Kariyer Danışmanlığına Dair 10 Soru 10 Cevap (Bölüm 5)

persuasion

 

Kariyer Danışmanlığına dair sıkça sorulan 5. Soru

Danışanlarıma Kariyer Danışmanı Olduğumu Nasıl İkna Edebilirim Kanıtlayabilirim?

Bence sorulması gereken en gerçekçi sorulardan bir tanesidir.

Asında tek satırlık bir cevabı var. Ama o zaman yazının bir anlamı kalmayacağı için uzun uzun yazmayı tercih ettim.

Daha önce ki yazılarımda bu mesleğin bir standardı olmadığını sizler ile paylaşmıştım.

Standardı olmayan bir meslek üzerine danışanınızı nasıl ikna edebilir veya nasıl yardımcı olabileceğinizi kanıtlarsınız ?

Mesleğin Amerika’da ki gelişimi buna güzel bir ışık tutuyor.

Amerika’da Kariyer Danışmanlığı mesleği,

Özel Liseler’in kadrolarında,

Özel Üniversiteler’de kariyer merkezlerinde,

Profesyonellere ve Uzmanlıklara göre ayrışmış ajans yapılarında, Sadece SAP Proje Yönetimi konusunda uzmanlaşmış ajanslar veya güzel sanatın dallarında uzmanlaşmış ajanslar ile kariyerinde ilerlemek isteyen profesyoneller destekleniyor.

Yukarıda ki yapılara Solo çalışan kariyer danışmanları veya markalaşmış profesyonellerin kariyer danışmanlık kurumları ve markalaşan yapıların Franchise mekanizmaları eşlik ediyor.

Kariyer danışmanları kurumsal çatılar içerisinde yer alabiliyor. Örneğin Hindistan ve Amerika’da 1000in üzerinde yazılımcı çalıştıran organizasyonlarda mutlaka bir iki kariyer danışmanı bulunuyor.

Kariyer danışmanlığının en zor adımını sokağa çıkmak ve kişinin hizmetini tanıtmasıdır. Ben bunu koçluk hizmetinin satışına benzetiyorum. ICF akreditasyonu almış koçların %80 den fazlası kendi hizmetlerini danışanlarına sunarken zorluk yaşıyor.

Bizim kültürümüz içerisinde satmak veya pazarlamak iyi algılanmıyor. Zihin alışık olmadığı için negatif tepki veriyor. Eğer siz kendinizden emin bir şekilde ortaya çıkamazsanız veya bir şeyi anlatırken kendinizi iyi ifade edemiyorsanız geçmiş olsun, BOL BOL HAYIR DUYACAĞINIZ BİR MESLEĞE ADIM ATTINIZ DEMEKTİR.

Satışı sevmiyoruz, pazarlamayı (marketing’i ) sevmiyoruz, hayır duymayı kabullenemiyoruz…

Arkadaşlar, böyle bir dünya yok. Türkiye siz farkettiniz mi bilmiyorum ama kendini pazarlayabilen ve arkasını doldurabilenlerin ülkesi olmaya başladı. Duruşunuz, tanıtımınız, ifadeleriniz, etkileyiliciğinizin hepsi yerinde olması gerekiyor.

Hele kendi işinizi solo olarak yapacaksanız kendinizden ve değer yaratabileceğinizden emin olmanız gerekir. Hayırlara karşı dayanıklı olmanız gerekir. Bunun tek çaresi veya ilacı İnançtır.

Yaptığınız işe karşı, bu işin sizin hayatınızı ve başkalarının hayatını değiştireceğine dair olan kuvvetli inancınız ile aşabilirsiniz.

Genel Müdürlüğünü yaptığım bir şirkette satış uzmanlarından biri müşteri adayımıza şöyle bir cümle kurmuştu. Ben teknikte geliyorum. Çok iyi bir teknik adamım. Satışı deniyorum. Başarırsam yapmaya devam edeceğim. Tahmin edin, sizce müşteri adayımız müşterimiz oldu mu? HAYIR olmadı. Satışçılığı denediğini söyleyen biri ile kim çalışmak ister. Benim için de bir şoktu. Arkadaşı iyi olduğu konuya iade ettik. Satış toplantısına veya toplantılarına katılmayı 1 sene boyunca yasaklamıştım.

