynı zamanda Hangout tarzı uygulamalarda bu süreç içerisinde size destek verebilir başlangıçta. Bu yöntem ile yapılmış başarılı çok sayıda mülakat çalışması var.

Markalaşan CV ler konseptinde çalışanlarınızın sizin hakkınızda ki geri bildirimleri facebook veya blog ortamlarında kullanılabilecek” leave a commet “ bölümleri ile hakkınızda,gelen misafiriniz için etkiliyici bir kısım oluşturabilir.

Markalaşan CV nizi hazırladınız ve bunu nasıl promote  edeceksiniz veya işe alımcılar ile paylaşacaksınız.

Bu aşamada iki yol izlemenizi tavsiye ediyorum.

Birinci yöntem konvansiyonel uygulama, yani CV nizin header, başlık bölümüne  ekleyeceğiniz İsminizin altında yer alacak alanadı.com bölümünüzdür.

Amerika’da yapılan araştırmalar, alanadı.com ifadesini iddalı buldukları için işe alımcıların %80 ‘inden fazlasının CV nizin alanadı.com bölümüne tıkladıklarını gösteriyor. Kısaca CVniz bir yöneticiye veya bir işe alımcıya ulaştığında ilk quadrant içerisinde yer alan bölümde ön plana çıkartılan alan adının word veya pdf dosyalarından tıklanma oranı %80 bu mucizevi bir oran öyle değil mi. CV niz kesinlikle etkileşimli bir şekilde görüntülenecek anlamına geliyor.  Kendi alanadı.com bloğunuzda sağlayacağınız ilk video izlenme ve takip ve merak oranını arttıran en önemli araç ve yöntem olduğunu söylemeliyim.  İşe alımcı kısa kariyer hikayenizi sizden, sizin ağzınızdan bir video çekimi ile dinliyor olacak.

Bu önemli bir pazarlama aracı. Bu otantik (gerçek size ait) pazarlama yöntemini kısaca Markalaşan CV ‘ye geçişiniz tahmin ediyorum siz profesyonelleri çoğu insanın önüne geçirecektir.

İkinci yöntem alanadı.com adresinizi Linkedin Profilinize entegre etmektir. Önemle söylüyorum header alanı en önemli alandır ve CV adresinizin o alana entegre edilmesi gerekir.  Linkedin sayfanıza bildğiniz gibi CV nizi drop box gibi uygulamalar ile entegre ederek koyabiliyorsunuz.

Daha da anlatacaklarım var. Kendi CV sini nasıl market edeceğini merak eden arkadaşlarımız benim ile temesa geçsinler lütfen.

 

Evet böylece Markalaşan CV ler yazı dizisinin de sonuna gelmiş olduk. Herkese kariyer yolculuğunda başarılar dilerim.

Can Büyükalkan

canbuyukalakn@gmail.com

Bir Cevap Yazın