LİDERLİK VE YÖNETİM MATRİSİ

careerstrategy5

Yoğun çalışma programımdan dolayı uzun zamandır hedeflediğim konuları paylaşamamıştım. Kısa bir “s” vererek kariyer değişim ve geçişlerine daha farklı ve profesyonel yaklaşımları zaman buldukça paylaşmayı hedefliyorum.

İlk aktarmayı hedeflediğim konu Liderlik ve Yönetim Matrisi. Liderlik Yönetim ve Matrisi uzman seviyesini yeterince deneyimlemiş kurumsal profesyonellerin kariyerlerini bir sonra ki aşama olan yönetim seviyesine taşımaları ile başlar. Dolayısı ile Yönetim Matrisinin ilk giriş noktası L1 olarak isimlendirdiğimiz aşamadır.

Matrisi iyi anlayabilmek için aşağıda ki imajın bir fikir verebileceğini düşünüyorum.

L1 (28-33) Functional Managers/New Appointed Line Managers ( Active Man Management)
L2 (34-38) Snr Managers
L3 (39-42) Group Manager/Director
L4 (43- +) Assistant General Manager/ CXO
L5   General Manager / CEO

Liderlik ve Yönetim matrisinin birinci bölümünü Liderlik seviyeleri, yaklaşık yaş aralıkları ve genelde iş dünyasında ki mevkileri olarak tanımlayabiliriz.

Yaş bölümleri kendi deneyim ve European Foundation of Management ‘ın yayımladığı bir makaleden alınmıştır. Amaç Avrupa ve Türkiye’de ki yönetim yaş bantlarını karşılaştırmak olmadığı için kendi deneyimlerimi de ekleyerek paylaşmayı uygun gördüm.

Liderlik ve Yönetim Matrisi çok amaçlı olarak kullanılmaktadır. Şirketler genelde kendi bünyelerinde barındırdıkları profesyonellerin liderlik ve yönetim seviyesinde ki gelişim yol haritasını çıkartmak amacı ile kullanır.  İşe alımcılar, kendilerine başvuran kurumsal profesyonelin pozisyona ilişkin yönetsel seviye, beceri, deneyim ve pozisyon için ihtiyaç duyulan diğer noktaları tamamlayıp tamamlamadığını gözlemlemek için kullanırlar. Liderlik ve Yönetim Koçları, Mentörler, danışanlarını nasıl liderlik seviyelerine mental olarak hazırlayacaklar ve danışanın toplam katma değerini, ortaya koyduğu sonuç ve kişisel değeri yükseltebileceklerini değerlendirmek ve ilerletmek amacı ile kullanırlar.

Aşağıdaki tablo Liderlik ve Yönetim Matrisinin Yeterlilik gruplarını temsili olarak göstermektedir.

Liderlik Seviyesi/Yeterlilik Liderlik Yönetim Politik Sosyal
L1        
L2        
L3        
L4        
L5        

Özetle kariyerde ilerlemenin en önemli adımlarından birisi liderlik ve yönetim matrisini anlamaktan geçer.

Liderlik ve Yönetim matrisinin ikinci bölümünü sahip olunması beklenen yeterlilik grupları oluşturur.

Bunu dört kategoriye ayırıyoruz. Birinci kategori, Liderlik, ikinci kategori Yönetim, üçüncü kategori Politik Bilgi ve Deneyim dördüncü kategori Sosyal yeterlilik.

Bu dört kategoride değerlendirilen yeterlilikler liderlik seviyesine göre farklılıklar içerir.

Yeterliliği bir kategori olarak düşündüğünüz de her liderlik ve yönetim seviyesinde ihtiyaç duyulan yetkinlikler bu kategorilerin altında yer alır.  Çok sayıda yetkinlik olduğu için bu yazı içerisinde her kategoride ihtiyaç duyulan veya olması istenen yetkinlik seviyesi farklıdır. Bunun en temel sebebi liderlik matrisinde farklı seviyelerde yer alan kurumsal profesyonellerin ortaya çıkartması gereken sonuç birbirinden farklı ve liderlik seviyesi ilerledikçe sonuç kalitesi ve sonucun büyüklüğü artış göstermektedir.

Bir CEO ile proje yöneticisinin ortaya koyması gereken değer birbirinden farklıdır ve sonuç etkileri arasında fark vardır.

Bu kısa ve temel bilgiyi kariyerde ilerleme amaçlı nasıl kullanabileceğinizi aktarmak ve kurumsal profesyonellerden şirketin ne beklediğini ve kişisel ilerlemenin nasıl olabileceğine dair fikir vermesi açısından paylaşmayı uygun gördüm. Bundan sonra ki yazılarımda bu matrisi temel alarak, iş görüşmelerine nasıl hazırlanılabileceğini, genelde sıkça yapılan hataları, kariyer stratejisi oluşturmayı, liderlik seviyesine göre profesyonel cv ihtiyaçlarının neler olduğu üzerine ve kariyerde bir üst seviyeye ulaşmak için nasıl hazırlanılacağı üzerine bilgi paylaşımında bulunacağım.

Kariyerinize yönelik profesyonel destek ihtiyaçlarınız için can@procvcoach.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın