CV güncel hayatımızın özellikle iş değişimlerinde, organizasyon içerisinde yükselme, kariyerde çapraz ilerlemeler noktasında çok önemli kişisel tanıtım aracıdır. Diğer bir değiş ile Kurumsal dünyaya yönelik en önemli kişisel pazarlama aracınız Profesyonel seviyede hazırlanmış CV dir. Bu aracı iyi kullanabilmek, bilgi, emek ve deneyimlerinizi farklı bir göz ile yorumlamayı gerektirir. Yeni yorumunuz size büyük faydalar sağlar. İyi tasarlanmış bir Profesyonel CV size kesinlikle başvurularınıza cevap almanızı sağlar. Çok sayıda danışanımın yaşadığı zorluk bu noktada başlıyor.
Profesyonel CV lerin sıradan CV lerden ayıran diğer önemli özellik içerdiği psikolojik etki ve onu oluşturmak için kullanılan psikolojik faktörlerdir.
Nasıl her kurduğunuz yeni bir insani bağda veya ilişkide karşınızdaki insana belli bir miktar güven verirseniz aynı oranda CV nizde onu değerlendirecek, okuyacak kişiye belli bir oranda güven verir. Bu ilk güven (eğer etik çizginizi koruyarak hazırladıysanız CV nizi) sağladığınız verilerin ve bilgilerin çoğunu güvenli olarak kabul eder ve arama esnasında doğru adayı bulmak adına sizi başvurduğunuz veya vurmadığınız bir pozisyon için dahi iş görüşmesine veya tanışma toplantısına davet aldırır.
CV lerin incelenmesinin %80 lik bölümünün 1. Sayfa üzerine yoğunlaşması rastlantı değildir. CV nizin ilk sayfası satın al veya alma kararının verildiği diğer bir değiş ile CV nizin diğer CV lerden ayırt edildiği algıda seçicilik etkisinin oluştuğu alandır. İyi kullanılmadığı taktirde algıda seçicilik öğesini kaybetmiş olursunuz. Dolayısı ile CV nizin etkisi düşer.
CV nizin ilk sayfasını dantel gibi işleyin anlamına gelmesin yazdıklarım, yukarıda algıda seçicilik maddesini destekleyen alt maddeler var. Örneğin konumlandırma dediğimiz, çok basit olan ve uygulamasıda kolay olan bir faktör. CV lerin genelinde İsim Soy isim ve ardından profesyonel tecrübeye giriş vardır. CV yi inceleyen kişileri onu anlamaya ve yorumlamaya zorlamaktır. Siz benim adıma bakın ve bana uygun bir öneriniz varsa benim ile paylaşın demenin farklı bir yoludur. Konumlandırmanın olduğu noktada, inceleyeceğiniz CV nin sahibinin bugünkü veya istek duyduğu pozisyon isminin yer alması yönlendirmenin ve algıda seçiciliğin başladığı diğer bir noktadır. Örneğin siz Profesyonel deneyim ve tecrübelerinizi kronolojik akış içerisinde anlatırken sahip olduğunuz pozisyonu veya görevlerinizi yorumlarsınız. Fakat başvurmak istediğiniz pozisyonlar veya sizi arayıp bulan profesyonellerin sizi değerlendirmesinizi istediğiniz konum aslında takım liderliği veya yönetsel bir rol olabilir. Konumlandırma, hangi rol için değerlendirilmeniz gerektiğini yansıtan bir yönlendirmedir.
CV akışı içerisinde yer alan kariyer hedefi bölümü (career goal veya career objective) konumlandırma ile paralel ve uyumlu olmalıdır. Bu yapı Profesyonel CV mantığının ilk mekaniğini oluşturur. CV yapı itibarı ile kronolojiktir. Yani zaman akışı içerisinde şirket, pozisyon ve üstlendiğiniz görev ve sorumlulukların yansıtıldığı bugün ve geçmişe yönelik bir yapıdır. Kariyer Hedefi, CV nizin gelecekten bahseden tek ve en önemli bölümüdür. Konumlandırma ile birlikte kullanıldığında algıya yönelik ciddi bir etkisi vardır. Gördüğüm çoğu CV sadece bugünü ve geçmişi temsil ediyor. Halbuki iş görüşmeleri sadece bugününüzü değil aynı zamanda yarınınızı, namı değer adı ile gelecek potansiyelinizinde değerlendirildiği bir iletişim ortamıdır. Eğer CV içerisinde samimi bir yönlendiricilik olmaz ise o zaman değerli psikolojik faktörü kaçırırsınız.
