Birkman Metodu ve İnsan Tanıma Teknolojisi isimli yazıma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Çok sayıda geri bildirim ve heyecanlı mesaj aldım. Bu türlü olumlu geri dönüşler başka değerli paylaşımların oluşması ve toplumsal farkındalık oluşturma adına bizim gibi üst düzey yönetici ve kariyer danışmanları için iyi birer motivatör oluyor. Bilgimizi ve deneyimlerimizi kendisi için çözüm arayan arkadaşlar ile paylaşmak keyif veriyor.
Bir önceki yazımda Birkman Metodunu kullanarak yapılabilecekler özelinde bilgi aktarmıştım. Bugün Birkman’ın iş arama sürecinde Mülakatlardaki etkinliği üzerine ve kullanım yaklaşımları üzerine bilgi paylaşmak istedim.
Kurumsal Profesyonellerin Birkan Metodu yardımı ile Mülakat Süreçlerinde kendisine nasıl değer oluşturduğuna yönelik özel bir yazı olacağını düşünüyorum.
Birkman Metodu, 60 senelik psikolojik çalışmalarının ve kurumsal deneyimlerin özeti şekilde değerlendirmek doğru olur. Dolayısı ile uygulama alanı geniş ve etkilidir. Her uygulama alanında, Amerika ve Dünya’da çok sayıda profesyonel deneyim geliştirmiştir, her deneyim başka bir bilgi ile birleşerek daha katma değerli hale gelmiştir. Milyonun üzerinde kariyer projesi uygulanmıştır. İşte bu özel bir deneyim ve tecrübedir.
Mülakat süreçleri iyi bir şekilde incelendiğinde Satış süreci ile yakın bir benzerlik içerdiği görülecektir. Satış sürecinin aşamalarının benzeri mülakat sürecinin aşamalarıdır. Satış süreci alıcı ile satıcının uyumlanma süreci ile başlar. Uyumlanma (rapport kurma) süreci iki kişinin bir konu üzerinde iletişime başlamadan önce birbirleri ile benzer bir frekans aralığında yani empati içerisinde iletişime geçisini sağlar. Havadan sudan diyebileceğimiz konuşmalar bunun başlangıcıdır. Yer, mekan, hava, trafik, spor, medya ile açılan konuşmalar veya diyaloglar uyumlanmanın başlangıç konuşmalarıdır. Uyumlanma süreci aynı zamanda iki kişinin bir sonraki ciddi iletişim evresine geçmeden önce birbirlerini samimi olarak değerlendirme sürecidir. Mülakat sürecinde de durum benzerdir hatta aynıdır diyebiliriz.
Birkman Metodu ile yapılan psikometrik sonucunun değerlendirmesi sonrasında kendi ilgi alanlarınız doğrultusunda sizi mülakat sürecinde değerlendirecek kişi ile samimi bir iletişim kurabilirsiniz.
Satış sürecinin ikinci aşamasında alıcı satıcının ürününü veya hizmetini dinlemek ister. Satıcının ürününü veya hizmetini nasıl konumlandırdığını, nasıl yorumladığını, anlattığını farkını, özelliklerini, fonksiyonlarını, kattığı değeri, ek faydalarını anlatmasına izin verir ve dinler. Mülakat sürecinde de durum aynıdır tek farkı adayın aslında bu süreçte bir ürün olduğudur. Eğer aday bir ürün ise adayın kendisini tanıması veya farkında olması çok önemlidir. Mülakat sürecinde anlatılacak, yorumlanacak adayın kendisidir. Mülakat sürecinin ikinci aşaması mülakatı yapan değerlendiricinin adaya “biraz kendinizden bahsedermisiniz” “kendinizi anlatırmısınız” “profesyonel deneyimlerinizi anlatırmısınız” sorusu veya yönlendirmesi ile adayın Kariyer Hikayesine giriş yapmasını işaret eder. Adayın kariyer hikayesi kişisel gelişimi, deneyimi, başarıları, projeleri, gibi detayları 8-10 dk lık bir süreçte kronolojik olarak akatarmasıdır. Bu bir iletişimdir ve iletişim kısıtlı bir zaman içerisinde gerçekleşmektedir. Başarı için önceden hazırlık gerekmektedir. Birkman Metodu ile yapılan analizinizde sizin kuvvetli olduğunuz davranış ve özellikleriniz kullanılarak böyle bir hikayeyi nasıl hazırlayabileceğiniz sizin ile paylaşılır. Bu benim danışmanlıklarımda kullandığım önemli bir özelliktir.
