Kurumsal Dünyada Kişisel pazarlama ve markalaşmaya yönelik o kadar çok yazı okudum ki şaşkınlık içerisindeyim hepsi birbirinden içerik ve tarz olarak okadar farklı ki biri bu yazıları okuyarak kafasını rahatlıkla karıştırabilir.
Kurumsal Dünyada markalaşmak, liderlik seviyesine oynamak ve uzmanlık alanında ben bir imzayım diyebilmek sadece işin çok iyi bilinmesi veya yapılmanın ötesine geçmeyi gerektiriyor.
Bu seviyeye gelmiş çok sayıda profesyonel nedemek istediğimi gayet iyi anlayacaktır. Kendisini bir hazırlık evresinden geçirip ilerleten profesyoneller daha iyi İşlere ve İşin getirdiği maddi, manevi ve yan haklara sahip olabiliyor ve markalı şirketlerde çalışabiliyorlar.
Profesyonel kariyer gelişimi sürecinde, rekabet gittikçe kızışıyor. Şirketlerin çalışanlardan beklentileride değişiyor. Bu değişimi yakalayabilmek için aslında çoğu profesyonel kendi yorumlamaları veya kendi ihtiyaçları olduğu noktalarda kendilerine destek bulmaya çalışıyor.
Okuduğum yazıların %80’i sosyal medya içerikli ve online dünyada bireyin markalaşmasını anlatıyor.
Sosyal Medya işin en kolay ve en basit tarafı. Facebook, G+, Pinterest, Twitter taktikleri anlatılıyor. Toplam resme katkısı kurumsal profesyonelleşme sürecindeki markalaşmaya katkıları belki en fazla %5 dir.
Koçlar markalaşma süreci içten dışadır diyorlar, bencede %100 doğru, dolayısı ile kişinin kendisini keşfedecek yolculuğa çıkarıyorlar. Kişisel Vizyon, Amaç, Misyon ve sebepler’i kısaca kişinin motivasyon unsurunu tanımlıyorlar. Buda işin max %15 ini oluşturuyor.
Ölçme ve Değerlendirme Profesyonel Dünya’da markalaşma için kullanılan diğer bir araç. Psikometrik değerlendirme sistemleri ile kişilerin ilgi alanlarını, davranış beklentilerini, norm davranışlarını ve Stress davranışlarını görmek, hedeflerini veya kendisine yakın ne tür işler ile rahat ve mutlu çalışabileceğini keşfetmesi önemlidir ve markalaşma sürecine katkısı % 5 seviyesindedir. Kişinin kendi önündeki engellerin görünmesi ve gelişim alanlarını tespit edebilmesi için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.
Kişinin neden yaptığı işi yaptığını, Nasıl yaptığını, Ne yaptığını anlatabildiği kişisel sebeplerin yansıtıldığı kısa bir hikaye ortaya çıkartılması işin %5 lik kısmını oluşturuyor.
Kişi kendi ilgi alanlarını tanımlamada çalışıyor. Bu ilgi alanları doğrultusunda işine yani kariyerine uygun blog, websitesi,vb gibi araçları kullanarak kendi bilgisini ve özel bilgileri Dünya ile ve çevresi ile paylaşmaya başlıyor. Bu tür çalışmanında katkısı kişisel markalaşma ve pazarlama sürecinde %10 luk bir değeri geçebileceğini düşünmüyorum. Özgün içeriğin, tecrübelerin, deneyimlerin Content, içerik içerisinde oluşması sağlanıyor.
Kişisel Network (profesyonel çevre) Geliştirmek üzerine çalışmalar başlıyor. İlgi alanlarına uygun sosyal ortamlara katılım sağlanmaya başlıyor. Event Brite, LinkedIn, Facebook, Meetup gibi ortamlardan kişiler kendilerine uygun grupları seçerek etkinliklere katılım sağlıyorlar. Buda markalaşma sürecinde işin % 5 lik kısmıdır.
Münazara eğitimleri ile kişi farklı konular üzerine konuşma ve hitap kabiliyetinin gelişmesi sağlanıyor. ToastMasters bu konuda önemli bir hizmet sağlıyor. % 5 lük bölüm. Çok iyi konuşurum demeyin, kişisel markalaşma ve pazarlama süreciniz içerisinde ikna edici olmanız gerekiyor.
