Alfa Yayıncılık tarafından piyasaya çıkarılan ´Detoks´ adlı kitapta Daniel Reid detoks ihtiyacımızı şöyle tarif ediyor: ´Vücutta toksinlerin tutulmasının iki temel sebebi vardır. Birincisi yiyeceklerde, havada ve suda doğal olmayan çevresel toksinlere aşırı maruz kalmamız yüzünden oluşan, metabolizmanın doğal seviyenin çok üstünde toksin yüklenmesi. Diğeri ise, sağlıksız kişisel alışkanlıklar, aşırı yorgunluk ve hiperaktif modern yaşam stilleri yüzünden zayıflayan sinir sistemi sebebiyle işlemeyen normal atılım sürecidir.´
Vücudumuzun çevresel sebepler, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzımız nedeni ile kirlendiğini ve vücuttan bu toksinlerin atılması için detox ve uygulama yöntemleri ile temizlemeye nasıl ihtiyacımız var ise, zihnimiz içerisinde seneler içerisinde oluşmuş bizi geride tutan ve negatif duygu ve düşüncelerinde temizlenmeye ihtiyacı vardır.
Nasıl bedenimize iyi bakmamız gerekiyor ise yeni kanun ve regülasyonlar ile senelerce çalışabilmemizi sağlayacak düşünsel mekanizmamıza sahip çıkmamız gerekiyor.
İş yaşamının zorlaşması, sürekli karlılık ve ciro baskısı, sürekli değişim, yüksek beklentiler, şirketlerin kısalan yaşam döngüsü ve rekabet içerisinde ki mücadeleleri, serbest ekonomi, teknolojinin gelişimi ve karmaşıklaşan uygulamaları, maliyet baskıları, müşterinin değişen ihtiyaçlarına uyum, işten çıkartmalar, çoğu profesyonelin zihinsel düşünce yapısını negatif yönde etkiliyor. Stress ve strese bağlı zihinsel ve bedensel rahatsızlıklar, korku, gelecek endişesi, huzursuzluk, kaygı hali, sürekli gerginlik hissi profesyonellerin günlük yaşamda karşılaştıkları ve üzerlerinde taşıdıkları ek yük olarak yaşamlarına yansıyor. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Kimi zaman yaşamdan zevk almama gibi durumlar ile karşımıza çıkıyor.
Aslında seneler içerisinde artarak kimi zaman altından kalkılamayacak duyguları yaşamaya ve tecrübe etme haline dönüşüyor.
Detox diye bir şey var ama zihinsel detox diye bir şey yok. Yazımda belli bir noktayı gündeme taşımak ve dikkatinizi çekmek için kullandığım metaforik bir yaklaşım oldu.
Yukarıda saydığım maddeler zihinsel kirlenmenin işaretleridir. Zihin eğitilebilir ve programlanabilir mükemmel bir yapı ve mekanizmadır. Programlama işlemi doğru kodlandığı ve uygulandığı taktirde negatif duyular ve bunların sebep olduğu negatif düşünceler, davranış biçimleri ortadan kaldırılabilir.
Önce farkında olmak gerekli.
İncelediğim kişilik envanter ve davranış testleri arasında stress davranış biçimini ve çelişkileri gösteren dolayısı ile negatif durumlara yönelik davranış biçimimizi anlayabileceğimiz psikometrik testler mevcut. Ben Birkman’ı kendi üzerimde uyguladım. Eğer doğru bir danışman ile çalışıyorsanız, sizin için oluşturulan raporunuza bakarak sizin davranış biçimleriniz ve iş yaşamında karşılacağınız ortam ve olaylar karşısında aladığınız, alabileceğiniz tutum ve davranışları (olayların size nasıl hissettirdiği ve ortaya koyduğunuz yaklaşımlar) çok net paylaşabiliyorlar. Bu sizi danışmanın anladığını ve iyi yorumladığına bir işaret olarak düşünebilirsiniz.