Eğer sizde katma değerinizi deneyip görecekseniz, hiçbir zaman danışanınız olmayacak demektir. Danışan parasını sizin zamanınıza karşılık emanet ettiğinde sizden denemekten daha fazlasını bekler onun için çalışmanızı ve onu iyi yapmanızı bekler. Ve her danışan yüksek beklenti ile gelir. Yapılabilecek en büyük yanlış danışanınızın beklentilerini azaltmasını beklemenizdir. Hayır sizin göreviniz onun beklentileri ile kendi bulunduğu nokta arasında ki farkı göstermenizdir.Boşluğu Nasıl ve ne yöntem ile doldurulacağına beraber karar vereceksiniz ve kişinin kendi gelişim hızı onun başarıya nekadar çabuk ulaşacağını belirleyecek.
Kariyer Danışmanlığının bir bölümünü profesyonel koçluğa benzetmiştim.

Her bir koç fevkalade zor ve uzun saatlerce desteklenen eğitimlerden geçiyor.
Daha sonra, yola çıktıklarında, çoğu bu işi meslek olarak yapmak isteyen profesyonek koçlar hayal kırıklığına uğruyor.

Ben yapabilirim demek yeterli olmuyor. Yeni işine başlayan herkes aslında kravatlı ve takım elbiseli bir bebek gibidir. Dolayısı ile yeni girilen dünyada yerini almak istiyorsan bunun bir iş (Business) olduğunu kabul etmen gerekir.

İşi öğrenmelerini sağlamak, rekabet etmesini sağlamak, katma değeri anlatmak, başlangıçta bunlar kolay olmayan ama yapılması gereken adımlardır. Çoğu koç koçluk vereceği kişiden mesleğin ilk yıllarında para talep edemez. Nekadar üzücü değil mi? Kartma değerin parası yoktur. O zaman katma değer de yoktur. Siz bedava olmuş olursunuz. Onca yatırım çöpe gider. Bunu engellemek ve profesyonel mesleğe doğru başlamak için kendinize güvenebileceğiniz ve sizi emin adımlar ile bu yolda ilerletebilecek bir mentör bulun. Bu bir mentörlük çalışmasıdır. Kişiye yeni mesleğinde nasıl para kazanabileceğini öğretmek mentörlük çalışmasının temelini oluşturur.

Kariyer danışmanlığı Koçluk mesleğine göre daha zor bir branştır.

Size gelen veya sizin ile iletişim kuran danışan farklı sebeplerden dolayı iş değiştirmek istiyordur veya yükselmek istiyordur veya istediği işi yapmak istiyordur. Herkesin beklentisi farklı ve bu kariyer danışmanlığında ki en büyük zorluktur.

Örneğin ben bütün danışmanlık verdiğim profesyonellere şu değer önergesini sunabiliyorum. En geç 3 ay içerisinde istediğin veya istediğine yakın işi bulabiliriz. Bulamadık mı? Moneyback guaratee. Sorgusuz sualsiz. Ve sadece 2 kere geri ödeme yaptım.

Herkesin hizmete ihtiyacı olabilir, bu benim için önemli değil, ben danışanımı seçerim. Başarıyı isteyen, hırslı, çalışkan, kendine değer veren ve coachable adayları seçerim. Bu adaylar inanılmaz hızlı şekillenirler. Verdiğiniz çalışma programını günü gününe uygularlar ve sonuçlar muhteşemdir. Kendi yaşamlarını daha olumlu yapmak isterler ve bir bedel öderler. Bedel hem maddidir hemde manevidir hemde zamanlarıdır.

Yukarıdaki koşulları sağlayanlar herkesin önüne bu iş rekabetinde geçerler.
10 görüşmeden sonuç alamadı diye, iş arama sürecini bırakan, yaşamını küçülten insanlar tanıdım. Hayır a karşı bu kadar mı tahammül edemiyoruz? Bu kadar mı dayanıksızız?
10 kişiye değer önergesini sunmaya çalışan koç, koçluğa küstü alıcısı olmadığını düşünmeye başladı.

Bu davranışı danışanlar görmüyor mu? Veya yukarıda ki örnekte olduğu gibi iş veren görmüyor mu gözlemlemiyor mu?

