Kariyer danışmanlık çalışmalarının 1. Bölümü Danışanınızı anlamaktan geçer. Danışanınızın ihtiyaçlarını anlamak ve doğru yorumlamak çalışmaya başlamanın birinci adımıdır.
Danışanınız aslında sizden çok daha fazlasını kendisi hakkında biliyordur. Siz bilmiyorsunuz.
Danışanınız ile yapılacak çalışmada en azından ilk görüşmede pasif bir tutum sergileyip danışanınızın kendi kariyerine ilişkin ilerlemesini veya KARİYER HİKAYESİNİ dinlemeniz en doğru adımdır.
Kariyer Danışmanlığına ilişkin tüm dinleme çalışmaları aktif dinlemedir.
Aktif Dinleme sürecine girmeden, danışanınız ile yakalayacağınız uyum ve uyumlanma süreci çok önemlidir. Uyumlanma süreci oluşturduğunuz “güven”in danışmanlık süreci boyunca kalıcılığını tahsis eder ve danışanınızın size kendisi ile ilgili detaylı bilgi aktarmasını tetikler. Kariyer danışmanlığında başarı iyi bir dinleyici olmaktan geçer.
Her danışanınız birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu için uyumlanma süreci 5dk-15 dk arasında zaman alabilir. Danışanınızı anlamanız açısından önemli olan bu süreyi kısaltmak için çaba sarf etmeyin. Danışanınız hazır olduğunda kendi kariyeri ile ilgili iletişime rahat geçecektir. Önemli olan danışanınızın rahat bir şekilde size kendisi ile ilgili bilgi aktarmasını desteklemektir.
Aktif dinleme süreci ve sizin profesyonelliğinizin en tepe noktası danışanınızın kendisini anlatırken not tutmanız ve ucu açık sorular ile sağlanan bilginin derinine erişebilmenizdir.
Aktif dinleme, sorduğunuz ucu açık profesyonel ve kuvvetli sorular, size danışanınız ile ilgili “net” fikir vermeye başlayacaktır. Dolayısı ile danışanınızın analizini bu süreç içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Analiz önemlidir, bulgularınızın, gördüğünüz gelişim alanlarının neler olduğunu danışanınıza profesyonel bir iletişim ile aktarmalısınız.
Bu noktada eğer tecrübelerinize yeterince güvenemiyorsunuz bir assesment, değerlendirme aracından faydalanabilirsiniz. Değerlendirme araçları adayınızın karakteristik özellikleri, davranış biçimi konusunda yeterince ip ucu sağlar ve verir. Kariyer danışmanlığına yeni başlayan veya başlayacak profesyoneller için tavsiye ederim.
Üzerinde uzlaştığınız gelişim noktaları, danışanınız için “gelişim stratejinizi oluşturmanızı sağlar”.
Bulgularınız ve hazırlayacağınız gelişim stratejisi sizi pasif bir duruştan aktif bir Mentröre dönüştürür.
Mentörlük süreci danışanınızın, teknik alanlar ve soft alanlar üzerinde, kendi başarısı için hızlı yol almasını destekleyecek gelişim planını uygulamanız ile devam eder.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com