Profesyonel CV tasarımı içerisinde diğer önemli tanıtım öğeniz yetkinliklerinizdir. Yetkinlik konusu beceri veya yetenekler ile çoğu zaman karıştırılıyor. Yetkinlik (Competency), beceri (Skills) ve doğal veya işlenmiş yetenekleriniz (talent) olarak tanımlayabiliriz. Beceriler teknik ve kişisel gelişim alanlarından olabilir. Teknik beceri, yazılımlar, işin teknik öğeleri (soğutma ve iklimlendirme alanındaki mühendislik bilginiz), özel devre tasarımları vs olabilir. Kişisel gelişim alanından seçilebilecek becerilere örnek iletişim olabilir. Yetkinlik ise, bilgi, deneyim ve sürekli kullanma yolu ile elde edilen ve otomatik davranışa geçen yapı taşlarıdır. Bunu araba kullanmak gibi düşünebilirsiniz. Bugün çalıştığınız ortamdan farklı bir çalışma ortamına geçtiğinizde de kullanacağınız ve kullanmak için düşünmeye ihtiyacınız olmayan yapı taşlarınızdır. Etkin İnsan Yönetimi, Stratejik Planlama ve Uygulama, İş Geliştirme, Satış ve Yönetimi, Liderlik, Proje ve Program Yönetimi gibi… yaptığınız işin yetkinlik gereksinimlerini Internet üzerinden araştırabilirsiniz.
Neden Yetkinlikler önemli ve Profesyonel CV tasarımı içerisinde biz bunu kullanıyoruz? Profesyonel CV niz kabul gördüğünde mülakata, iş görüşmesine davet alırsınız. Mülakat kendi içerisinde zincir olarak iç içe girmiş aşamalardan oluşur. Yetkinlik Bazlı Mülakat, sizin değerlendirildiğiniz bir alandır. Eğer bir organizasyona, bölüme veya departmana liderlik yaptığınıza inanıyorsanız, Liderlik sizin CV niz içerisinde yer alması gereken bir yetkinlik alanıdır. Değerlendirici veya mülakatı yapan kişi, sizin CV içerisinde tanımladığınız yetkinliği değerlendirmeye çalışacaktır. CV içerisinde yansıtacağınız gerçek becerilerinizden arındırılmış yetkinlikler Mülakat için mülakatı yapacak kişiyi olumlu yönde bahsettiğiniz alanların değerlendirilmesi için yönlendirecektir. Buda CV nizin diğer önemli psikolojik faktörüdür. Sahip olduğunuz kuvvetli yetkinlikleri eğer mülakat içerisinde doğru bir iletişim ile aktarabilirseniz bu sizin Profesyonel CV nizin başarısı olacaktır.
Profesyonel CV ‘nin diğer önemli psikolojik faktörü Başarı ve Proje Uygulamalarınızdır.
Başarı’nın kelime anlamı, önceden belirlenmiş, aşamalı olarak gerçekleşen kişisel olarak değerli hedef veya hedef topluluklarına verdiğimiz isimdir. Bu tanımdan iki anlam çıkartabiliriz. Birincisi Başarı bir yolculuktur ve bir anda elde edilmez. İkincisi Başarının tanımına ihtiyaç vardır ve başarı yolculuğuna çıkmadan bu tanım yapılmalıdır.
Çalışma hayatınızın uzun bir yolculuk olduğunu düşündüğümüzde her çalıştığınız ortam içerisinde kendinizi başarılı gördüğünüz ve başarıyı yukarıdaki tanıma göre elde ettiğiniz kısımlar vardır. Başarının ortaya çıkması kolay değildir. Başarı çalışmadan elde edilmez. Üzerinde emek verilmeden şekillenmez. Dolayısı ile kıymetlidir. Ve başarı kişiden kişiye değişim göstereceği için tanım itibarı ile her profesyonelin Profesyonel CV sinde şekillendireceği başarılar vardır. Üzerinde durulması gereken sizin için Büyük başarı olan kısımlardır namı değer Major Achievements.
Major achievement Profesyonel CV içerisinde anlatılmayı hak eden bir bölümdür. Diğer Kronolojik akış içerisinde ortaya konulması gereken dikkat çekici nokta Proje başarılarıdır.
Proje başarıları Başarılar ile birleştiğinde Kronolojik akış içerisinde dikkat çeken bir yapı oluşturur. Kronolojik akış içerisinde başarıları ve proje başarılarını en azından isim olarak belirtme Amerika’da oldukça ilginç ve olumlu sonuçlar ortaya koymuş. Bir kere daha bahsetmek istiyorum. Başarı ve Proje eğer size ait ise anlatılmalı ve tanımlanmalı. Bu bilginin doğruluğu mülakatlarda ortaya çıkıyor ve çok kolay çıkartılıyor. Verilerin doğru ve size ait olmasına dikkat edin.
Profesyonel CV tasarımının önemli parçalarından biri Anahtar kelimelerin kronolojik akış içerisinde kullanılmasıdır. Anahtar kelimelerinizin sunumu ve CV içerisinde ki presentasyonu CV nizi değerlendirecek kişilerin okuyup anlaması ve ardından bulunabilirliği için belli oranda kronolojik akış içerisindeki görev ve sorumluluk alanlarında noktalar ile değil daha çok paragrafik tasvirler ve anlatımlar ile ile yorumlanmalıdır.
Doğru kelime guruplarının anlamlı bir şekilde CV nizde yer alması veya İngilizce karşılığı ile (correct action oriented phrases) işinizin tasvirinde kullanacağınız araçlardır. Yukarıdaki mekanik ve psikolojik faktörleri dikkate alarak Profesyonel CV nizi tasarlamaya başlayabilirsiniz. Destek ihtiyaçlarınız için mail adresimi biliyorsunuz canbuyukalkan@gmail.com
Can Büyükalkan