Bir işe alımcı gözü ile profesyonel yaşam içerisinde kurumsal profesyonellerin kariyer hedeflerinin net olmaması, kişinin uğraştığı iş alanında iyi, hatta çok iyi işler ortaya çıkartıyor olmasına rağmen kariyer perspektifi ile incelendiğinde kariyerde yükselme veya ileri gitme noktasında sınırlayıcı bir etkisi vardır.
Kariyer Hedefi, profesyonelin iş yaşantısına bakışının gelecek vizyonu ile ortaya koyması ile şekillenmeye başlar ve üretkenliğinin üst seviyeye çıktığı kişisel bakışın bir temsili ve resmidir.
Çoğumuz kendimizi bir tatil’de hayal edebiliyoruz. Tatile çıkmak, zamanımızı bunun için planlamak, gitmek istediğimiz destinasyonu belirlemek konusunda zorlanmayız. Ne yapmak istediğimizi tatilde genelde biliriz. İhtiyacımızı tanımlayabiliriz. Bu durumu kariyer noktasında ortaya koyamakta, tanıştığım çoğu profesyonel zorlanıyor. İstisnalar kaideleri bozmaz. Bu yazımı kendi kariyer hedefini tanımlamakta zorlanan profesyoneller için hazırladım.
Daha önce yeterince düşünmediğiniz bir şeyi düşünmek zorunda kaldığınızda bu bir yük haline geline gelir ve bu durumu genellikle ötelemeyi tercih ederiz. Ta ki beklenilmedik bir durum ile karşılaşana kadar. Beklenmedik durumda düşünmemiz gerekenler acilen dikkate ve devreye alınır. Bu durumu kişisel rahatlık alanı olarak ta düşünebilirsiniz.
Örneğin, Kariyernizi bugün düşünmenize bir gerek ve ihtiyaç yok ise, çalıştığınız yerde mutlu, huzurlu ve kazandığınız gelir yaşam standardınızı destekliyor ise ve yaptığınız işle kendinizi ortaya koyabiliyorsanız bu sizi istemeden de olsa kendi rahatlık bölgenizi tanımlamaya ve tanımladığınız rahatlık bölgesinde kalmaya iter.
Birkman Metodu ile gerçekleştirdiğim psikometrik testleri incelediğimde, profesyoneller kendi rahatlık alanlarından ancak beklenmedik ve olumsuz bir koşul ile karşılaştıklarında çıkabildiklerini gösteriyor. Rahatlık alanınız eğer tehdit edilmiyor ise o güvenli alanı kimse bırakmak istemez ve istemiyor ancak bazı Birkman metoduna göre rekabet değeri yüksek kişiler o rahatlık alanına kapılmıyor ve kariyerlerinin devamı ve gelişimi için sürekli adım atıyor.
Kariyer hedefi tanımlamanın ve bunu çalışma yaşamının içerisine almanın en zor kısmı, tanımlanan kariyer hedefini destekleyecek çalışma plan ve programını kişinin önüne koyması ve yaptığı eylemler ve çalışmalar ile önceliklerini ve alması gereken sonuçlara yönelik güçlü ve içsel bir momentum başlatması gerekliliğidir.
Kariyer hedefiniz kişisel olarak kendinize verdiğiniz bir sözdür. Bunun adına motivasyon diyoruz.
Motivasyon iki kelimeden oluşur. Motif ve Aksiyon. Motif desen anlamı dışında Amaç ve Hedef anlamına gelir. Aksiyon ise hareket ve eylemdir. Motivasyon kelimesi belirli bir amaç ve hedef doğrultusunda ki hareket ve eyleme denir. Motivasyon yürü veya ilerle demektir. Gidilecek yolda hedefiniz aklınızda oluşmuş olabilir. Buna rağmen eğer bir hareket eylemi gösteremiyorsanız o zaman cevap basittir. Kişisel olarak sebepleriniz, nedenleriniz hedefinizin içselleşmediğini gösterir. Hedef zihinde sadece “olursa iyi olur ” düzeyindedir ve kişisel rahatlık alanınızı bozabilecek bir güce sahip değildir.
Kariyere yönelik rahatlık alanı dışsal bir sebep ile zorlanmaya başladığında kurumsal profesyonneller kaygıya kapılmaya başlarlar. Kariyer hedefini belirlemiş fakat ilerleyemeyen profesyoneller için rahatlık alanı terk edilmez, insan alışkanlıklarının ürünüdür. Dolayısı ile rahatlık alanından çıkmak alışkanlıkların değişmesi anlamına gelir. Buda içsel ve doğal bir resistanstır. Ne var ki resistansı kırabildiğiniz zaman istediğiniz veya hedeflediğiniz kariyer için adım atmaya ve yolculuğa çıkmış olursunuz.
