İş ve Kariyer değişimleri faklı sebepler ile çalışma yaşamında karşımıza çıkıyor.
İlerleyen Kariyerlerde, kurumsal organizasyonlarda Direktör ve üstü pozisyonlarda, gerek içinde bulunulan sektör, sektörün oyuncuları dikkate alındığında iş seçenekleri hem azalıyor hem de Direktör ve üstü pozisyonlarda ortaya konması gereken “Vizyon/Katma Değer Önergesinin” daha kuvvetli bir hale gelmesi gerekiyor.
Executive CV Direktör ve üstü pozisyonlar için kullanılan Profesyonel Etki ve izlenim bırakmak üzerine kurgulanan özel araçlardır.
Yaşamı finanse ettiğimiz alan Kariyerimiz ve sahip olduğumuz iş, her üst düzey profesyonelin odaklandığı ve içinde bulunduğu kariyer evresine göre iki önemli husus var. Gelir artışı ve sürdürülebilirlik. Yaptığımız profesyonel iş görüşmeleri aslında bizim o şirket için ideal bir yönetici ve lider olup olmayacağımızın kıyasının yanında aynı zamanda ortaya konan iletişim stratejisi ile aranan pozisyonu eşleşip eşleşmeyeceğine dolayısı ile hak edeceğimiz kazanç ile irtibatımızı tanımlıyor. Bu yüzden kurumsal profesyonelin CV si iş değişimi için birinci aşamayı temsil ediyor. Daha sonra CV nin mülakatta ki iletişimi ikinci aşamayı tanımlıyor ve kazanç yani para değerinde eşleşmeye çalışıyor.
Executive CV nin amacı bu katma değer ve vizyonu, sahip olunan CV’de ortaya koymaktır.
Executive CV nin iki temel bileşeni vardır ve bu bileşenler bir araya geldiğinde sahip olunan CV ‘yi etkili hale getirir. Birinci bileşen İçerik Mimarisi ve Stratejisidir. İkinci bileşen ise uygulanması gereken tekniklerdir. İçerik mimarisi Executive CV ‘nin sayfa yerleşimi ve içerik açısından hangi liderlik seviyesi ile yazılacağını ve içerik kapsamını hedeflenen pozisyon doğrultusunda nasıl hazırlanacağını tanımlar.
İçerik mimarisi, max 2 sayfa, 2 A4 uzunluğunda olacak bir CV nin önceden planlanması gerektiğine işaret eder. Word dökümanında 1 A4 ifadesi ortalama 450-500 kelime bandına denk gelir. İki A4 ise 900 kelimelik bir alana sahibiz anlamına gelir. Her halukarda Profesyonel CV ve yerleşkesi fontlar da dikkate alındığında içerik olarak 700 kelimelik bir iletişim alanı bize sağlar. İçerik mimarisi ve stratejisi bu kelime alanının etkin kullanılmasına odaklanır. Neler ön plana çıkacak ve çıkarılacak ise hedeflemeye veya hedef pozisyona yönelik ön plana çıkarılacak parçaların etkili iletişiminin sağlanmasına odaklanılır.
İleri düzey kariyerlerdeki danışanlarımdan dolayı edindiğim deneyim sahip olunan Executive CV 4-5 sayfaya doğru çıktığında yapılan başvuruların geri dönüşlerinin çok zayıf kaldığını söyleyebilirim.
Sadece içerik stratejisi ile başarı elde edilmez aynı zamanda Executive CV nin temel taşı olan bazı tekniklerin etkili bir şekilde uygulanması ile evrensel standartta bir CV nin oluşumu desteklenir.
Executive CV ler içerisinde uygulanan tekniklerin en temel olanları, kişisel gelişim kategorisinden de aşina olunan Vision, Unique Value Proposition ve Business Acumen’dir. Bu üçlüyü ortaya çıkartmak aynı zamanda Executive CV sahibinin tam olarak nasıl bir ortamda katma değer oluşturabileceğine dair bir fikir ve yaklaşımı sunabilmesi ve iletişimini bu yönde kurabilmesi anlamına gelir. Teknikler sadece bunlar ile kısıtlı değildir. Executive CV içerisinde 20 ‘ye yakın teknik kullanılır.
Uzun zamandır üst düzey profesyonellere yönelik yaptığım Kariyer Koçluğu ve Danışmanlığında iş piyasasında değişimler son 3 senede bilinen doğruların yerine yeni doğrular geldiği yönündedir. Sevdiğim bir laf var. 40 Yaşından önce bildiklerin 40 yaşından sonra geçerli değildir. Sanki bugünkü iş dünyası ve iş piyasası için söylenmiş bir söz. Bu sözden yola çıkarak şunu söyleyebilirim. Executive CV ileri düzey kariyer yolculuğunda liderlik seviyesi 3 ve üzeri (Direktör ve üzeri seviyelerde) ekonomik ve kurumsal sürdürülebilirliği ve büyümeyi sağlamak için iyi bir araçtır. Fakat mülakat sisteminde ki başarınız toplam sonuca etki edecektir.
Executive CV konusunda Profesyonel Yardım almak için canbuyukalkan@gmail.com mail adresime ulaşabilir veya aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.