Sales Manager İngilizce CV Örneği paylaşımdan sonra bu hafta Technology Executive CV örneği pozisyonuyla Profesyonel Seviyede CV Analizine giriş yaparak profesyonellerin CV lerine kendi deneyim ve tecrübelerine farklı bir bakış açısı ile yeniden değerlendirme yapmalarını teşvik etmek ve desteklemek için örnek ve analizi yazımın akışı içerisinde paylaşacağım.
Profesyonel kariyerlerin, CV hazırlamaya yeterince zaman ve emek harcamamalarından kaynaklanan çok sayıda sıradan CV şirketlerle paylaşılıyor.
Profesyonel CV nin mantığı ve özü, başvurmayı düşündüğünüz şirket ve o şirkette üstlenmek istediğiniz rol ile sizin deneyim ve tecrübelerinizi, eğitiminizi, ortaya koyduğunu iş sonuçlarını (liderlik seviyenizi, liderlik özelliklerinizi, yönetim becerilerinizi) pozitif algı oluşturacak şekilde fakat otantik (doğru, size ait bir şekilde) yansıtabilmenizdir.
İş piyasasında dolaşan sıradan CV ler bence pazarın %97 sinden fazlasını bugün için kapsıyor. Dolayısı ile iş rekabetine yönelik CV lerinizi inceleyerek, sizi iş görüşmelerine davet eden yöneticiler veya seçme ve yerleştirme işinde çalışan profesyonellerin, gözlem, algı, hızlı okuma ve değerlendirme yeteneklerinin iyi olduğunu bilmenizde fayda var. İyi bir CV ile Sıradan bir CV çok rahat birbirinden olumlu ve olumsuz olarak ayrışabiliyor.
En iyi adayların çok büyük bir bölümü Profesyonel CV hazırlığına nasıl başlayacaklarını bilemedikleri, yeterli zaman sahip olmadıkları veya CV hazırlama aşamasında ki tecrübesizliklerinden güçlü tanıtım ve düşük etki seviyesi ile profesyonel deneyimlerini yorumluyorlar. Ortaya çıkan ürün ise algıda seçicilik yaratacak ve değer oluşturabilecek nitelikte oluşmuyor.
Yukarıda paylaşılan Profesyonel CV Amerikalı CV Writer şirketlerinden birisinin teknoloji ve iş geliştirme alanlarında orta ve üst düzey pozisyonlar için hazırladığı örnek CV lerden bir tanesi.
Sales Manager Profesyonel CV Örneğinin Analizini yaparken Profesyonel CV lerin Standart CV lerden ayıran en büyük ve en önemli özelliğin Marketing ( kişisel özelliklerinin, başvuru yapılan sektöre ve işe göre beklentileri karşılayabilecek seviyede yorumlanması, profesyoneli ön plana çıkaracak özelliklerinin iş sonuçlarına nasıl etki edebildiğinin CV kapsamı içerisinde gösterebilmesi), Konumlandırma ( Profesyonelin Hedeflediği kariyer doğrultusunda iş tanımını pozisyon ve uzmanlık olarak gösterebilmesi) olduğunu vurgulamıştım.
Yukarıda CV nin konumlandırması doğrudur. Pozisyon olarak konumlandırmalar ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, bugün bence daha önemli olan konumlandırma aşamasında daha net bir pozisyon tarifinin yapılmasının Türkiye ve kuzey Avrupa ülkeleri için etkili olduğunu düşünüyorum. Bu net bir veriye dayanmamak ile birllikte danışanlarım ile yaptığım Profesyonel CV ve Kariyer Proje çalışmalarına yönelik deneyimsel bilgi olduğunu söyleyebilirim.
Profesyonel CV ‘nin Türkiye’de konumlandırmayı hazırlarken özellikle Linkedin ve onun çalışma mantığının da dikkate almanın faydalı olacağını düşünüyorum.
Konumlandırmayı destekleyen Pozisyon ve Uzmanlık alanı olduğu için, yukarıda ki CV ‘de Pozisyonu destekleyen Uzmanlık “Leading Information Technology Development ve Operations” aslında Pozisyonu destekleyen uzmanlık alanının temelini oluşturmaktadır. Geri kalanı biraz süslü kelimeler ile özünü desteklemektir.
Profesyonel CV Mimarisi içerisinde fark yaratan diğer alan Vizyondur. Vizyonu tamamlayan iki bölüm, kariyerin hedefi ve kariyer gidişatının yönünü vurgulamak, diğeri ise bu gelecek hedefini destekleyen Clustered Key Competency ( Ana Yetkinlikleri ) ortaya koymaktır.
Michael’ın yukarıda ki örneğinde bu iki bölümde gösterilmiştir. Birinci bölüm Michael’a ait yetkinlik ve yeteneklerin kısa bir tanıtım ile yansıtılması. Daha sonra bu yetenek ve yetkinlikler ile son dönemde gerçekleştirdiği başarılar (Major Success, Key Achievements and Projects Accomplished) bu bölüm içerisinde yorumlanmış.
Üst düzey yönetsel kariyerlerde kullanılabilecek bir yöntemdir. Orta düzey yönetsel kariyerlerde daha sade yaklaşım tercih edilmesinden yanayım.
Profesyonel CV ler içerisinde Interpretation, Yorumlama, kariyerin kronolojik akışı içerisinde ve profesyonel değer yaratan özelliklerin sonuçlar ile birleştirilmesinde etkin olarak kullanılır. Profesyonel CV ler içerisinde yorumlama “action verb” ler kullanılarak hazırlanır.
Michael’ın örneğinde, 1 sayfanın etkin bir şekilde kullanıldığını görebilirsiniz. Profesyonel CV hazırlama sürecide 2 sayfalık bir tanıtımın en önemli kısmını 1. Sayfa oluşturuyor.
Profesyonel CV ‘nin 1. Sayfası toplam değerin %80 ‘i kadar olduğunu söyleyebilirim.
Profesyonel CV destek ihtiyaçlarınız için can@procvcoach.com mail adresinden veya aşağıdaki formu doldurarak bana ulaşıp profesyonel destek ihtiyacınızı paylaşabilirsiniz.