NİTELİKLİ İŞ FIRSATI OLUŞTURMANIN SIRLARI

Neden bazı profesyoneller kariyerlerinde diğer profesyonellere kıyasla daha çok nitelikli iş fırsatı ile buluşur? Neden bazı profesyoneller head hunterların radar ekranındadır?

Tabiki bazı şeyleri diğerlerine kıyasla çok daha iyi yaptıkları için. İşte aşağıda okumanızı tavsiye edeceğim yedi madde ve yedi yaklaşım. İster beğenin ister beğenmeyin. Uygulamaya başladığınızda kariyerinizde hareketlenme olacaktır. Bu 7 maddeyi doğru yaptığınızda aynı zamanda mülakat stratejiniz ve mülakata yönelik kazanma başarınızda aynı ölçüde artacaktır.

Kendi kariyerinde bugün iş fırsatı oluşturmakta zorluk yaşayan veya bu değişim yolculuğuna nasıl başlayabileceğini yeterince ön göremeyen yönetim seviyesinde ki profesyoneller ile ön görüşmelerimi 7 maddeye dayandırarak gerçekleştiriyorum. Eğer işinizi değiştirmeyi düşünüyorsanız, size fayda sağlayabilecek bu ön görüşmenizi gerçekleştirmek için canbuyukalkan@gmail.com mail adresinden ulaşabilirsiniz. Konu başlığı olarak 7 Sır Ön Görüşme, Neden Görüşmek İstediğinizi, Linkedin Profilinizi ve İletişim Bilginizi Paylaşmanızı Rica ederim.

Kurumsal profesyonellerin kariyer yolculukları ortalama 40 senelik bir sürece dayanır. 40 senelik bir süreç zaman olarak farklı kariyer evrelerine ayrılmıştır. Her kariyer evresi yaklaşık 10 senelik dilimlere ayrılır ve içinde bulunulan kariyer evresine yönelik, 3 ila 5 senelik stratejik yol haritaları ve senelik taktiksel planlar yapılarak ilerlenmesi ideal olanıdır.

Kariyerde gelişim sadece akademik bilgi ile gerçekleşmez. Akademik çalışmalar ve yaklaşımlar, temel ve baz bilgiyi oluşturur.  Akademik oluşumun içerisine zaman ile Profesyonellik olgusu ve daha ilerleyen süreç içerisinde ise Liderlik olgusu eşlik eder.

Profesyonel olmak, kazanılmış veya deneyimlenmiş iş tecrübesinin, doğru davranış modelleri ile birlikte iş sonucuna dönüştürülmesi anlamına gelir.

Her kariyer evresinde profesyonellerin ortaya koyması gereken iş değeri birbirinden farklıdır. Kariyerin ilk 10 senesinde ortaya konan iş değeri ile 2. 10 senelik evrede ortaya konması gereken iş değeri nicelik ve nitelik olarak daha yüsektir

Yazının işaret ettiği soru neden bazı profesyoneller diğerlerine kıyasla daha nitelikli ve sürekli iş fırsatları ile buluşurken diğerleri bunu gerçekleştiremiyor?

Nitelikli iş fırsatlarının sizinle buluşması için 7 temel sır,

1-     İçinde bulunduğunuz kariyer evresinin dinamiklerini anlayın ve bir kariyer stratejisine sahip olun. Kariyer stratejiniz 3 veya 5 senelik perspektifi içermelidir. Bu sizin kariyer vizyonunuzu anlatır. Profesyonelliğinizi ortaya koyarak kariyerinize ilişkin bir vizyon geliştirmiş olursunuz. Geleceğe yönelik perspektifi ve vizyonu olan profesyonellerin çekim gücü yüksektir ve tercih sebeplerinden önemli bir tanesidir.

Borsaya kote olmuş ve 20 senedir aynı şirket içerisinde kariyerini geliştirmiş ve genel müdür yardımcısı olmuş bir danışanımla yaptığım kariyer sohbetinde artık gelişemediğini ve farklı bir iş yapmak istediğini belirttiğinde, aklında ne olduğunu sormuştum, inanın üzerinde düşünmedim dedi. Neden diye sorduğumda, aile, iş koşuşturma ve şirket içerisinde sahip olduğu itibarın kendisine sağladığı rahatlık alanından dolayı olduğunu belirtmişti.

Her gün iş ve işin gelişimine stratejik seviyede katkı sağlayan bir profesyonel ve iş değiştirme isteği karşısında kendi kariyer stratejisinin ve vizyonunun olmaması, olabilecek veya kendisini bulabilecek bir iş fırsatında, kendisi ile yapılacak bir mülakat veya iş görüşmesinde hedeflerine yönelik olabilecek samimi bir diyalog içerisinde kişisel etkisini büyük ölçüde kaybedeceği anlamına gelir.

