APPLICANT TRACKING SYSTEM VE PROFESYONEL CV UYUMLULUĞU

ApplicantTrackingSystem

 

 

Çok uluslu şirketler gerek uluslar arası açtıkları pozisyonlar için gerekse de yerel (ülke bazında) açtıkları pozisyonları iş ilanına dönüştürüp kullandıkları merkezi sistem üzerinden (ATS applicant tracking system- aday takip sistemi) çalışanlara duyururlar. Özellikle Amerika ve Kuzey Avrupa merkezli şirketlerin çoğu bu tür merkezi sistemlere geçiş yaptılar.

ATS çalışma şekli ve mimarisi itibari le CRM sistemlerine benzer fakat esas amacı işe alımı takip etmek için hazırlanmış olmasıdır. Robotik bir çalışma yapısına sahiptir.

Uygulama verilen kriterler doğrultusunda anahtar kelime, yetenek, yetkinlik, önceki işverenler, toplam tecrübe, okullar, üniversiteler, alınan sertifikasyonlar, gerçekleştirilen projeler ve bunun gibi daha detayda çok sayıda kriterler ile filtreleme işlevi gerçekleştirilir.  Çok sayıda ve bilinmeyen kriter ve filtre ve SQL sorguları gelen CV nin bir OTO ROBOT tarafından değerlendirilmesini sağlıyor.

Bu durum şirketlere inanılmaz zaman kazandırsa dahi aynı zamanda iyi veya uygun olabilecek adayların gözden kaçmasını veya aday kriterlere uygun olsa dahi, takip sisteminin konfigürasyonundan kaynaklı ve adayın Profesyonel CV sini bu tür bilgilerden yoksun hazırlamasından kaynaklı sonuçsuzluklar yaşanıyor.

Örneğin uluslararası bir şirketin iş ilanına başvuruyu yaparken artık öne çıkan CV nin içeriğidir. Amerika’da CV yazma sürecinin öne çıkması ve bu alanda ki şirketleşmenin giderek artması ve profesyonellerin hemen hemen hepsinin bu tür bir süreçten danışmanlık alınarak geçmesi CV nin optimize edilme ihtiyacıdır. Bu da detaylı bir çalışma gerekmektedir.

Çoğu profesyonelin bugün CV leri, Profesyonel CV ‘nin temellerinden yoksundur. Konumlandırma, Vizyon, Yorumlama, Entegrasyon gibi veya Interaktif içerik ve içeriğin stratejisini içermemektedir.

ATS ve bu tür uygulamalar, SaaS (Software as a Service) tarzında kiralanmaktadır. Yaygınlığı çok yüksektir. Açık kod uygulamalı ATS sistemlerinin olması ve bunu hatırı sayılır firmaların kullanmalarında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Buradan yola çıkarak uluslararası şirketlerde çalışmak isteyen profesyonellerin CV lerinin optimizasyonlarının yapılması artık bir gereklilik haline gelmiştir.

Şirket isimleri vermeyeceğim ama uluslararası sigorta, banka ve teknoloji şirketlerinin HR larına ulaştırılan CV lerin işe yaramadığını söyleyebilirim. ATS gibi sistemlerin varlığı işe alım regülasyonuna küresel veya Avrupa standartlarında şeffaflık getirmektedir. Amerika veya Avrupa’da açılan iş davalarına yönelik şirketlerin kendilerini korumaları için şeffaf, denetlenebilir, insan manipülasyonuna izin vermeyecek sistemlere ihtiyaçları vardır.

Wall Street Journel’ın Your Resume vs Oblivion yazısında online başvuruların bir kara delik misali boşluğa atılan umut mesajları olmasına yönelik ilginç bir yazısı vardı. HR üzerinde ki maliyet baskıları, az insan ile çok iş yapabilme kabiliyeti, bir yandan şirketlere bir sel gibi akan CV ler otomasyonu ve işe alım, kısa listeleme robotlarının oluşmasının önünü açtı bundan sonra bu alan tamamen otomatize olarak ilerlemeye devam edecek.

Çözüm ATS friendly (dostu) CV leri hazırlamak. ATS in çalışma mantığının temellerini anlamak temel hedef. ATS sistemi CV leri scan ederek kendi veri tabanına alarak uygun sözcük ve cümle yapılarına bakarak, konuya özel kelimelere bakarak uygunluk doğrultusunda matematiksel bir skorlama yöntemi ile en uygun seçilmiş olan CV leri işe alımcılar ile paylaşır veya paylaşıyorlar. İnsan gözü uygunluğa göre bunu bir kere daha elimine ederek adayları davet ediyorlar.

CV nizin standart CV lerden kurtulup Profesyonel CV ye dönüşümü için üzerinde çalışmanız gerekmektedir.

ATS lerin zorladığı bir başka grup ise kariyerlerinde bir değişim yaparak farklı bir işe geçme sürecinde ki profesyonellerdir. Bu tür CV lerin mutlaka profesyoneller tarafından eğer Uluslar arası şirketlere başvuru durumu söz konusu ise gözden geçirilmesi gerekmektedir.

ATS uyumlu Profesyonel CV hazırlama desteği için tıklayın.

Bir Cevap Yazın