PROFESYONEL CV HAZIRLAMA SÜRECİNDE BIRKMAN METODUNUN ÖNEMİ

 

Profesyonel CV hazırlama aşaması gerçek anlamı ile kişisel analiz ve gelişim çalışmasıdır.  Kendinizi parçalara ve modüllere ayırdığınız, yeniden tanımladığınız ve yeni bir kompozisyon ile birleştirdiğiniz özel çalışmalardır.

birkmanjoeqpublic

Kendi köşemde ve yazılarımda aslında Profesyonel CV ‘nin farkındalığını yaratmaya çalışıyorum. Profesyonel CV hazırlamak her kurumsal profesyonelin kendi başına yapabileceği bir çalışmadır. İhtiyacı olan zamandır. Benim danışanlarım ile yaptığım çalışmalar kişinin “0” dan başlıyacağı, araştırarak, deneme yanılma  ile bulacağı yolculuğu, hedefli, odaklı, eğiterek ve analizlerini yaparak olmak istediği profesyoneli ortaya çıkartarak  PROFESYONEL CV ‘yi ortaya çıkartmaktır. Bunun en önemli sebebi ortaya çıkan ürünü (Profesyonel CV nizi) temsil etme ve iletişimi, profesyonel mesajlarınızın, iş seçimi yapan profesyonele doğru verilmesini ve aktarılmasını sağlamaktır.

Danışanlarım yaptığımız  çalışmaları kişisel bakım (personal maintanence) olarak niteliyor. Uzun süre kendine tam olarak ne istiyorum sorusunu sormamış bir profesyonelin ortaya sadece işi düşünerek çıkaracağı Cv ürünü ile, demontaj ve montaj işlemleri yapılmış, zihinsel olarak fit bir profesyonelin ortaya çıkaracağı CV arasında ciddi farklılıklar oluşuyor. Bu farklılık kendisini temsil ve mülakat sürecinde ortaya koyuyor.

Profesyonel CV çalışmasının birinci aşaması kişisel analizdir. Kişisel Analiz aşamasında bugüne kadar tecrübe ettiğim en başarılı sonuç veren ve etkin araçlardan biri olan Birkman Metodunu Danışanım için kullanıyorum. Birkman özel bir psikometrik bir araçtır. Uygulandığında danışana ilişkin ihtiyaç duyulan çok sayıda veri sağlar. Birkman metodu ile uygulanan testin ortaya çıkardığı sadece kişilik analizi veya envanteri değildir. Ortaya size ait bir Dash Board (Yönetim Panali) çıkartmasıdır.  Bu yönetim paneli bir profesyonel hakkında çok fazla veri içerir. Fikir vermesi açısından Birkman’ın örnek olarak kullandığı Joe q Public isimli profili sizin ile bu yazımda paylaşmak istedim. Birkman Dash Board profesyonelin liderlik özelliklerini, hedef ve sonuç ilişkisi, yönetsel kalitesi, profesyonel kurum içi ilgi alanları, uyumlu olabileceği işler, norm davranışları, motivasyon ihtiyaçları ve stress davranışları konusunda detaylı bilgi verir .  Birkman Metodu ve İnsan Tanıma Teknolojisi yazımı klikleyerek okuyabilirsiniz.

Birkman psikometrik testi, çok sayıda koçun, mentörün danışanlarının profesyonel ihtiyaçları yönünde gelişim alanlarını tespit edebildiği ve bu alanlarda gelişim çalışmalarının temelini oluşturduğu gibi aynı zamanda işe alım çalışmalarında etkin bir araç olarak kullanılır. Birkman Metodu ve çıktısı iyi bir yol gösterici olarak danışanı çalışma ve gelişim programına entegre eder. Birkman Metodunun mülakatlara yönelik kullanımını klikleyerek okuyabilirsiniz.

John Maxwell (Liderlik Gurusu) Herkes vizyonu kadar ilerler ve kendini ortaya koyar doğruluğu ispatlanmış bir sözdür. Her gün kişinin kendisini geliştirmek için ortaya koyacağı ufak bir efor her gün kendisi ve başkalarının hayatının gelişimi için yaratabileceği farkı anlatır.

