İş Deneyimine Göre İş Değişim Süreçleri ve CV İhtiyaçları

 

363249pngu

Profesyonel CV nitelik ve nicelik olarak standart CV lerden farklıdır. Yapısı ve mimarisi farklıdır. Profesyonel CV ‘nin yapı taşlarını daha iyi anlamak için linke tıklayın.

Her profesyonel çalışma döneminin ve deneyiminin hitap ettiği bir rol, görev ve sorumluluk vardır dolayısı ile her çalışma döneminin Profesyonel CV ihtiyacı daha farklıdır.

Çalışma yaşamının ilk 5 senesi profesyonel yaşama adaptasyon ve verimlilik ile genelde geçer. Bu dönemde ki profesyoneller için iş değiştirmek veya iş arama süreçlerinde hızlı sonuç almak sorun olmaz. Başvuru ve başarı oranı yüksek olur. CV kalitesi önemli ama işe alımcılar tarafından kısa liste oluşturulmasında ana kriter değildir. Daha çok CV içerisindeki bahsedilen veya tanıtılan deneyimler önem arz eder.

Ortalama bir profesyonel bu dönemde düzgün bir CV’ye sahip ise ve kendisini iş görüşmelerinde doğru temsil edebiliyor ise iş değişimi rahat gerçekleşiyor. Bu dönem yetkinlik oluşma dönemi olduğu için, çoğu zaman genç profesyoneller deneyim ve işe karşı becerilerini geliştirmek için çaba gösterdiklerinden işe alan şirketler genç profesyonelleri kendi çalışma kültürlerinde ve iş dinamiklerinde yetiştiriyor.

5 Senelik deneyimi olan bir profesyonelin profesyonel CV si 1 sayfayı genel olarak geçmemesi tercih nedenidir. Daha kısa ve öz anlatımlar ile teknik bilgi ve beceriye odaklanılması yeterli olur. Google yeni mezun veya 5 senelik deneyime kadar 1 sayfalık CV nin beklentileri fazlası ile karşıladığı görüş ünde. Bu perspektif çoğu Amerikan şirketi tarafından takip ediliyor.

5-10 senelik profesyonellik bandının ilk yarısında işler yavaş yavaş zorlaşmaya başlıyor. Bu aşama profesyonelin temel yetkinliklerinin oluştuğu, iş konusunda uzmanlaştığı, deneyiminin iş üzerine üst seviyeye çıktığı , yetkinliklerin sınandığı ve profesyonelin iş ortamında ki beklentilerinin arttığı bir dönemi temsil ediyor. Profesyoneller bu dönem içerisinde liderlik, ek yan haklar, yönetim sorumlulukları ve deneyim ile paralel maaş artışı beklentisi içerisinde oluyor ve talep etmeye başlıyor.

Profesyonel kendi kişisel gelişimini planlamış ve gerekli yatırımları kendisi için yapmış ise, liderlik yolculuğuna çıkış kolay oluyor. Bu dönem profesyonelin uzmanlık ve detay döneminden çıktığı ve detaylara hakim olduğu için işleri daha koordine eden tarafta yer aldığı bir aşamayı temsil ediyor. Bu dönem kişiden beklenen aktif işbirliği, bilgi liderliği ile yönlendirme, takım veya ekibi içerisindeki bireyleri pozitif yönlendirme, çatışma yönetimine giriş, takımlarda etkin çalışmak, proje üretebilmek, sorumluluk alabilmek, değişimi başlatabilme ve adapte olma gibi iş sonuçları elde etmek için iletişim becerilerini 360 derece geliştirmesi ve kullanabilmesi ön plana çıkıyor.

Bu dönemde işler zorlaşıyor demiştim, kurumsal profesyonellerin beklentilerin büyük bölümü şirket içerisinde bu dönemde karşılanamıyor veya az bir oranda karşılanabiliyor. 10 kişilik bir ekip içerisinde 1 kişi liderlik veya yönetsel göreve getirilebiliryor. Beklentisi yüksek olan profesyonellerin çoğu iş görüşmelerine bu dönemde kendilerini denemek için çıkmaya başlıyor.

İkinci 5 sene ilk ciddi ve profesyonel boyutta beklentiler ile iş arama süreçlerinin tetiklendiği dönemi oluşturuyor.

İkici beş senede karşılaşılan en büyük hayal kırıklığı, iş görüşmelerinde daha önce uzman seviyesinde başarılı görüşme çıkarma kabiliyetinde ki profesyonellerin yükselen beklentileri ve liderlik pozisyonları için yaptıkları başvurularda farkındalıklarının veya düşünce sistemlerinin ilk 5 senelik dönemde ki gibi çalışmasından kaynaklanıyor.

İyi bir uzman ve liderlik isteği iş görüşmelerinde yukarıdaki düşünce sisteminden dolayı sonuç vermiyor veya daha hüzünlü olanı profesyonelin CV si uzman seviyesinde olduğu için ve başvurulan pozisyon liderlik içerdiği için profesyonelin CV si teknik kalıyor ve kısa liste içerisinde yer alamıyor.

