Mülakatlarda Neden Kaybediyoruz?
Üçüncü bölümü Davranış ve Tutuma Ayırdım.
Ben iş görüşmelerinde ki başarının pasif satış yeteneğinden geldiğine inanıyorum.
İş görüşmelerini /Mülakatlarını yaptığım Genel Müdür veya Üst Düzey yönetici profesyonellerin başarılı olanlarının ortak özellikleri,
Çalıştıkları Sektörü A-Z çok iyi bilmeleri,
Çalıştıkları, Liderlik veya yöneticilik yaptıkları şirketi çok iyi tanımaları
Sattıkları ürünü ve faydalarını çok iyi bilmeleri ve ihtiyaca göre ürün/hizmet konumlandırmasını yapabilme kabiliyetleri
Kişisel satış yeteneklerine sahip olduklarının göstergesi olan dinleme ve empati kurabilme özellikleri
İnsan doğasını anlama becerilerinin
Farklılık yarattığını söyleyebilirim.
Bu yetenek, yetkinlik ve duruşun arkasında ki gerçek kendilerine karşı duydukları güvendir.
Güven belirli bir bilgiden gelir. Bilgi deneyim ile oluşur. Deneyim ise aktif olarak yapılan işin veya işlerin toplamından oluşur.
Nasıl sorularına hazırdırlar. Karşılarında ki kişiye istedikleri bilgi ölçüsünde cevap verebilirler.
Etik duruşlarını bozmazlar.
Bu tür adaylar asla mülakatı yapan kişi ile tartışmazlar. Herkesin kendi gerçekleri olduğunu ve kişisel gerçekliklerinin algılarından oluştuğunu bilirler. Kazanmaları gerekenin kendileri ile ilgili algıda seçicilik oluşturmak olduğunun farkındadırlar. Bu durum bazen içsel bazen bilinçli bir şekilde ortaya çıkar.
İş görüşmelerinde kendi performanslarının mükemmel olmasına odaklanırlar.
Enerjilerini iş görüşmelerinin başından sonuna kadar yönetibilirler.
Bu ses tonlarına, konuşma hızlarına, beden uyumuna, yüz mimiklerine yansır.
Bir yerde okumuştum yüzümüze şekil ve mimiklerimizi oluşturan 250,000 kas varmış. Aynı gözümüzün hareketleri gibi yüz kaslarımızda kontrol edilemez. Duygu ve düşünsel halimiz yüzümüze anında yansır. Enerji yönetimi aynı zamanda içsel kontrolümüzün de bir şekilde 45 dakikalık süreç içerisinde yönetilmesini gerektirir. Bunu yapabilmenin yolu, pozitif ruh halidir, pozitif davranış ve tutumdan geçer.
Mülakatlarda başarılı olan profesyoneller kendilerine ayrılan zamanın farkındadırlar. Zamanı iyi yönetirler. Mülakatı yapan kişiye kendileri ile ilgili en önemli mesajları görüşme esnasında abartmadan sürekli tekrara girmeden sorulan sorular içerisinde verirler ve sağlarlar.
Diğer ortak özelliklerinden bir tanesi görüşülen pozisyon için ortaya koyabilecekleri eforu, ve şirket için faydayı tarif ve görselleştirme yapabilmeleridir. Mülakatı yapan kişiyi sağlayabilecekleri fayda ile ikna etmeye çalışırlar. Kısaca mülakatı yapan kişinin güvenini kazanmaya çalışırlar.
Ben iş görüşmelerini/mülakatları büyük ölçüde satış görüşmelerine benzetenlerdenim. Herkes benim ile aynı fikirde olmaya bilir. Önemli değil ama bir iş görüşmesinde önce oluşturduğunuz imajı daha sonra yetkinliklerinizi ortaya koyarsınız.
LMI’ın fenomen kurucusu Paul j. Meyer bu durumu aşağıda ki cümle ile güzel bir şekilde özetlediğine inanıyorum.
“What people buy of you
is the image you have of yourself
which you convey to their subconscious minds.”
Dolayısı ile kendinize ait görüntünüz iş görüşmelerinde/mülakatlarda zihinsel ve fiziksel olarak karşı tarafın bilinç altına işlenmesi ile oluşur.
Mülakatlarda başarı şans değildir. Zihinsel ve fiziksel olarak iyi organize olmaktan geçer. Amerika’da buna 5 P’s of Succeess diyorlar. Benimde hoşuma giden bir yaklaşım.
1st P Prior, Önceden
2ndP Planning, Planlama
3rdP Prevents, Önler
4thP Poor, Kötü
5thP Performance, Performans
Önceden Planlama Kötü Performansı Önler.
Gideceğiniz iş görüşmesine biraz farklı gidin, görüşeceğiniz kişi veya işe alımcıyı yaşam boyu kazanacağınız bir kişi olarak görün. Herkes çalıştığı şirketi değiştiriyor. Görüşeceğiniz kişide olduğu yerde kalmayacaktır. Çıkarları doğrultusunda o kişide zaman içerisinde yeni şirketlerde kendisine fırsat yaratacaktır. Bu şekilde kişisel networkünüz ve çevreniş gelişir. Düzenli iletişim ile kendinize kariyer yolculuğunuzda yeni destekçiler oluşturarak ilerlemiş olursunuz.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com