Bazen yabancı dil ciddi bir bariyer teşkil edebiliyor markalaşmanın ve kariyerde ilerlemenin önünde. Bu amaçla kişiler kurslara, özel dil eğitimlerine akşam üstü veya sabah kahvaltı toplantılarında sosyal projelere katılım sağlayıp lisanı geliştirmenin yoluna bakıyorlarbu önemli bir adım ve bence ağırlığı %10 civarındadır.
Kişisel profesyonel deneyim ele alınıyor ve iş dünyası için kişiler CVlerini güncelleyerek hazırlanmaya çalışıyorlar. Profesyonel CV tasarımcıları devreye giriyor. Kişiler yaptıkları ile yeniden değerlendiriliyor ve yorumlanıyor. CV ler profesyonel seviyeye ulaştırılıyor.
Kişisel kendi kariyerleri ve yaptıkları işteki ustalıkları işin iş başvuru mekanizmalarını çalıştırıyorlar.
Kariyer Hikayeleri ve Mülakat süreçlerini hazırlık başlıyor. İlk izlenim, profesyonel duruş üzerinde çalışılıyor. Profesyonel CV, İş başvuru süreci, mülakatlar bunlarda işin % 30 luk kısmını oluşturuyor.
Online ve gerçek yaşam üzerine İzlenim oluşturmak üzerine çalışmalar başlıyor. Yeni fotoğraflar, yeni giysiler ve Linkedin Profilleri güncelleniyor buda işin %5 lik bölümüdür.
Kalan % 5 lik bölüm ise, kişinin anlatacağı konular üzerine uygun toplantılara, webinarlara katılım sağlayıp bilgisini dağıtması oluşturuyor. Konuşmalarını kayıt altına alması ve Youtube vb gibi kanallar üzerinde kendi yayım mekanizmasını başlatması oluşturuyor.
Bitti mi hayır bitmedi…
Kurumsal dünyada yer alan profesyonellerin kişisel markalaşma ve kendini pazarlama süreçleri kolay bir süreç değil. Eğer Otontik olarak bu yapılmak istenirse, özellikle birbirinden bu kadar farklı konuları bir araya getirebilecek kişi ve kurumlar henüz TÜRKİYE’de yok. Bu işe gönül vermiş bloggerlar veya uzmanlar işin kendilerince önemli boyutunu ele alabiliyorlar ki o zaman bütün elden kaçırıyorlar?
Sadece Profesyonel CV nin oluşturulabilmesi için harcanan çaba doğru bir yönlendirme ile 10-15 saati bulabilir.
Bunu yazmamın sebebi, kurumsal dünya için kişisel markalaşma süreci ve markalaşma ile kişinin kendisini pazarlamaya başlaması bir anda oluşabilecek bir durum değildir. Veya bugünden yarına bir değişim olmaz.
Danışanlarım ile yaptığım çalışmalar aslında ileri düzey bir kişisel gelişim sürecidir. Kullandığımız araçların bir kısmı yukarıda anlatıldı bir kısmı anlatılmadı. Ama gerçek olan değişimin İstemek ve gereğini disiplinli bir şekilde uygulamaya konması ile oluşuyor. Örneğin bir danışanım yeni ve istediği nitelikte bir iş değişimi yaşadığında kendisine sadece finansal katkısı minumum %25 seviyesinde olabiliyor. Yatırım ve yatırımın geri dönüşü açısından inanılmaz bir destek.
Sadece Kurumsal Dünyada ki Profesyoneller için Markalaşma ve Kişisel Pazarlama süreçlerini bir bütün olarak ele alabilecek bir “Kariyer Danışmanlık ve Strateji” Markası Yakında Sizler ile buluşacak. Buradan müjdelemesi daha doğrusu ilk müjdelemesi bana nasip oldu:)
Kariyer Danışmanlığını Profesyonel bir seviyede ele alıp, sektöre ” Kariyer Danışmanı ve Stratejisyenlerini” yetiştirerek Türkiye’de ki büyük bir açığı kapayacaklar. İşlerini Franchise ederek.
Kariyer Danışmanlığı ve Stratejisyenliği artık ciddi bir iş kolu olarak Türkiye’de uygulamaya geçecek. Kariyerlerinde ilerlemiş profesyoneller B Planları kapsamında bu tür bir işi, profesyonelce geliştirilmiş ürünler ile Danışanlarına uygulayabilecekler.
Danışanlar yani Kurumsal Dünyanın profesyonelleri artık istedikleri hizmeti sunulan hizmet portfolyosu içerisinde seçip alabilecekler.
Sizlere Kariyerlerinizde balarılı bir hafta diliyorum.
Can Büyükalkan
canbuyukalkan@gmail.com