Mülakatlarda neden kaybediyoruz?
Mülakatların en zor aşamalarından birisi mülakatlarda karşılaşılan sorulardır.
Mülakat soru yapıları “profesyonel mülakatçılar” tarafından 3 bölüme ayrılır ve 3 bölümde incelenir.
Birinci Bölümü temsil eden soru yapıları Davranış temelli mülakat sorularıdır. Bu tür sorular ucu açık sorulardır ve her zaman karşılaşmayacağınız türden sorular olduğu için mülakat sürecinde adayları zorlar.
Davranış Bazlı Mülakata yönelik sorulardan bazı örnekler aşağıdaki gibidir.
- Tell me about a time when it was necessary to admit to others that you had made a mistake. How did you handle that? Bana daha önce iş yerinizde bir hata yaptığınızı ihtiyaçtan dolayı kabul ettiğiniz bir zamanı anlatırmısınız? Durumu nasıl yönettiniz?
- Can you describe a past situation at work that led you to grow as a person? Daha önce iş yerinizde sizi geliştiren bir olayı ve durumu tarif edebilirmisiniz?
- How do you react when asked to do something beyond your capabilities? Yetenek veya Yetkinliklerinizin ötesinde bir iş istendiğinde nasıl davranış gösterirsiniz?
Davranış soruları kolay sorular değildir. Davranış soruları beklenmeyen sorulardır ve genelde üzerinde düşünülüp cevap verilmesi gereken sorulardır.
Mülakatlar heyecanlı atmosferlerdir. Kişi kendisini en iyi şekilde temsil etmek için çaba gösterir. Bu tür mülakat soruları her yaş gurubundan her profesyonel kademeden kişiyi zorlayabilir.
Bu tür sorularda başarılı cevap veya doğru cevap yoktur. En önemli cevap size ait samimi bir olayı anlatabilmenizdir. Soruya samimiyetsiz cevap verdiğinizde ne olur? O soruya keşke öyle cevap vermeseydim diyebilirsiniz? İlk soru genelde sizin bir olay ve durumu tarif etmeniz ile başlar. Ardından profesyonel mülakatçı sizin verdiğiniz cevaplardan yola çıkarak sorularını durum ve ortama göre daha detay tasvir ettirtmeye başlar. Eğer iyi bir başlangıç yapıp örneklemenizde hata yaparsanız devamıda hatalı gelebilir ve sonuç mülakatı kaybetme noktasına kadar sizi sürükleyebilir…
Peki ne yapmalı? Güzel haber, davranış temelli, davranış bazlı mülakat soruları olarak Google’a yazarsanız karşınıza güzel farklı sorular çıkabilir. Bu tür sorular üzerinde önceden düşünmeniz ve sizce kendi cevaplarınızı ve örneklerinizi tanımlamanız sizi mülakat süreci içerisinde hazır bir hale getirebilir.
Davranış Bazlı Mülakat Soruları, örneklemelere, tasvirlere, sizin o ortam içerisinde verdiğiniz refleks veya yaklaşımlara dayalıdır. Kendinden emin profesyonellerin bile zorlandığı bir mülakat sorgu alanıdır. Şimdiden mülakata katılacak arkadaşlara başarılar diliyorum:)
Davranış Bazlı Mülakatları, Yetkinlik Bazlı Mülakat Soruları Takip Eder.
Yetkinlik Bazlı Mülakat Soruları nispeten daha kolaydır. Yetkinlik bazlı mülakat sorularını yanıtlamadan önce, sizin kendi yetkinlik alanlarınızı tanımlamanız gerekir.
Bu konu aslında CV ‘lerinde konusu olduğu için Yetkinlik konusunu biraz daha geniş çerçevede ele almanın sizler açısından daha çok faydalı olacağına inanıyorum.
Yetkinliği en basit anlatımı ile üzerinize giydiğiniz ve üzerinize fit bir şekilde oturan elbise olarak tanımlayabiliriz. Yetkinliklerinizi bir başka şirkete taşıyıp daha önce aldığınız sonuçları alabilirsiniz.