Kariyer hedefini bilinçli bir şekilde yöneten profesyonel ne yaptığını, neden yaptığının bilincindedir, hedefine ne kadar yolu kaldığını bunun için neler yapması gerektiğini bilir ve eğer yeni bir iş için veya yeni bir fırsat için görüşmeye gidiyor ise, profesyonel seviyede gittiği yer ile nasıl iş birliği yapabileceğini anlar ve fırsatlarını ve görüşmelerini bu perspektif ile değerlendirir. Bu tür kişilerin beğenilme gibi bir dertleri yoktur. Onlar yaptıkları işten ve kendileri ile ilgili konuşmaya başlayınca insanları mıknatıs gibi çekerler. Bu kişilerin mülakat performansı diğer adaylar ile karşılaştırıldığında fark yaratıcı seviyededir. Çünkü anlattıkları veya anlatacakları malzeme kendilerine aittir. İçseldir. Samimidir ve sonuç odaklıdır. Etki sonuç ilişkisini profesyonel mülakatlarda kuvvetli ve başarılı bir şekilde Türkçe veya İngilizce tariflerler ve istedikleri sonuçları elde edebilme güçleri yüksektir.
Kariyer alanında bir hedefin olması, somut ve tariflenebilir bir hedefin olması, size ait bir Kariyer Hikayesi olduğuna da işaret eder. Mülakatlarda veya farklı iş ortamlarında bizler kendi kariyer hikayelerimizi anlatırız, tanımlarız veya tanıtırız. Kariyer hikayesi bir profesyonelin zaman geçtikten sonra elinde kalan en önemli hazinesidir. Seneleri nasıl geçirdiğinizi anlatır. Umarım herkes kendi yazdığı veya yazacağı kariyer hikayesinden bırakacağı etkiden çok memnun kalır. Diğer türlü keşkeleriniz birikmiş ve zaman ilerleyince aklınıza gelen ve sizi rahatsız eden hayaletlere dönüşebilirler. Bunun örneğini çok sayıda profesyonelde gördüm ve gözlemliyorum.
Kariyer hedefinin belirlenmesi, kariyer danışmanlığının konularından bir tanesidir. Kariyer hedefi belirlemede profesyonel seviyede destek veren kariyer danışmanlarının izledikleri metodolojiler vardır. Ben Profesyonel seviyede sağladığım kariyer danışmanlığında 7 Steps Methodology’i (7 Adım metodolojisini) Birkman Methodology ile birleştirerek kullanıyorum. Kariyerde geldiğiniz nokta ve geleceğe dair ne yapmalıyım noktasındaki bilinmezlikleri aşamalı olarak 7 adımda ortadan kaldırıyor.
7 Adım metodolojisi, temel olarak
Birkman Metodu ile başlar, Birkman Psikometrik Değerlendirme Testi ve Sonuçlarının Yorumlanması ile süreç başlamış olur. Sonuçlarının Yorumlanmasının ardından,
Kişisel değerler ve Kişisel Değerlendirme Çalışması Yapılır, Bu çalışma bugün kendimi nasıl değerlendiriyorum, geleceği nasıl değerlendiriyorumu kişide inceleyen özel bir çalışmadır. Yapılandırılmış koçluk çalışmasıdır da diyebiliriz.
Üçüncü adım, kişilik özelliklerinin incelenmesini içerir. Yaşamda, Girişimde, Yaratıcı fikir oluşturma ve geliştirme sürecinde veya iş sonucu üretme noktasında ihtiyaç duyulan 5 destek noktası vardır. Bu destek noktalarının kuvvetli olması gerekir ki yaşamı ve aynı zamanda işi üzerinde taşısınlar.
Dördüncü Adım, Liderlik Değerlendirmesidir. Liderlik Seviyesinin belirlenmesini ve Aktif Kullanılan Liderlik Özelliklerini İnceler .
Beşinci Adım, Nedenlerin Somutlaştırılmasıdır. Nedenlerimizi diğer bir değiş ile kişisel motivasyonlarımızı tanımlamamıza yarımcı olur.
Altıncı Adım Kariyerin Yorumlanmasını İçerir. Bugüne kadar kariyer başlangıçtan sonuca doğru nasıl ilerledi? Kırılım noktları ve/Veya ileri çıkan noktalar nelerdi?
Yedinci Adım Bilinçli Olarak Bundan sonra ne adım atacağım?
Bu yedi adım Kurumsal Profesyonellerin Kariyer Hedefinin veya Hedeflerinin somutlaştırılmasında kullanılmasının yanında, aynı zamanda B Planı olarak ne yapacağını sorgulayan baby boomer diye nitelendirilen 40 Yaş ve Sonrası profesyonellerin emeklilik veya yavaş yavaş ek gelir veya ana iş olarak geliştirmek istedikleri alanın tespiti için kullanılıyor.
Kariyer Hedefinin belirlenmesine yönelik profesyonel destek veya kariyer danışmanlığı için canbuyukalkan@gmail.com mail adresinden benim ile iletişime geçebilirsiniz veya aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.
Herkese Kariyerinde Başarılı bir hafta dilerim.