PROFESYONEL CV ÖRNEKLERİ “CFO” CV ÖRNEĞİ

Profesyonel CV Örneklerine yönelik analiz içeren açıklamalarım ve yazılarıma bu hafta devam ediyorum.

Profesyonel CV lerin yapı taşları ve algı mimarisi standart veya sıradan CV lerden farklıdır. Bu örnek içerisinde konumlandırmayı anlatmaya çalıştım.

Konumlandırma (Positioning) iki bölümden oluşur. Bu bölümlerden birincisi Pozisyon diğeri ise pozisyonu destekleyen Field of Experience dır.

İki parça bir araya geldiği zaman konumlandırmayı tamamlamış olur.

Konumlandırmanın Profesyonel CV ler içerisinde iki amacı vardır. Birinci amacı kurumsal profesyonelin bugün sahip olduğu pozisyondan daha farklı bir pozisyon arayışı içerisinde olduğunu belirtir. İkincisi kurumsal profesyonelin aynı çizgide şu an sahip olduğu pozisyon üzerine bir arayışı olduğunu belirtir.

Profesyonel CV Check-Up ile sahip olduğunuz CV’nin temsil ettiğiniz liderlik seviyesine göre iş piyasasının dinamikleri doğrultusunda rekabet gücünü görmek ve anlamak için CV’nizi paylaşabilirsiniz. Bu şekilde sizin ile paylaşacağım ücretsiz 5 sayfalık rekabet raporunuz doğrultusunda stratejik bir avantaj kazanabilirsiniz. 

Konumlandırma aynı zamanda iş arama sürecinde ki profesyonelden ne beklenmesi gerektiğine dair pozisyonu arayan firmaya bir fikir verir.  Bu kişi Direktör, CFO veya Grup Yöneticisi şeklinde bir konumlandırma, profesyonelin insan yönetimi aynı zamanda farklı fonksiyonel alanlarada sahip olduğunu ilk bakış içerisinde tanımlar.

Bu örnekte profesyonel kendisini Startup-CFO olarak tanımlamış ve daha önce icra ettiği görev ile devam etmek istediğini belirtmiş. Bunun anlaşıldığı nokta Konumlandırmayı takip eden bölümdür. Konumlandırmadan sonra eğer profesyonel Executive Summary (Yönetsel Özet) bölümüne geçiş yaptıysa o zaman profesyonelin aynı çizgide gideceğini eğer konumlandırmadan sonra Career Objective ( Kariyer Hedefi) ile bağlantı kurduysa o zaman profesyonelin bir üst pozisyona yönelik bir konumlandırma yaptığını anlayabiliriz.

Genelde profesyonellere değişik ve farklı gelen konu, neden şu an sahip olmadığım bir ünvan ile iş arama sürecine gireyim sorusunu oluşturuyor? Aslında cevap göründüğü kadar karmaşık değil.

Sizin uluslar arası bir şirkette çalıştığınızı düşünelim ve siz o şirkette Snr Finance Manager olarak çalışıyor olun. Şirket yönetimi CFO pozisyonunu Expat ‘e versin ve her zaman yurt dışından atıyor olsun. Böyle bir durumda o şirkette geleneksel olarak kabul edilmiş yazılı olmayan kural CFO’lar yurt dışından gelir bu durumda siz CFO olamazsınız. Fakat büyük bir iş ve ticaret hacminin içerisinde olduğunuz için piyasada orta ölçekli yabancı bir firma içerisinde bu tür bir rolü üstlenebilirsiniz. Örneğin Samsung, Siemens gibi şirketlerde Commercial Head pozisyonu ile çalıştıysanız, o zaman küçük veya orta ölçekli bir şirket içerisinde daha ileri bir role sahip olabilirsiniz. Bu durumda pazara çıkış yani (goto market strategy) stratejiniz sizin ne tür bir iş ve pozisyon için başvuru hazırlığında olacağınızı belirleyecektir.  Bu yazıda hangisini yapmalıyım ve benim için doğru olur sorusu gündeme geliyor. Bu tür bir düğümü benim tavsiyem profesyonel bir kariyer danışmanı ile çözmeniz olacaktır.

Yukarıda ki örnek Konumlandırma için güzel ve iyi bir örnektir. Çünkü CV yi hazırlayan profesyonel Konumlandırmasının ilk bölümünü oluşturmuş. İkinci bölümü Field of Expertise’ı da eklemiştir.

Start-up CFO olarak kendi uzmanlık alanının, Startegic Panning, Software Revenue Recognition ve Capital Rising olduğunu belirtmiştir.

Kısa bir özet ile yukarıda ki üç uzmanlık alanında kendisinin çok iyi olduğunu hatta iddialı olduğunu belirten ve kendisini CFO olarak konumlayan bir kurumsal profesyonel olduğunu görüyoruz.

Bu tür bir yaklaşımın ve kurgunun psikolojik araştırmalar algıda seçicilik ve pozitif yönlendirme içerdiğini belirtiyor.

Bir CV ‘nin en önemli sayfası ilk sayfadır. Eğer 100 üzerinden bir değer verecek olursak bence 80 puanı ilk sayfa alır. İlk sayfayı CV nizde iyi bir şekilde değerlendiremezseniz CV nizin algıda ki değerini düşürürsünüz.

Profesyonel CV iş kazandırmaz, ancak mülakat performansınız ile birleştiğinde size iş kazandırır. Profesyonel CV hazırlamanın en önemli sebebi size iş görüşmesinde davet aldırabilme özelliğidir. Diğer bir gerçek kurumsal profesyonelin tek kişisel tanıtım aracı sahip olduğu ürünü Profesyonel CV sidir.

Profesyonel CV Hazırlamaya yönelik çalışma programını anlamak için tıklayın.

Herkese kariyerinde başarılı bir hafta diliyorum.

Can Büyükalkan

Bir Cevap Yazın