Mülakat Soruları ve Profesyonel CV Arasındaki İlişki

Interview

 

Bir iş görüşmesine (mülakata) gitmeden önce, Profesyonel CV nizin, onu değerlendirenler tarafından incelendiğini ve kısa liste edilerek belirlenen pozisyon için görüşmeye davet edildiği varsayımında bulunuruz. Bu görüş %90 oranında doğrudur. Bu yazımın amacı Profesyonel CV ile mülakat arasındaki bağı sizler için ortaya çıkartmak, dolayısı ile CV nize ve mülakat akışına daha farklı bir göz ile bakmaya sizleri teşvik etmek.

Mülakat, iş veren ile işe başvuran profesyoneli genelde bir saatlik yapılandırılmış bir iş toplantısına davet eden değerlendirici tarafından yönetilen bir toplantıdır.

Bu toplantı birkaç aşamadan oluşur.

Mülakatlarda İlk aşama uyumlanmadır. CV nizde yer alan, ilgi duyduğunuz konular veya hobileriniz bu aşama için kullanılan konulardır. Uyumlanma aşamasında sizi değerlendiren profesyonel ortama ve konuya sizi ısındırmak, heyecanınızı yönetebilir hale getirmek ve ilgi alanlarınızı daha iyi anlayabilmek için sizin belirtmiş olduğunuz alanları kullanırlar. İki birbirini tanımayan insan arasında ki ilgi alanları uyumu kişileri birbirine yakınlaştırır görüşmenin samimi geçmesini teşvik eder. Bu süreç aynı zamanda Mülakatın nasıl ilerleyeceğine dair bir olumlu veya olumsuz bir işarettir.

Mülakatın ikinci aşaması, sizin Kariyer Hikayenizin istendiği, biraz kendinizden bahsedermisiniz? Profesyonel deneyimlerinizi paylaşırmısınız? Veya Kariyeriniz ile ilgili bilgi verirmisiniz diye sorulan, sizi kariyer hikayenizin anlatımına yönlendiren aşamadır. Bu aşama mülakatlarda max 10dk olması tavsiye edilir. Bu tavsiyenin bir amacı vardır. Yetişkinlerin yüksek konsantrasyon veya odaklanma zamanı yapılan ölçümlerde 8 dk ile 10 dk arasında olduğunu gözlemlenmiştir. Ortalama 8 dk lık bir kariyer hikayesinin söylemsel anlatımı sizin genel konuşma performansınıza bağlıdır. Örneğin eğer sizin konuşma hızınız ortalama bir hız ise dakikada 50-60 kelime arasında ise, maximum kullanabileceğiniz kelime sayısı 8dk lık bir süreçte 480 kelimedir. Bu da yaklaşık kariyer hikayenizin 1.5 A-4 kağıdında yazılı malzemeyi aktarabileceğiniz anlamına gelir.

CV nizin kronolojik bölümünde yer alan profesyonel tecrübe ve deneyimlerinizin anlatımsal halde yazılmasından Kariyer Hikayesini oluştururuz. Hazırlıksız adaylar kendi hikayelerini her zaman çağrıldıkları toplantılarda farklı şekilde yorumlarlar ve anlatmaya başlarlar. Bu işinizi şansa bırakmaktan başka bir şey değildir. Mülakatlar artık eskisi gibi değil. Mülakatlarda istenilen, adayın değerlendirici ile daha fazla bağ kurması ve kendi değerlerini ifade etmek için çaba harcamasıdır. Adayların artık mülakatlarda daha hazır olması isteniyor. Bu istek gayet normal ve yerindedir. Bir değerlendiricinin günde görüşmesi gereken ortalama 5-6 adayı oluyor. Bu adaylara kaliteli zaman ayırması 5-6 saatinin görüşmelere geçeceği anlamına geliyor.Bunun üzerine rapor vb yönetsel sorumluluklar geldiğinde her ciddi çalışan değerlendirici çok fazla zamanı ofiste geçiriyor demektir. Zaman hem değerlendiriciler hemde adaylar için çok kıymetli oluyor. Bu problemi aşmanız için kendi bloğumda 100 ün üzerinde farklı yazı ve makale ile bu konuda kendini geliştirmek isteyen profesyonellere destek oluyorum. Yazılarımın çok büyük bir bölümü sizin profesyonel CV niz veya Mülakat sürecindeki performansınıza yönelik hazırlanmıştır. Okumanızı tavsiye ederim. Hatta bir dönem mülakatlarda profesyonel seviyesinde performans göstermiş olsanız bile araya zaman girdiyse bu alandaki geçmiş performansınıza güvenmeyin. Hazırlık Yapın. Hazırlıklarınızı tamamlayın.