İkinci beş senelik dönemde profesyonel deneme ve yanılma ile doğruyu zaman içerisinde bulabiliyor. Doğruyu bulma ve bu dönem için deneyim kazanma ve doğru nitelikli ve profesyonel CV hazırlama zaman alıyor. Daha sonra başvurulan pozisyonlar için gelişim kaydetme ve deneme yanılma dönemi geliyor ve profesyoneller bu dönemde kendilerine gelen taleplerin azaldığını fark ediyorlar. Hatalar fırsatları kaçırmalarına sebep oluyor. İş kazanmak, istedikleri işi kazanmak bu yüzden bu gurup için zorlaşmaya başlıyor. İleri Düzey Mülakat Performans Koçluğu bu dönemdeki profesyonellerin kendilerini mülakat sistemleri içerisinde başarılı bir şekilde gerçek özelliklerini ve niteliklerini ortaya koymalarını destekleyen özel bir koçluk yaklaşımıdır. Nasıl başarılı olabileceğinizin anahtardır. Daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

Bugünün ekonomik indikatörleri işlerin daha da zorlaşacağı yönünde. Çeşitli sebepler var. Bahsettiğimiz yaş grubu 27-32 yaş grubu. İnsan yığılmasının olduğu bir dönem.

Kısaca bu yaş grubunda ki danışanlarımının çok büyük bir yüzdesi iyi ve yüksek kalitede eğitime sahip olan zeki, aklı başında ve kendileri için iyiyi isteyen hırsılı profesyoneller. Kariyer danışmanlığına ilişkin bilgi almak için tıklayın.

Bu yaş segmentinde ki profesyoneller rekabet ile tanışıyorlar. Ufak ayrıntılar seçim için önemli hale geliyor.

Üçüncü beş senelik dönem yaş 35 ve üzeri profesyonellerin daha nitelikli iş aradıkları ve daha profesyonel seviyede CV ‘ye ihtiyaç duydukları dönemi temsil ediyor. Bu dönemde kendi içerisinde liderlik pozisyonlarına başvuruların arttığını ama az sayıda pozisyon için rekabetin yüksek olduğu overstack dönemine giriliyor.

Yaş ve deneyim arttıkça, kurumsal profesyonellerin profesyonel yaklaşım ile kendilerini tanımaya yönelik ayırdıkları zaman azalıyor. Bu aynı zamanda bu yaş gurubundaki iddialı profesyonellere sıkı bir eleştiridir. Bu yaş döneminin profesyonelleri her şeye zaman ayırabiliyorlar. Yoğun çalışma saatlerinden dolayı işlerine, az kalan zamanda ailelerine ve ortak aktivitelere, planlara ama maalesef kendilerine ve kendi yaşam stratejilerine yeterince zaman ayırmıyorlar. İş arama zamanı geldiğinde her şeye 0 dan başlanılması gerekiyor. İlk yola çıkış ve yanlış bilgi hemen CV hazırlayarak dertlerine çözüm bulmak ve bu süreçte büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bu yaş segmentinde zaten az olan pozisyonlar için yapılan mücadeleler sıradan CV ler ile birleştiğinde sonuçsuz başvurulara dönüşüyor.

Moralsizlik, isteksizlik, yüksek motivasyon kayıpları, ben bu iş için çok iyiyim ama neden olmuyor soruları, neden işlere çağrılmıyoruma yönelik iç hesaplaşma dönemi başlıyor.

Devir maalesef değişti. Dönem değişti. Kendisine ilgi göstermeyen profesyoneller bu tür problemleri, sıkıntıları, aylarca iş arama ve işsiz kalma dönemlerine maruz kalabiliyor.

Benim inancım ve deneyimlerim kurumsal profesyonellerin sürdürülebilirliğinin sizin kişisel gelişiminize bağlı. Şirketlerden ekonomik durumların iyi olmadığı dönemlerde size yatırım yapmasını beklemeyin. Kendinize yatırım yapın. Meslek icabı çok iyi geçmiş deneyime sahip profesyoneller sıradan CV ler yüzünden belki kazanabilecekleri iş fırsatlarını kaybediyorlar veya kendi beklentileri doğrultusunda ki iş ortamlarında geçişleri uzun zaman alıyor. Her kaybettiğiniz iş fırsatı finansal sürdürülebilirliğiniz, yaşam kalitenizi, yaşam seviyenizi, sahip olduklarınızı etkileyecek kadar güçlüdür.

CV hazırlama, sizin kişisel sunumunuzu ortaya koyar. Unutmayın CV lerin %97 si standart CV lerden oluşur. Bunun anlamı sıradanlıktır. Kendiniz emek vererek veya bir danışmanla çalışarak kendinize avantaj sağlayabilirsiniz. Kişisel profesyonel bakımınız ne kadar önemli ise CV nize de bakım yapmak o kadar önemlidir.

Dünyadaki dengelerin değişimi ve rekabet konfor alanınızı tehtid ediyor.

Can Büyükalkan

can@procvcoach.com

 

 

Bir Cevap Yazın