Infografik CV ve Infografik CV platformları her geçen gün teknolojinin hızlı ve olumlu yönde değişmesi ile gelişim gösteriyor. Uzun zamandır Infografik CV lere yönelik işe alım sektöründe bir ön yargı vardı. Bu ön yargıyı yavaş yavaş değiştirmeye başlayan yeni bir Infografik CV platformu test aşamasını tamamlayarak profesyonel seviyede tasarımlar oluşturabiliyor ve hizmet verebiliyor.
Infografik CV ler daha önce kariyerine yeni başlayacak, yazılım, web teknolojileri, grafiker, reklam ve yaratıcı reklam alanlarında çalışan profesyoneller tarafından tercih ediliyordu. Dolayısı ile yola çıkışı tasarımcılar tarafından kariyerin ilk 10 senesine yönelik etkili olabileceği savunuluyordu. Yeni nesil Infografik platformlarının ve uygulamalarının bunu aşacağı artık gözükmekte.
Profesyonel CV algısı ve beklentisi ülkeden ülkeye kültürel olarak ufak tefek değişiklikler gösterse de yapı taşları temelde büyük benzerlik göstermektedir. Profesyonel CV ‘nin hazırlanma süreci ve özel bir mekaniği ve bir oluşturma mantığı vardır. Bu işleyiş çerçevesinde Profesyonel örneklerine birkaç örneği aşağıda paylaştım. Yazılarım daha çok İngilizce CV hazırlama ihtiyacı olan profesyonelleri hedeflemektedir.
İşe alım piyasasının algısı yukarıda örneklenmiş 2 sayfalık daha çok kişisel pazarlamaya yönelik etkileşimi olmayan CV tarzını ileri düzey profesyonellerde kabul ediyor. Türkiye iş piyasası içinde aynı yorumu yapmak mümkündür.
Infografik CV ler ileri düzey kariyerler için henüz yeterli ve uygun değil ancak hazırlanacak bir Profesyonel CV ile entegre edildiğinde bir anlam ifade ediyor. Daha önce Infografik CV ler üzerine yazdığım makale ve yazılarda farklı Infografik CV platformlarından bahsetmiştim. Her Infografik Cv ‘nin kendine özel kişisel datayı yorumlama özelliği var. Bu yüzden Infografik CV platformlarını inceleyerek kendinize en uygun olanı seçmeniz daha doğrudur.
Bu yazımda atırtık Oturmuş ve 4-5 milyon Infografik ve Görsel CV ‘nin oluşturulduğu 2014 yılında Talent Technology Inc tarafından satın alınması ile yenilenen ve geliştirilen bugün kabul gören bir platform olmuş VisualCV.com ‘u paylaşmayı hedefliyorum.
Visual CV platformu ileri düzey kariyerler için de güzel ve kaliteli fonksiyonlar içeriyor.
Visual CV ‘de her şey bir tasarım seçmeniz ile başlıyor. Tasarımlar eğer bir bloğ yazarıysanız WordPress’in temalarına benzetebiliriz. Güzel tasarımlar var. Tasarımı seçtiğiniz zaman, CV nizin içeriğide gözünüzün önüne gelmeli ve içerik stratejiniz iyi ayarlanmalı sebebini yazının akışı içerisinde paylaşacağım.
Visual CV içerisinden seçtiğiniz bir tasarımı Online ve PDF olarak basabiliyorsunuz. Visual CV’nin profesyonel kullanım anlaşmalı modülü size kişisel domaininizde bir web alanınızın oluşmasını sağlıyor. Örneğin cvcanbuyukalkan.com gib veya domain yönlendirme özelliği ile cv.alanadanız.com (isim, soyisim) Visual CV ‘nizi oluşturabillirsiniz. Alan adı altında veya sub domain forwarding ile ortaya çıkan CV ‘niz aynı zamanda Web’in trendinin gelişim yönünde mobil olarak optimize edilmiş, kolayca akıllı telefonlar, pad ve tabletler üzerinden ulaşılabilir olmanızı sağlıyor. Bunun yanında web ve domain ortamına girildiğinde arama motorlarınca optimize edilmiş bir çalışma fırsatı veriliyor. Arama motorlarınca optimize edilmek, CV içerisinde yer alacak İçeriğinizin doğru anahtar kelimeler ile hazırlanmasını gerektiriyor. Google, Bing vb arama motorları, kullandığınız kelime ve başlıkları indeksliyerek çalışır. Dolayısı ile doğru anahtar kelimelerin kullanımı ve içeriğin seçtiğiniz template içerisinde doğru bir şekilde kodlamanız pasif arama sürecinde size olası bir avantaj kazandıracaktır.
Eğer iş arama sürecinde profesyonellerin arama yaptığı mantıksal kelimeler ile doğru bir içerik kodlandıysa pasif arama süreci sizin için çalışmaya başlıyacaktır. Şu an arama kelimeleri Google ‘da girildiğinde kişiler Google sayfalarının 30-35. Sayfalarında görünüyorlar. Kişisel arama yapıldığında ise Google ile dost kelimeler sizin Internet üzerinde kolayca bulumanızı sağlıyor.
Linkedin, Facebook, Google+, blog yazıyorsanız bloğunuz öncelikli size ait profillerin ortaya çıktığı sıralama oluyor. Size ait bir domain ve bunun listelenmesi ilk sayfada görünebilir. Pasif arama stratejisi üzerine daha söylenecek çok şey olduğu için bunu daha ilerleyen yazılarda paylaşacağım.
Visual CV ‘de aynı diğer Infografik CV ler de olan fonksiyon, isterseniz CV nizin içeriğini Linkedin profilinizden alabiliyor. Sizin daha sonra yapmanız gereken burada yer alan bilgilerinizi düzenlemeniz. Benim tavsiyem her platform birbirinden bağımsız düşünülmeli, Linkedin’de başarılı bir profil aynı zamanda search engine mantığında çalışan bir platform ile aynı performansı sağlayacağı anlamına gelmez. Eğer blogging tecrübeniz az dahi olsa varsa veya Google search engine çalışma mantığına sahipseniz yazdıklarım anlamlı gelecektir.
CV hazırlama sürecinde her Infografik CV platformunun kendisine özel bir stratejisi düşünerek Toplam CV ‘nizin ilgilenebilecek kitleye nasıl erişim stratejisi sağlayabileceğinizi düşünmelisiniz ve bağımsız platformları birbirine etkin bir şekilde nasıl entegre edeceğinizi planlamalısınız.
Bu özellik sayesinde hazırladığınız CV nin kimler tarafından, hangi domainlerden ve nereden görüntülendiğini görme şansına daha görsel bir şekilde sahip oluyorsunuz. Linkedin Online CV konseptinin öncüsü olduğundan, profilinizde gerçekleştireceğiniz değişimleri zaman tünelinde bağlantılarınız ile paylaşabileceğiniz için linklerin entegre edilmesinin avantajını yaşayabilirsiniz.
Bu tür teknolojileri pasif ve aktif iş arama stratejiniz doğrultusunda, pazarın sizden haberdar olması ve ulaşması amacı ile kullanabilirsiniz.
Tüm bu araçlara sahip olmak eğer CV nize yönelik doğru bir içerik oluşturamıyorsanız değerini ve anlamını maalesef yitiriyor.
Profesyonel CV ve İş Arama Stratejinize yönelik online “pasif iş arama” stratejinizi tanımlamak ve uygulamak için can@procvcoach.com üzerinden iletişime geçebilirsiniz.