Yukarıdaki paragrafın en önemli noktası . Kariyer hikayeniz CV’den üretilir. CV nizde belirtmiş olduğunuz şirket ve çalışma dönemi içerisinde o şirkette ne yaptığınızı, nasıl ilerlediğinizi, ne tür güçlükler (Challange) karşılaştığınızı, ortaya koyduğunuz proje performansı ile neleri aştığınız ve aşabildiğiniz, yaptığınız dikkat çekici satış deneyimleri Kariyer Hikayesinin en temel parçalarıdır. Dolayısı ile CV içerisinde yazılmış ve genelde kodlanan iş tanımı gibi anlatımsal bölümlerden Kariyer Hikayenizi oluşturmanız mümkün değildir. Daha fazlasına ihtiyacınız var. Yaptığınız çalıştırmaları biraz hikayeleştirmek. Sizin gerçek çalışma sürecindeki performansınızı ve ortaya çıkan iş problemlerini ve ortamınızı geliştirmek, sizin ile çalışan insanları geliştirmek için neler yaptığınızı belirten akışkan bir anlatım aslında Kariyer Hikayenizi oluşturur. Kariyer hikayenizi yazmak bir aşamadır. Kariyer hikayenizi yorumlamak , mülakatlar için diğer bir aşamadır.

Mülakatların üçüncü bölümünü Q&A dediğimiz bölüm oluşturur. Bu bölüm SORU VE CEVAP BÖLÜMÜDÜR. Sorular, mülakat soruları kendi içerisinde üç bölümden oluşur.

Birinci bölüm Davranış Mülakat Sorularıdır. İkinci Bölüm Yetkinlik Bazlı Mülakat Sorularıdır. Üçüncü Bölüm Teknik Mülakat Sorularıdır. Teknik mülakat soruları ifadesi aslında yapılan işin teknik bölümünü tanımlar örneğin bir yazılımcının teknik mülakatı olabileceği gibi bir proje yöneticisinin, bir satın alma sorumlusunun veya bir kontrat yöneticisininde teknik mülakatı yapılabilir. Teknik mülakat günlük yapılan işin eğer uluslar arası standardı ve süreçsel akışı var ise bu bölümler teknik mülakat sorularının kapsamına girer.

Q&A kısmında özellikle Davranış Mülakat soruları ve Yetkinlik Bazlı Mülakat soruları sizi bekleyen zorlayıcı sorulardır. Zorlayıcıdır çünkü uçları açıktır ve ucu açık sorular düşünmeye zorlayan sevk eden sorulardır.Bu sorularda istenilen, örneklemeler ile birlikte sorulara cevap vermenizdir. Eğer hazırlıksızsanız bu sorular sizi mülakat içerisinde yorabilir, enerjinizi alabilir veya kendinizi çok iyi hissetirmeyebilir. Buda mülakatın sonucuna olumlu yansımayabilir.

Teknik mülakat soruları ve Yetkinlik bazlı mülakat soruları CV nizden üretilir.

Mülakatlarda ki davranış bazlı soruları anlayabilmek için davranışlarınızı ölçebilen psikometrik bir test size uygun gelecektir. Ben Birkman’ı tercih ediyorum. Birkman davranışları ölçen bir metodoloji ve psikometrik bir değerlendirme aracıdır (Assesment Tool) . Davranış, bireyin düşünce alışkanlıklarını ortaya çıkarır. Ortaya çıkan değerlendirme testinin sonuçları bizleri daha çok ne tür sorularda zorlanabileceğinizi görmenizi veya ortaya çıkarmamızı sağlar.

Mülakatlarda dördüncü bölüm Sizden Sorunuz var mı diye sorularak başlanan bölümdür. Uzmanlık seviyenize göre bu bölümde şirket, strateji, pazar, ürün, rekabet, vizyon, hedefler, başarı, çalışma kültürü üzerine sormanızı kısaca şirket hakkında araştırma yaparak veya yapmış olmanız varsayılarak şirketi anlamanıza yönelik akıllı soruları sormanız beklenen bölüm gelir. Çoğu profesyonel bundan sonra sürecin nasıl ilerleyeceğini merak eder ve buna yönelik sorular sormaya çalışır. Daha akıllı yaklaşım ise önce şirketi anlayabileceğiniz, çalışma kültürünü yorumlayabileceğiniz, başarı ve sizden beklentileri anlamaya yönelik soruları yorumlamaya çalışacağınız sorular daha sonra mülakat süreci ve bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini anlamaya yönelik soruları sormanız sizin açınızdan daha verimli olabilir.

Mülakatın son bölümünü, bizden ücret beklentiniz, böyle bir iş için ücret beklentiniz gibi sorular sorularak ücret beklentiniz anlaşılmaya çalışılır. Bu bölüm başlı başına önemli ve iyi yönetilmesi gereken bölümdür.

Bir mülakat süreci iç içe geçmiş halkalardan oluşur. Eğer aday bir şekilde bu zincirlerden birisinde yeterli performansı ortaya koyamaz ise zincir kırılır. Dolayısı ile mülakat başarısız olumsuz sonuçlanır.

Tüm teknikler doğru bir şekilde icra edilse bile mülakat değerlendirici ile birlikte gerçekleştirilen kişisel bir süreçtir. Bu süreç iki taraf tarafından da olumlu kabul edildiğinde mülakat süreci başarılı bir şekilde tamamlanır. Mülakat sürecinin bütün teknik bölümlerinin başarılı olması durumunda dahi karşılıklı elde edilecek olumlu kimya çok önemlidir.

Etkili Mülakat Süreci veya Profesyonel CV Hazırlamaya Yönelik Problem Yaşıyorsanız. Aşağıdaki Formu Doldurup Profesyonel Destek İhtiyacınızı Belirtebilirsiniz. 

 

Bir Cevap Yazın