Profesyonel CV çalışması için kabul ettiğim danışanlar ya yönetim pozisyonlarına aday profesyonellerdir veya bugün aktif olarak yönetsel rolleri icra eden profesyonellerdir.  Ben kendi danışanlarımda bu tür kapsamlı bir mentörlük çalışması için 10 senelik bir iş tecrübesi arıyorum. Bu çalışabilmemizin ön koşulunu oluşturuyor.

Profesyonel CV çalışmalarında kişisel analizi takip eden çalışmanın ardından gelen  en önemli çalışma Liderlik çalışmasıdır. Danışanımın aktif olarak liderlik özelliklerini, iş sonucu için nasıl kullandığını, ekibindeki insanlar ile nasıl verimli iş ilişkisi kurduğunu anlamaya çalışırım ve danışanımın kendi kariyerinde bana sağladığı örnekler ile veya kendisinden bu verileri alabilecek sorular ile fark etmesini sağlarım.

Danışanlarımın 21 liderlik özelliğini iş sonuçları için nasıl aktif olarak kullandıkları veya kullanmadığı özellikler nelerdir ve istediği rol için kendisinden beklenecek veya istenecek özellikler nelerdir bunu görmesini sağlarım. Arada ki farklar çalışmalar ile kapatabilecek farklardır. Aradaki farklar büyük olduğu zaman, ya istenilen rol danışan için büyüktür veya iş ilanı doğru tanımlanmamıştır anlamına gelir.

Analiz ve yapılan çalışmalar profesyonelin istediği iş için katma değerini ifade etme ve katma değeri başarılı bir şekilde mülakatlarda örnekleyebilmeleri için kullanılır. Çalışmaların mülakat performansına büyük kazanımı vardır. Bu çalışma Profesyonel CV için olduğu kadar aynı zamanda müklakat içinde gerçekleştirilir. Dolayısı ile Profesyonel CV çalışması sadece CV nin ortaya çıkarılmasına odaklanmaz aynı zamanda mülakat performansına odaklanır.

Mülakata yönelik ikna ve etki alanı oluştumak ve etkili kişisel sunum, sorulara verilen doğru ve pozitif cevaplar ile gerçekleştirilir.  Profesyonel CV ‘sinde algıda seçicilik yaratan bir kişinin, mülakat sürecindeki performansıyla algıda seçicilik yaratması için çalışmalar gerçekleştirilir.  Bu bir Mentörlük çalışmasıdır ve bir bütün olarak zihnin bütün kaslarını çalıştırmayı hedefler.  Mülakatlarını yaptığım çoğu profesyonelin kendini yeterince ve doğru bir şekilde ortaya koyabilme, ifade edebilme yönünde sorunları oluyor.

Yukarıda oldukça karmaşık görünün analiz, danışanın kendisini ve limitlerini anlaması açısından önemli bir yorumlama görüşmesi  PROFESYONEL CV çalışmasını başlatırız. Burada amaç danışanın etkin bir şekilde hem CV içerisinde hemde iletişim performansı için gerken Mülakat ortamında arzu ettiği performansı ortaya koymasını sağlamaktır. Profesyonel CV çalışma programı hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen tıklayın.

Analizden yola çıkarak, çalışma adımları arasında Liderlik ve Yönetsel özellikler, Etkin olma ve iş sonuç ilişkisi oluşturma çalışma kapsamına dahil edilir. Çalışma kapsamı kişinin gelişimine göre daha farklı teknikler kullanılarak ve ödevler ile desteklenerek ve her çalışma danışanın sonuca gideceği (gerçekten ortaya koyduğu) başarı, şirkete kazandırdıkları ve proje kazançları ile toplam katma değerini ifade edebilecek ve etki alanını tanımlayacağı iletişim performansını,  Profesyonel CV ‘nin etkileşimli yapısı ve mimarisi  içerisinde sunarak Algıda seçicilik ve Fark yaratma sürecini başlatır.

Sorularınız ve Profesyonel CV çalışmasına yönelik bilgi almak için can@procvcoach.com mail adresine CV niz ile birlikte ihtiyacınızı belirtin veya aşağıdaki formu doldurarak bana ulaşın.

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın