Kariyer Danışmanlığına Dair 10 Soru 10 Cevap (Bölüm 6-7)

kariyerdanışmanlığı

 

 

 

 

 

Kariyer Danışmanlığına bilgi aktarımında bugün iki bölümü sizin ile paylaşacağım.

Kariyer Danışmanlarının Kazançlarını en çok soru alan bölümlerden biriydi.

Bugün Amerika’da yapılan ücret araştırmalarını sizin ile paylaşacağım.

Kariyer Danışmanlığı daha önce ki yazılarımdan sizin ile paylaştığım üzere çeşitli alanlara odaklanarak iş yapma şekli var.

Liseden Üniversiteye geçiş dönemi, Üniversitelerden Profesyonel yaşama geçiş dönemi,  Profesyonel yaşamın çeşitli dönemlerini kapsayan bir çalışma hayatı, perspektifi , derinliği ve tecrübe ve deneyim bilgi birikim ihtiyacı var.

Her ilgi ve deneyim alanı için Amerika’da yapılan araştırmalarda ücret farklılıkları olsa dahi, ortalama senelik kazanç seviyesi 53,000 USD olarak belirlenmiş.

Soru Türkiye’de bu ortalama gelirler elde edilebilir mi?

Ben Türkiye’de bu mesleğin algısının geldiği nokta ile bu tür bir kazanç elde edilebileceğine inanmıyorum.

Henüz Türkiye’nin bu yönde alınacak bir yolu ve zamanı var diye düşünüyorum.  Bunun ile birlikte henüz bir sektör olmamasına rağmen başarılı danışmanlar olduğunu ve bu gelir seviyeleri düzeyinde yoğun çalışma ve emek ile kazançlar elde edilebileceğine inanıyorum.

Ortalama bir Kariyer Danışmanının İstanbul’da hizmet ettiği kitle için saatlik ücret seviyesi 100 TL civarında, deneyimli profesyoneller de bu saatlik danışmanlık ücreti 350 TL’ye kadar ulaşabiliyor.

Kurumsal kariyer danışmanlık alanında çalışan profesyonellerin, Üniversitelerin kariyer merkezlerinde,  bazı özel kurumlarda, bazı istihdam bürolarının bireysel danışmanlık hizmetlerinde çalışanların maaş düzeyleri 30,000-60,000 TL brüt ücret olarak değişim gösteriyor.

Bireysel Danışmanlık yapan profesyonellerin değer önergeleri ,ikna süreçleri ve satış becerileri ve yarattıkları sonuç ve ekonomi kazanç seviyelerini belirliyor.  Bireysel danışmanlık sürecine giren kariyer danışmanlarının işlerini nasıl en iyi yapabilirim bakış açılarının haricinde kendilerine danışan kitlesi oluşturabilmeleri içinde satış deneyim ve becerilerini geliştirmeleri gerekiyor.

Türkiye’de koçluk mesleğine yönelik ilgi çok geniş bir yelpazede  çalışan koçlar üretse dahi, çoğu koçun satış becerileri yeterli olmadığı için profesyonel hizmet verebilecekleri coachee bulmakta zorlanıyorlar.

Bireysel Kariyer Danışmanlığını meslek olarak yapmayı düşünüyorsanız, insan kazanma sanatını,  profesyonel iletişim becerilerinizi ve ikna süreçlerinde olumlu sonuç alabilme becerilerini kendinize kazandırmanız gerekir.

Bugün bloğumda işleyeceğim Kariyer Danışmanlığına dair ikinci soru,

Kariyer Danışmanlığı Gelecek Planlama için kullanılabilir mi?

Tek Cevap, Evet kesinlikle.

Aslında her profesyonel kendisi için bunu yapabilse dahi,  kariyer danışmanı sizin geleceğe yönelik planlamanızı sizin beklentilerinizi, yaşam dinamiklerinizi ve değerlerinizi anladığı andan itibaren size özel bir çalışma programı hazırlayabilir.

Bu çalışma programında ki amaç sizin kariyer projenizi kısa ve orta vadede, 1 sene ile 3 sene arasında nereye doğru ve nasıl yolculuk yapabileceğinizi birlikte ve beraber hazırlayabilmenizdir.

Kariyer danışmanlık projelerinin özellikle 5+ sene deneyimli olan profesyoneller üzerinde bugün itibarı ile çok büyük bölümü yeni bir iş, işe yerleştirme danışmanlığına yönelik olsa dahi.  Bu yüksek oran piyasada ki ihtiyaca işaret etmektedir.

Diğer bir bölüm gelecek  hedefleri için (kısa ve orta dönemde) danışanınızın piyasa gerçekleri, kendi istek ve amaçları doğrultusunda güvenli olumlu bir yolculuğa çıkmasını desteklemektir.

Danışanınızın geleceği bir projedir. Dolayısı ile bu proje kapsamında onu geliştirerek yolculuğuna sizin desteğiniz ile yön vermesini sağlamak ve sizden bağımsızlaşan bir özgüven içerisinde kendi yolunu çizebilmesini sağlamak, bu düşünce ve öğrenim sürecini danışanınıza öğretmekte Kariyer Danışanının önemli bir görevidir.

Her projede olduğu gibi danışanınız ile yapacağınız kariyer projesinin kapsamını ve çerçevesini belirlemek sizin danışanınız ile üzerinde uzlaşacağınız en önemli noktardan birisidir. Bu çerçeve kapsam dahilinde çalışmanızın çıktılarının danışanınızın üzerinde ki olumlu etkilerini önceden tanımlamanız da gerekir.

Örneğin bu çalışma ve gelişim süreci sonunda danışan kendisine,

a)      Mülakat sürecini nasıl yönetebileceğini ve mülakat sürecinin aşamalarını öğrenmiş olacak.

b)      İş görüşmesine veya mülakata gitmeden önce şirkete yönelik nasıl bir araştırma yapması gerektiğini öğrenmiş olacak.

c)       Sorması gereken soruları önceden şirkete yönelik hazırlayabilecek

d)      Ne tür sorular ile karşılaşabileceğini ve bu sorulara ne tür cevaplar vermesi gerektiği konusunda temel bilgiye sahip olacak

e)      CV hazırlama tekniklerini öğrenmiş ve bir çalışmayı beraber yaptıktan sonra gelişimi kendi başına yapabilecek düzeyde olacak ve bunun gibi maddeleri sıralamanız ve üzerinde anlaşmanız gerekmektedir.

Yukarıda örnek olarak sıraladığım maddeler geleceğe yönelik plan yaptığınızda değişim gösterecektir.

Başka bir örnek,

a)      3 senelik bir kariyer planı hazırlamak

b)      Kazanılacak yeni yetkinlikleri belirlemek ve tanımlamak

c)       Yetkinlik gelişimi için bir gelişim planını beraber hazırlamak

d)      Kariyer planı içerisinde günlük praktik edilmesi gereken ve yeni pozitfi davranış olarak kazandırılacak  alanlarını tanımlamak

Yukarıda yazılan maddeler profesyonel anlamda sizin danışanınıza sağlayacağınız faydanın somutlaştırılmış halidir. Bu şekilde danışanınız sizin ile yapacağı çalışmada kendi gelecek projesine yönelik ne gibi bir fayda alacağını görmüş olur.

Bu yazıları okuduğunuzda mesleğe karşı bilinciniz ve profesyonellik algınız artmış olacaktır.

Can Büyükalkan

canbuyukalkan@gmail.com

Bir Cevap Yazın