Zihinsel hazırlık, kazanmanın %80’idir diyor Rick Pitino Başarı bir tercihtir kitabının yazarı ve bir NBA koçu.

Zihinsel hazırlık ve bilgi donanımı sizi başarılı kılar. Sadece hedefleriniz net ve yolculuğunuz hedeflere dayalı olsun. İster koçluk mesleğinde ister kariyer danışmanlığında 1 NUMARA OLABİLİRSİNİZ.

Başarı getirecek teknikleri ve yöntemleri geliştirmiş olmanız gerekir.
Ve danışanınızı doğru yönlendirerek kendisi ile ilgili sonuç alacak ve ısrarlı, kararlı ve çalışacak bir yolculuğa çıkartıyorsunuz. Eğer danışan üzerine düşeni yapmaz ise sizin zaten yapabileceğiniz bir şey yoktur. Ben kendi metodum üzerinde ilerleyen profesyonellerin sonuç aldığını defalarca defalarca gördüm.

Anlaşmamızı baştan yaparız. Bir kere üzerine düşeni yapmadığı zaman danışan(acil sağlık sebebi hariç özür kabul edilmez.) Çalışmayı keserim ve geri iade opsiyonu olamaz.
Her iyi şey için bir bedel ödemek gerekir. Bedel ödemeden istediğiniz bir şeye sahip olamazsınız. Bu yüzden danışanlarım beni bilirler prensiplerimi bilirler ve buna göre birlikte yolculuğa çıkarız veya çıkmayız.
O zaman mesleği seçecek veya seçen kariyer danışmanlarına şunu öneriyorum…

Mesleği icra etmek için sahip olmanız gereken detaylara sahip olun. Hayırlara karşı tahammülünüz olsun. Girdiğiniz yolda ısrarla ilerleyin. Girdiğiniz yolda kararlı olun ve asla ama asla ben yapamıyorum diye pes etmeyin.

Pes etmek bir alışkanlıktır. Bir yer çekimi kuvveti gibi sizi her giriştiğiniz işte geriye
çeker… Asla başarılı olmanızı istemez. Zihninizi detoxlayın.

Bundan sonraki adım, niş oyun alanınızı belirleyin. Hangi yaş grupları hangi deneyim grupları hangi türde profesyoneller sizin hedef kitlenizdir? Tanımlayın.

Ve satış yapmaya bu kitleye yönelik değer önergenizi hazırlayarak başlayın.
Kendinizden emin olun, deneyimlisiniz, teknikleri biliyorsunuz, eğitimleri aldınız, moraliniz yüksek.
O zaman Kişisel GOTO Market startejinizi oluşturun.

Her ortamda herkese karşı, önerebileceğiniz inanılmaz değer vardır. Bu değeri konuşmaktan ve paylaşmaktan çekinmeyin. Sadece basitçe anlatın. İşinizin temeli kısaca reklam yapmak. Kart vizitiniz bile kariyer danışmanı, işe yerleştirme koçu, kariyer danışmanı ve işe yerleştirme uzmanı gibi titirler ile yeterli ilgi çekmeye müsaittir.

Siz bunu nasıl kullanıyorsunuz asıl soru budur.

Satış yapmaktan korkmayın, hizmetiniz karşılığı para istemekten çekinmeyin, pazarlama stratejinizi oluşturun. Herşeyin ötesinde bir değeri temsil ettiğinizi ve sizden faydalanacak çok sayıda insan potansiyeli olduğunu bilin. İnanın ve harekete geçin. Eğer kendi yaşamınızı bu değer ve fayda yaratma üzerine inşa edecekseniz.

Bu mesleği sadece yaşamı idare ettirtmek için başlamayın. Nasıl başlarsanız öyle gider veya öyle olursunuz. Yaşamını idare ettirmek için çalışan insanlar her zaman yorgundurlar. Bu iş enerji işi. Yüksek enerji yüksek gelir işi.

Bir sonraki yazımda güzel bir soruyu paylaşacağım “BU işten nekadar kazanabilirim? ”
Harika bir soru değil mi?

Herkese kariyerinde başarılı bir gün dilerim.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com

Bir Cevap Yazın