Önemli olan size kısıt getiren bu düşünce yapısını nasıl by pass edebileceğiniz. İyi bir yorumcu bunuda çok rahat bir şekilde size aktarabiliyor. Dolayısı ile olaylar ve durumlar karşısında verdiğiniz tepkilerinizin, davranış biçimlerinizin farkında olarak nasıl yönetebileceğiniz konusunda iyi fikir alış verişi gerçekleşiyor.
Benim testimi ve yorumumu Oğuz Taşkent yaptı çok değerli bir profesyonel lider ve Birkman danışmanı çalışmadan çok memnun kaldığımı söyleyebilirim.
Yüksek Kişisel Farkındalık dedik, isteklerim, yapmak istediklerim ve elde etmek istediğim sonuçlar ile bu çalışmada benim sonuç almam arasındaki engelleri görme şansım oldu. Bunu aynaya bakıp yüzleşme olarak ta değerlendirebilirsiniz.
Farkında olduğunuz düşünceleriniz ve iç sesinizi kontol etme veya kontrol altına alma yöntemleri var. Bu yöntemlerin en başında affirmation, olumlamalar geliyor. Doğru olumlama tekniklerini kullandığınız zaman ve düzenli uygulayabilirseniz, size engel teşkil eden kişisel davranışlarınızı önce kontrol altına alma daha sonra bu davranışları olumlu davranışlara dönüştürüp sonuç alma kabiletinizi yükseltebilirsiniz. Olumlama teknikleri bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanıyoruz.
Benim danışanlarımdan gözlemlediğim genelde negatif olumlamaların profesyonellerce kullanıldığı yönünde. Negatif olumlamalar girişim veya yapmak istediklerinizin önüne engel veya set çekerek sizin geride kalmanıza veya geride durmanıza sebebiyet verebilir.
Bir test ve profesyonel bir destek ile detoxlamam gereken zihinsel alanlarımı görmek ve şimdi bir plan çerçevesinde üzerine giderek, engelsiz ve özgür bir yaşamın ve daha kaliteli bir profesyonel hayatın kapılarını açacak.
Birkman veya başka bir test kendi zihinsel engelleriniz ve detoxlanmayı bekleyen düşünce alışkanlıklarınız için kullanın ve bence profesyonel bir destek veya bu konuda bir rehberlik alın.
Bloğumu okuyanlar, genelde CV, Mülakat, İş görüşmeleri, Liderlik gibi konular üzerine deneyim ve araştırmalarımı paylaştığımı bilirler. Bu tür bir çalışmayı mülakatlara yönelikte isteyebilirsiniz. Mülakatlar bildiğiniz gibi 45 dk lık yüksek performans gösterilmesi gereken buna rağmen gerçek siz olmanız gereken ortamlar. Bir değerlendirici ile işe alım için yapılan görüşmeler. 45 dakikalık etkili kişisel sunumun ortaya çıktığı, zamanı , enejinizi ve ses enerjinizi doğru bir şekilde yönetmeniz gereken bir ortam.
Ben yaptığım mülakatlarda başarılı profesyoneller ile daha az başarılı profesyoneller arasında ki çizginin farkındalıktan geçtiğini düşünüyorum. Kişi kendi davranışlarının nekadar bilincinde ise davranış sorularına okadar kolay ve gerçek yanıt veriyor. Kendi kariyer hikayesini okadar etkili bir şekilde anlatabiliyor. Bu doğal bir avantaj sağlıyor.
Uzun zamandır 3 ay ve daha fazla dönemdir iş arama sürecinde olan profesyonellerinde sıkıntıları bu konuda büyük olabiliyor. Zihinsel bir detoxlama ile rahatlayıp, endişelerden arınmış bir şekilde olumlu sonuca doğru yol almak , kişisel potansiyelinizi daha olumlu bir sonuç için yönlendirebileceğiniz anlamına gelir.
Herkese kariyerinde başarılı bir hafta dilerim.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com