2-     Kariyer Stratejisi, kariyer vizyonunuzu ve aynı zamanda senelik taktiksel planınızın oluşması anlamına gelir. Profesyoneller olarak, gerek uzmanlık, gerekse de yönetim seviyelerinde peşinde koştuğumuz nedir? Sorunun cevabı kolay olmakla birlikte sırrı, oluşturulmak istenen başarıda yatar. Başarı kelime anlamı itibarı ile, “önceden belirlemiş, aşamalı olarak gerçekleşen kişisel olarak değerli, hedef veya hedefler topluluğu” demektir. Bir başarının oluşması, ön görülü bir plana ve sizin kariyer stratejinize ve vizyonunuza hizmet etmelidir.

Danışan adaylarından birisi ile yapacağım ön görüşme öncesi kısa bir hazırlık için, kendisinden gerçekleştireceğimiz kariyer sohbetinde yönelik çalıştığı dönemlere ait en önemli başarılarını listelemesini istemiştim ve bu başarının tanımını, katkı sağlayan faktörleride mümün olduğu ölçüde yazmasını rica etmiştim. Görüşmeye geldiğinde, başarı sepetinden çıkan aslında bir üst yöneticisinin kendisine vermiş olduğu görevler çıktı. Bu kötü değildir fakat profesyonelin katma değerini anlatmaya yetmez.

Başarılarımızın toplamı bizim profesyonel katma değerimizi oluşturur. Bu bakış açısı ile yaklaştığımızda, üst yönetimden gelen işlerin icrası, belli ölçekte, işe yönelik artı değer yaratacak veya katacak, kendi yapımızdan ortaya çıkan, türeyen, gözlemlere dayanan ve bir gelişmeyi temsil edecek kadar ön görüsü yüksek yaratıcı, yenilikçi projeleri önerebilmemiz, ve kaynak için ikna sürecinde mücadele etmemiz gerekir.  

Yaptığı işe gelişim yönü ile değer katan profesyoneller iş sinerjisi oluşturmuş ve yönetimini ikna ederek katma değeri işletmeye  başlamış demektir. Sadece verilen sınırlar ve görevler çerçevesinde kalındığında hem profesyonelliği, hem ikna gücünü hem de kendinizi ortaya yeterince koymamışsınız anlamına gelebilir.

İşe alınma amacınız, sizi ortaya koymanız gereken başarının vizyonuna taşır.

Başarının vizyonu ise, stratejiniz doğrultusunda yazacağınız başarı hikayenizin önceden tanımlanması anlamına gelir.

Danışanıma, daha sonrasında sektörün, piyasanın veya iş piyasasının kabul edebileceği başarı hikayelerini tanımlayarak, toplam kariyer stratejisine ve başarı ölçeğine katkı sağlayarak ilerleyen çalışmalar gerçekleştirdik. Sonunda fark edildi ve istediği kariyeri yaşamayı hak etti.

3-     Profesyonellik Seviyesinin Temsili, sırlardan üçüncüsüdür. Kariyer danışmanlığı sürecinde tanıştığım profesyonellerin çoğu aslında sahip oldukları kariyer seviyesini ve rollerini dış dünyaya karşı, ilk aşamada yeterince kuvvetli temsil edemiyor. Peki yeterince kuvvetli temsil ne demek?

Profesyonel dünyada fark edilmek demek mesleğin gerektirdiğ bilgiyi, teknik seviyede  ve işe yönelik yorumlama seviyesinde, sahip olunan profesyonellik modeli içerisinde, uzlaşmacı ve diplomatik bir yaklaşım ile bilgiyi iş sonucuna götürebilen, sinerjiyi ve iletişim alt yapısını kullanabilen anlamına gelir. Bu parametrelerin hepsi bir araya geldiğinde karşı tarafın algı seviyesinde değer unsurları çalışmaya başlar. Size yönelik bakış açısı pozitif yönde değişime tabi olur.

Profesyonel temsil, işi çevreleyen iç ve dış unsurlara yönelik bilinçli bir yaklaşım sergileyerek gerçekleşir. İşin iç ve dış temsil eko sisteminde bilinirlik anlamına gelir.

4-     Etkin olmak,  Profesyonelliğin ve liderliğin olmazsa olmazlarındandır. Başarının temeli etkin olmaktan geçer. Bir profesyonel için etkin olmak ne demek? Etkin olmak, zaman, hedef, öncelik ve eylemler arasındaki dengeyi ve bağı kurabilmek anlamına gelir. Varmak istediğiniz nokta, elde etmek istediğiniz sonuç arasındaki mesafeye yönelik denge kurmak anlamına gelir. Profesyoneller bir ay içerisinde Türkiye’de 45×4 180 çalışma saatini iş verenlerine blok olarak satarlar. Dolayısı ile sınırlı zaman içerisinde amaç maksimum verimliliği sağlayabilmekten geçer. Etkin olmak sınırlı kişisel kaynağı, şirket içerisindeki sorumluluk ve görev çerçevesinde maksimum faydaya dönüştürmek için gerekli bakış açısını ve bilinci temsil eder. Herkesin bir ajandası ve gündemi vardır. Sizin ajandanız ve gündeminiz, tanımladığınız başarıya katkı sağlanması anlamına gelir. Kazancınız ise, kariyer vizyonununuzun gerçekleşmesi noktasında ortaya çıkar.

