2015 in büyüme ve ekonomik tahminleri geçtiğimiz seneye benzer bir sene geçireceğimize işaret ediyor. Büyümenin %3.3 civarında olacağı ifade edildi.
Büyüyen ve gelişen bir nüfusa oranla bu büyüme hızı yeterli yatırımların yurt dışından içeriye çekilemeyeceğine dair bir göstergedir. Yerli yatırmcıların ise daha çok seçimlerden sonra olabileceğini ifade ediyor.
Geçen senenin işsizlik oranının %10.5 olduğu ifade ediliyordu. Bu oran nitelikli çalışanlarda daha da artış göstereceğene yönelik bir sinyal olarak yorumlanabilir. Nitelikli çalışanlarda, diğer bir ifade ile kurumsal profesyoneller için iş fırsatlarının daraldığı veya daralacağı bir sene daha yaşanacak gibi duruyor. Bir yandan eknominin dedikodu kulislerinde “ kriz “ söylentileri dolanmaya başladı. Çok itibar etmemek gerekir diye düşünmekle birlikte dikkatli olunmasında fayda var.
2015 ‘in iş piyasasının arz talep dengesi şirketler lehine görünüyor.
Hayat tabi ki bu kadar karamsar değil. Her üst düzey şirket bütçelerini tamamladı. 2015 planları ellerinde mevcut. 2015 ‘in iş piyasası anlamında en hareketli dönemi Ocak-Mart olarak, diğer bir değiş ile 1. Quarter olarak görünüyor. Daha önceleri Ocak 15 itibarı ile hareketlenmeye başlayan iş piyasası Ocağın ilk günlerinde yoğunluk kazandı. Bu olumlu bir gösterge. Özel istihdam bürolarının bazıları nitelikli insan işe alımında senelik kapasitesinin neredeyse yarısının bu dönemde olacağını ön görüyorlar. Bu bütçelenmiş işlerin hızlı bir şekilde karşımıza ilan ve iş fırsatı olarak çıkacağının da bir göstergesidir.
2.5 aylık bir dönemi iş arama süreci açısından verimli geçirebilmek için,
1- İyi bir CV nizin olması 1. Koşuldur. CV niz genelde sizden önce iş verene ulaşır ve sizin adınıza bir algı oluşturur. Eğer CV niz algıda değer yaratıyor ise sorun yok görüşmeye davet alırsınız. Eğer sıradan veya standart bir CV ‘ye sahipseniz durum tehlikelidir. Çok büyük bir oranda elimine edilirsiniz.
2- Goto Market Strategy, İş Pazarına Çıkış Stratejiniz. CV nizin ürününüz olduğunu düşünün, ürünün pazara çıkarılması gerekir. Pazara çıkış stratejinizi oluşturmanız gereklidir. Bunun ile ilgili çok yazım oldu. Yinede çok sayıda soru aldığım için paylaşmak istiyorum. İş ilanlarına yönelik başvuruyu sadece ismi bilinin portaller üzerinden yapıyorsanız o zaman bütün yumurtaları tek sepete koyuyorsunuz demektir. Bu bölüme ait istatistikler ismi bilinen iş portallerine yönelik yapılan başvurularda özellikle 30-35 yaş bandında yer alan kurumsal profesyonellerin %1 35-40 yaş profesyonellerde bu oranın yaklaşık 0.8 gibi bir orana sahip olduğunu gösteriyor. Bu yazdıklarım nitelikli profesyonel ve yönetim seviyesi profesyoneller için geçerlidir. Yönetim seviyesinde bu oran bir miktar daha düşüktür.
100 başvuruya 1 oranı düşüktür.
Diğer bir istatistik gösteriyor ki 35+ yaş nitelikli profesyonellerin başvuru adetlerini “denegeli” olarak 6 kanal üzerine yayması ile yapacakları 260 başvuruya karşılık 12 görüşme ve 1 tane beklentileri karşılayabilecek işin geldiğini gösteriyor. Unutmayın portaller sadece 1 kanalınızı oluşturuyor.
Bu istatistikler danışanlarımdan elde edilmiş deneyim ve tecrübelerin, işe alım sektöründe faaliyet gösteren bazı özel istihdam bürolarının deneyimleri ile harmanlanarak bir gözlem niteliğinde göstergedir. Dolayısı ile bunu bir kural ve yasa olarak algılamayın lütfen.
Paylaştığım istatiksel bilginin ardından, bir pazarlama stratejisinin başarıya ulaşması için gereken diğer önemli husus ürünün yani CV nizin taşıdığı ve her kanala yönelik hazırlanması gereken iletişim stratejisidir.
Şu an bu yazdıklarım size karmaşık gelebilir fakat Ocak Mart döneminden verim elde edebilmeniz için gerekli bir yaklaşımdır. Okuduklarınızı eyleme dönüştürürseniz kendiniz için iyi bir sonuç alabilirsiniz.
3- Mülakat, mülakatlar ise kişisel satış stratejinizdir.
Mülakatlarda mutlaka sahip olmanız gereken üç nokta var, kişinin kendisini iyi etüt etmiş olması, iyi bir hikaye, yetkinlik ve davranış mülakat soruları ile organizasyonel hiyerarşi ve seviyesine göre cevap verebilme kabiliyetidir.
Önce kendinizi konumlandırın, hikayeleştirin, ürününüzü oluşturun Profesyonel seviyede bir CV, Profesyonel CV nizi oluşturacağınız kanallara yönelik pazarlayın ve davet aldığınızda kendinizi satın. Unutmayın bu yazdıklarım klasik işletme yaklaşımıdır. Brand You, Market You, Sell You olarak özetleyebiliriz.
Bunu nasıl yapacağım veya profesyonel desteğe ihtiyacım var diyorsanız.
can@procvcoach.com adresine sahip olduğunuz CV nizi ve Neden desteğe ihtiyacınız olduğunu lütfen belirtin. Mail içerisinde açıklama ve sahip olduğu CV ‘yi paylaşan herkese geri dönüş yapıyorum.
Veya Lütfen Aşağıdaki Formu Doldurun,