Satış sürecinin üçüncü aşaması alıcı ve satıcının ürünün sunumu sonrasında ürüne yönelik soruları yanıtlama sürecidir. Mülakat sürecinde de durum benzerdir. Mülakatı yapan değerlendirici sizin anlattığınız hikaye, CV niz den edindiği bilgileri daha iyi yorumlamak, sizi anlamak ve motivasyonunuzu anlamak adına soru sormaya başlar. Mülakatlarda bu sürece Q&A Questions and Answers bölümü denir. Q&A kısmı üç farklı soru tipinden oluşur. Davranış Temelli Mülakat Soruları, Yetkinlik Bazlı Mülakat Soruları ve Teknik sorular. Teknik sorular yapılan işin teknik boyutu ile ilgilenir. Örneğin bir satış yöneticisinin teknik mülakat sürecinde alabileceği sorular, satış süreci, müşteri portfoyü, pipeline yönetimi, proje veya iş kazanma rasyosu, ciro ya katkı, karlılık hesaplaması üzerine sorular olabilir. Yetkinlik bazlı mülakat soruları işi yapabilmek için sahip olunması gereken donanım ve deneyimi ve bilgiyi yorumlamaya çalışan genellikle ucu açık sorulardır. Yetkinlik bazlı mülakat soruları genelde hazırladığınız PROFESYONEL CV ‘den üretilir. Davranış temelli mülakat soruları daha zor ve kişinin kendisini ve performansını ne tür ortamlarda çıkardığına ilişkin ucu açık sorulardır. Aynı zamanda stresse tolerans ölçümlenmeye çalışılır bu şekilde çalışanın başvurduğu şirketteki iş kültürüne uygun olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Birkman Metodu bu noktada devreye girer. Ben danışanlarımı çalıştırırken danışanımın zorlanabileceği davranış mülakat sorularını Birkman sonuçlarına bakarak hazırlar ve kendisini hazırlamasını sağlarım. Bu şekilde danışanım stress mülakat sorularına ve ortamlarına aynı zamanda çalışma kültürlerine yönelik ve daha genel davranış temelli sorulara hazır hale gelir.
Satış sürecinin son aşaması satışçının alıcı ile yapacağı soru cevap sürecidir. Satıcı, bütçeyi, ihtiyacı, uygulama şeklini anlamak için kısaca ürününü satabilmek için alıcıya sorular sorar. Benzer yaklaşım Mülakatlarda da vardır. Örneğin mülakatı yapan değerlendirici “bize sormak istediğiniz soru varmı diyerek sizi yönlendirir. Bu noktada sizden beklediği, şirketi, çalışma olanaklarını, kültürünü, şirketin duruşunu, pazardaki yerini anlamasına yönelik soru sormasını talep etmektedir. Bu Bölümde Birkman Metodu aktif olarak kullanılmaktadır.
Birkman Metodu, bir iş görüşme sürecinin Uyumlanma, Kariyer Hikayesi, Soru ve Cevap Bölümünde ve sizin değerlendiriciye soracağınız sorular aşamasında destek olur ve başarılı bir mülakat çıkartmanız için yardımcı olur.
İyi bir Profesyonel CV size iş görüşmesine davet aldırır. İyi bir ön hazırlık Mülakat Sürecini başarılı bir şekilde geçmenize ve teklif almanızı sağlayarak, ya finansal sürdürülebilirliğinize yada finansal gelişiminize katkı sağlar.
İleri Düzey Mülakat Performans koçluğuna yönelik bilgi almak için tıklayın.
Mülakatlarda yaşadığınız zorluklara yönelik sorularınızı ve profesyonel destek ihtiyacınızı can@procvcoach.com mail adresine gönderebilir veya aşağıdaki formu doldurarak size geri dönüş yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Herkese kariyerinde başarılar dilerim.