Örneğin modern, profesyonel CV yapılarından Header diye adlandırılan bölümde Key Competencies bölümü yer alır.
Ana yetkinlikler veya Temel yetkinlikler olarak adlandırılan bu alanda aday CV sinde kendisinin kuvvetli olduğu temel yetkinlikleri belirlemesi veya tanıtması istenir.
Bazı yetkinliklere örnekler,
Strateji ve Planlama, İş geliştirme, Proje ve Program Yönetimi gibi listelenebilir.
Yetkinlik Bazlı Mülakat Soruları, sizin tanımladığınız veya işe yönelik daha önceden tanımlanmış yetkinliklerin ölçülmesi için hazırlanmış mülakat sorularıdır.
Örneğin, sizin liderlik becerilerinizin nekadar olgun olduğu, Takım kurma yeterliliğiniz, İnsan şeçme ve objektif değerlendirme gibi düşünebilirsiniz. Yetkinlik bazlı mülakat soruları aynı Davranış Bazlı Mülakat soruları gibi ucu açık sorulardır profesyonel mülakatçı çoğu zaman bir durum ve ortam içerisinde bu yetkinlik veya özellik kullanılarak nasıl sonuç alındığı ile ilgilenir.
Örneğin,
- Give us an example where your listening skills proved crucial to an outcome?
- What place does empathy play in your work? Give an example where you needed to show empathy?
- What big decision did you make recently. How did you go about it?
Bu tür örnekleri çoğullayabiliriz. Bu tür ve benzer soruları “yetkinlik bazlı mülakat soruları” diye google’a yazdığınızda karşınıza yeterli sayıda çıkartacaktır.
VE Teknik Mülakat Soruları,
Teknik Mülakat Soruları yaptığınız iş ile iglili teknik sorulardır.
Örneğin, işiniz proje yönetimi ise, o zaman proje yönetimine ilişkin teknik sorular ile karşılaşırsınız. Bu tür teknik sorular daha çok, proje yönetiminin temellerine ne kadar hakim olduğunuzu ölçmek için sorulur. Proje yönetimine başlarken ilk yaptığınız şey nedir? Projede Yönetim (Governance) Çatısını nasıl oluşturursunuz? Proje Başlangıç Dökümanı kimler ile paylaşılır ve içeriğinde ne tür bilgiler sağlarsınız gibi. Proje yönetimi sadece bir örnekti. Satış Yönetimi, Key account management veya Yazılım uzmanı iseniz, yazılımcıların bilmesi gereken framework yapıları, kullanılan dil, algoritmalar devreye girer.
Mülakatlarda Sorulara yeterince performanslı bir şekilde cevap veremediği için iş görüşmeleri başarısızlık ile sonuçlanan çok sayıda profesyonel var.
Bir iş görüşmesine gitmeden Mülakat sorularına hazırlık yapmanızı şiddetle tavsiye ederim veya bu konuda profesyonel destek alarak zaman kaybınızı ve hazırlık sürecinizi azaltabilirsiniz.
Mülakat Süreçlerine ilişkin diğer yazılarıma aşağıdaki linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Mülakatlarda Neden Kaybediyoruz 3. Neden Davranış ve Tutum
Mülakatlarda Neden Kaybediyoruz 2. Neden Kariyer Hikayeniz
Mülakatlarda Neden Kaybediyoruz 1. Neden Uyumlanma
Eğer Linkedin’de CareerSpot grubu üyesiyseniz Can Büyükalkan ile “Kariyer Sohbetleri” programımızdan faydalanabilirsiniz. İlk görüşme ve sohbet toplantısı ücretsizdir.
Mülakata ilişkin sorularınızı bana canbuyukalkan@gmail.com adresinden yönlendirebilirsiniz.
Herkese kariyerinde başarılı bir hafta dilerim.
Saygılarımla,
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com