CEO olarak ve Yönetim Kurullarında Profesyonel Yönetici olarak çalıştığım dönemlerde ve daha sonra İşe Alım sektörü için gerçekleştirdiğim 3000’in üzerinde Mid Career ve Late Career evrelerinde ki üst düzey yönetici mülakatlarına önem verdiğim konulardan bir tanesi Mülakata Gelen Adayların kariyerlerine yönelik vizyonu etkili ve bütünsellik içerisinde nasıl ortaya koydukları oldu.
Profesyonel CV içerisinde ifade edilen verilerin, ortaya konan iş değerinin ve profesyonele ait değer önergesinin Kariyer Stratejileri içerisinde ki yerini başarılı bir şekilde ifade etmesi, Kurumsal Profesyonelin olgunluk ve gerçeklik seviyesine işaret eder.
Yukarıda belirttiğim tanım gerektiren ifadeler, Kariyer Hedefi, Kariyer Stratejisi, Kariyer Evreleri, Kariyer Evrelerine Yönelik Performans tanımlarının bu alana karşılaşılacak mülakat sorularının yanıtlanabilmesi için bilinmesi gerekir.
İleri Düzey Mülakata katılacak adaylar, nitelikli şirketlerde yer almak istiyorlar ise o zaman kendilerini iyi bir şekilde analiz etmeleri gerekir. Bu analizin sonucunda çok rahat sözlü (Mülakatlarda), yazılı (Profesyonel CV ) içeriklerini içselleştirmiş olarak kendilerini ortaya koyabilirler.
Profesyonel Mülakat sistemleri, adayların, kariyer evrelerine yönelik, kişisel olgunluklarını, bilgi seviyelerini, teknik ve iş yetkinliklerini, deneyimlerini, başarılarının gerçekliğini, ifade güçleri ile birleştirerek ölçmeye çalışır.
Kurumsal Profesyonellerin mülakat sorularına nasıl cevap verecekleri profesyonelin mülakat performanslarını ortaya koyar. Sorulara nasıl cevap vermelinin çözüm anahtarını paylaşmıyorum. Nasıl? kişiden kişiye, içerisinde bulunduğu kariyer evresine göre ve iletişim tarzına yönelik değişiklik arz eder.
Her kurumsal profesyonel birbirinden farklı ve ortaya farklı bir iş değeri ve önergesi getirmektedir. Geçmiş deneyimler ve sahip olunan yetkinlikler ayrıştırıcı seviyededir. 45 yaşında üst düzey bir pozisyon için görüşen bir profesyonelin vermesi gereken cevap ile kariyerinin ilk 5 senesinde ki bir profesyonelin vermesi gereken cevap birbirinden epeyce farklıdır.
İleri Düzey Mülakat Değerlendirme Sistemlerinde, değerlendiricilerin, mülakat esnasında ortaya koydukları farklı bir zihin modeli vardır. Bu zihin modelinin ön yüzü, adayı dinlemek, soru sorarak anlamaya çalışmak, arka planda ise dikkatli ve aktif dinleme ile adayın kullandığı kelime ve cümle yapılarını analiz ederek a) kurum içi kültüre nasıl uyum sağlıyabileceğini yorumlamaya çalışır b) kullandığı ifadeleri değerlendirerek kurum içerisinde ortaya koyabileceği performansın simülasyonunu zihninde gerçekleştirir.
Kısa listelerde ki elemenin en temel sebebi samimi ve doğru bir şekilde profesyonelin kendini ifade etme sürecinde yaşadığı zorluktur.
Aşağıdaki sorular Türkçe ve İngilizce olarak Mülakatlarda farklı aşamalarda ve kariyer evrelerinde Kariyer Hedefinizi, Stratejinizi ve ortaya koyacağınız performansı anlayamaya yönelik sorulardır.
- Kariyer Hedefinizi Kısa ve Orta Vadede Nasıl Tanımlıyorsunuz?
- Rekabetçi bir kimliğiniz var mı? Rekabetçi yapınızın size başarı getirdiği bir iş örneğini bizim ile paylaşırmısınız?
- Kariyerinizi bugüne kadar nasıl yönettiğiniz? Objektif olarak değerlendirdiğinizde performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Size göre çok iyi bir kariyer çizgisi nasıl olmalıdır? Paylaştığınız bilgiye dayanarak kendi kariyerinizi nasıl yorumluyorsunuz?
- İçinde bulunduğunuz kariyer evresinin dinamikleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Kariyerinizi yeniden planlama şansınız olsa hangi dönemi veya dönemleri değiştirirdiniz ve neden?
- Şu an aktif olarak çalıştığınız şirketi ve parçası olduğunuz endüstriyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Kariyerinizde bugün geldiğiniz noktayı destekleyen temel yetkinlikleriniz nelerdir? En kuvvetli 3 tanesini çok kuvvetliden az kuvvetliye doğru lütfen örnekler ile açıklayın.
- “Kariyer Gelişiminiz Yaşam Kalitenizi Tanımlar” sözünden ne anlıyorsunuz? Bu cümleyi kendinize yönelik nasıl yorumlarsınız?
- Profesyonel Kariyerinizi bugünden geleceğe doğru kaç sene ilerisine yönelik hayal edebiliyorsunuz? Bugünden sizin tanımladığınız geleceğe gidersek ortaya koyduğunuz veya koyabileceğiniz başarılarınızı paylaşırmısınız?
- On sene önceki siz ile bugün tanışsanız, sizce sizden ne kadar etkilenir? Neden?
- Hemen hemen her kurum ve kurum çalışanının Kariyer Planlamasından yana bir derdi var. Sizin Kariyer Planlamasına yönelik düşünceleriniz nelerdir?
- Kariyerinizde kendinize aldığınız rol model var mı? Kim veya kimlerdir? Örnek aldığınız model davranış nedir?
- Kariyerinizde hedef belirleme sürecini bugüne kadar nasıl yönettiniz?
Bu Mülakat soruları kariyer ve kariyer hedefine yönelik sıkça karşılaşılabilecek mülakat sorularıdır.
Soruların İngilizceleri Türkçelerinden farklıdır.
İngilizce Kariyere ilişkin Mülakat Soruları,
- What is your career objective?
- What are your career aspirations?
- How did you manage the process of your career strategy till now?
- Where do you see your self with in 5 years?
- If we break down your career Strategy into one and three years what can you tell about your goals?
- According to your career goals and strategy, with what other companies are you interviewing with? And what do you think is the hardest part of your strategy so far?
- Can you explain why you changed career paths?
- If yourself from ten years ago met you today, would he/she be impressed with where you’ve gotten? Why or why not?
- It is quite tough in Tirbulant times to lead a career effectively, what would you advice to other professionals like your self?
- Do you have any role models for your career? Who are they? And what is the model behaviour you copied from them?
- How would you rate your career strategy according to the career phase you are in?
Related questions,
- Why did you rate it so high?
- Why did you rate it so low?
- Could you explain more about( the factors) you have mentioned?
- What motivated you in this career phase most?
Bu sorulara cevap verebilmek göründüğünden bir parça zordur. Fakat eğer kendi analizinizi daha etkin bir şekilde gerçekleştirirseniz, zaman harcarsanız, emin olun doğal, gerçek sizden çok iyi cevaplar çıkacaktır.
Profesyonel Mülakat Koçluğuna yönelik Profesyonel Destek Almak İçin Lütfen Aşağıdaki Formu Doldurun.