Kariyer Danışmanlığına Dair 10 Soru 10 Cevap (Bölüm 2)

"Who are you" handwritten with white chalk on a blackboard

Gelen E-postalarda en çok sorulan diğer bir soru,

2- Kariyer Danışmanı Olabilmek İçin Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Bu soruyu bir önceki soru ile bağlayarak aslında Kariyer Danışmanlığı için bilinmesi gereken temel bilgiyi, Koçluğun temelleri, Mentörlüğün temelleri ve Etik çizgide danışmanlık, doğru yönlendirme olarak belirtmiştim.

Bilinmesi  gerekenler tabi ki yukarıdaki konular ile sınırlı değil.

Kariyer Danışmanlığını, kişisel tecrübelerim, özellikle profesyonel çalışan grup içerisinde iş değiştirme aşamasında ki profesyonellerin daha çok kullandığı yönünde.

Başka uygulama alanları Şirket içi yeni role geçiş, Şirket içi Yükselme, Yöneticiliğe ve Liderliğe geçiş, Liderlik Uygulamaları, Yeni bir sektöre geçiş gibi alanlarda profesyonel çalışan kesim içerisinde sıklıkla kullanılıyor.

Kariyer Danışmanlığı, fayda sağlamak için gerçekleştir ve siz bunun karşılığında danışanınızdan bir ücret talep edersiniz arz ile talebin buluştuğu nokta sizin değerinizi ve fiyatınızı belirler.  Bu hizmeti vererek kendiniz için bir yaşam stili oluşturmayı hedefliyorsanız o zaman çalışanlar arasında en çok talep edilen hizmeti vermesini iyi bir şekilde öğrenmelisiniz veya bu alana hakim olmalısınız.

Ben Kariyer Danışmanlığının yakın gelecekte kendi zenginlerini yaratacağına inanıyorum.

Unutmayın Türkiye’de 0 yaş ile üniversite son sınıfa kadar olan yaş dönemi içerisinde 3o Milyonun üzerinde yaşayan bir nüfus var.

Bugün burada Kariyer Danışmanlığının en çok kullanılan, iş değiştirme sürecinde ki tekniklerini sizler ile paylaşacağım.

CV Hazırlama Teknikleri bilinmesi gereken diğer önemli bir konudur. CV hazırlama, danışanınızı profesyonel bir duruş ile başvuru maratonuna hazırlar ve sıradanlıktan kurtulmasına destek olur.

Bugün iş piyasasında çok sayıda profesyonellikten uzak CV şirketlere gitmektedir.

Danışanınız eğer kurumsal bir şirkette çalışmak istiyor ise, şirketin işe alım yöneticilerine giden onlarca CV den farklı, profesyonel ve kişinin kendisini doğru bir şekilde yansıttığı CV hazırlamasına yardımcı olunması gerekir.

Profesyonel CV danışanınızın kalabalıktan ayrılıp, özelleşmesini ve davet almasını sağlar.

Profesyonel CV danışanınızı yola çıkarır. Bu yolculuktaki diğer bilinmesi gereken teknik, İş Başvuru Yaklaşımının veya diğer adı Başvuru Danışmanlığı döneminin başladığı aşamadır.

Başvuru Danışmanlığında kullanılan teknikler bellidir.

a)      Portaller Üzerinden Başvurular

b)      Danışanınızın 1. Ve 2. Derece çalışan kontakları ve iş arama sürecinde danışanınıza yardımcı olmaları için kurulacak iletişim planı. Destek isteği.

c)       Linkedin üzerinden başvurular

d)      Aggregator mekanizmalarına CV lerinizin bırakılması

e)      Danışanınıza uygun Özel istihdam Bürolarının seçilmesi

f)       Hedef kitlesi içerisinde ki şirketlerin HR yöneticileri ile Linkedin veya mail yolu ile iletişim kurulması ve profesyonel CV paylaşımı

Uygulanması gereken adımlardan birkaç tanesidir.

Bu danışmanlık, danışanınızın başvuru maratonunu başlatmasına yardımcı olur.  Bu dönem Massive Action ( Hareket ve Eylem dönemidir.)

Bu aşamadan sonra danışanınıza şirketler geri döner. Buluşma zamanları ayarlanır.

Danışanınız bu süreçten sonra artık Mülakat sürecine girmiştir.

Dolayısı ile Kariyer Danışmanının artık Mülakat Danışmanlığı süreci başlar.

Bu bölüm 3 aşamadan oluşur.  Danışanınızı zaman yönetimi konusunda hazırlamalı ve yönlendirmelisiniz.  3 bölüm sırası ile danışanınızın kendisini rahat hissedeceği bir kariyer hikayesinin hazırlanmasını sağlamanız gerekir.  Danışanınızın kendi kariyer hikayesini mülakata hazırlanma süreci  içerisinde içselleştirmesi, rahat bir performans sağlaması için gereklidir.  Mülakat Soruları, danışanınız yaptığı işe uygun teknik sorular alacaktır. Bu sorular, icra edilen iş ile ilgili sorulardır.  Bundan sonraki aşama danışanınızın motivasyon, liderlik, sorumluluk alama, heyecan, katılımcılık, inovasyon ve değişime bakış açısını, pazar, rekabet gibi duruşu yorumlama açılarını incelemek veya anlamak için sorulan sorulardan oluşacaktır.  Bu tür soruların çoğu ucu açık soru tarzlarıdır. Bu şekilde adayın soruyu düşünmesi ve fark etmeden bir assesment yada değerlendirme sürecinin adayınızın açısından başlatılması sağlanır. Son bölüm danışanınızın  ilgisini göstermek için ortaya koyması beklenen akıllı sorulardır.

Danışanınıza iş arama ve bulma sürecinde etkili ve başarılı bir şekilde yol aldırabilmeniz için,

CV Hazırlama, CV Başvuruları, Kariyer Hikayesi, Mülakat Zaman Yönetimi, Mülakat Soru ve Cevaplar iş arama sürecinin aktif tekniklerinin bilinmesi gerekmektedir.  Bahsedilen her alan kendi içerisinde alt teknikler ile desteklenir.

 

Bir Cevap Yazın