Her profesyonel iş görüşmesi için ayrılmış bir zaman vardır. Bu zamanı katma değeri yüksek seviyede kullabilmek sizi, diğer görüşülen adaylardan farklı kılar. Zamamı kullanmayı bilen profesyonel ile zaman değerini yeterince yorumlayamamış profesyonel arasındaki fark profesyonel iş görüşmelerinde fark edilebilen bir unsurdur. Neyi gerçekleştirdiniz ve nasıl gerçekleştirdiniz tarzı sorular ve örnekler bunun ortaya çıkmasını sağlar.

Bir danışanım, iş görüşmem çok iyi geçti hocam, bir saatlik bir görüşmeyi 2 saatte tamamladık demişti. Kendisinin ne kadar konuştuğunu sorduğumda, görüşmeyi kendisinin domine ettiğini ve her soruya cevap verdiğini ve karşı tarafa bakarak onun duruş ve tavrından, anlamadığını hissettiğinde daha fazla detay verdiğini belirtmişti. Maalesef bu görüşme olumlu sonuçlanmadı.

İşinizi çok iyi bilebilirsiniz fakat marifet onu gerektiği ölçüde ve sadelikte aktarabilmektir. Diğer türlü gereksiz yere laf kalabalığı oluşturulmuş olunur.

5-     İyi bir Profesyonel CV’ye sahip olmak. Profesyonel CV hakkında çok şey yazılıp çizildi ve hala konu iyi bir Profesyonel CV’nin nasıl olması gerektiğine dair devam ediyor. Profesyonel CV’ler de son 10 sene içerisinde öne çıkan konu içerik ve içeriğin tasarlanması oldu. Gelişen ATS (Applicant Tracking Systems) aday takip sistemleri CV ‘nin tarzından veya şeklinden ziyade içeriğe bakarak değerlendirme sürecini büyük ölçüde akıllı ve öğrenen yazılım robotun kısa listeleri oluşturmasını başardı.

Profesyonel CV’ler hazırlanırken, artıl ATS sistem uyumluluğu ön plana çıkıyor. ATS sistemleri verilen iş tarifine uygun adayları değerlendiriyor. Bunu yaparken öğrenen ve akıllı sistemler oldukları için, adayın gerçekten tanımladığı nitelik ve yetkinlikleri temsil edip etmediğini kelime, kelime gurupları ve cümle yapılarından yorumlayabiliyorlar.

Bu gelişmeye yönelik, Profesyonel CV’nin yapı taşlarını belirleyen organizasyonlar, Profesyonel CV’nin kurumsal profesyoneli temsil eden bir pazarlama aracı olduğunu ortaya koyuyor. Akıllı sistemlerin beklentilerini Profesyonel CV’nin yeni sayılabilecek yaklaşımları ile birleştiriyorlar.

Gelinen noktada bir Profesyonel CV’yi 4 temel yapı taşı oluşturuyor.

a-     Analysis & Positioning, Kurumsal profesyonelin iş piyasasına nasıl konumlanacağını yorumladığı alanı temsil ediyor.

b-     Segmentation, Kurumsal profesonlin benzer işi yapan profesyonellerden nasıl ayrıştığını ve profesyonel katama değer önergesini anlatıyor.

c-      Branding Kurumsal profesyonelin, geçmişten bugüne ve bugünden geleceğe bakış açısını yansıtarak, iş verenler ile nasıl bir sinerji oluşturabileceğini tanımlıyor.

d-     Productization, Kurumsal profesyonelin nasıl iş başarısı elde ettiğini vizyoner ve stratejik seviyede yorumluyor.

Yukarıdaki alanlara aynı zamanda CV hazırlama sürecinin teknik bakış açısı, kullanılacak kelime adedi, sayfa düzeni, linkler, resim, iletişim olgunluğu eşlik ediyor.

6-     Network, kurumsal profesyonellerin bugünün iş piyasasında olmazsa olmazlarındandır. Sizin sürdürebilirliğiniz, sahip olduğunuz network ile doğru orantılı ve paralel seyir halindedir. Network’ü olan profesyonellerin, network’ü olmayan profesyonellere kıyasla iş değiştirme süreçleri 1/3 oranındadır. Networkün bu doğrultuda zaman değeri çok yüksektir. Genelde profesyonel networkün zayıf olması, kişinin insan tanıma sanatı konusunda ve ikna etme becerisi aşamasında yetersiz kalabileceğine işaret eder.

Danışan adaylarından birisi ile yaptığım bir ön görüşme esnasında, benden kişisel networkümü kendisi için kullanıp kullanamayacağım iş bulma aşamasında sormuştu. Verdiğim cevaptan hoşlanmadı fakat işin aslı, networkünüze bir rica da bulunursanız, sizde onların ricasını yerine getirirsiniz. Network asla tek yönlü çalışmaz. Dinamikleri bu şekilde gelişmez.

Networkünü geliştirmeyi düzenli gerçekleştiren profesyoneller ile düzensiz profesyoneller arasındaki en büyük fark, birisinin insan tanımaya zaman ayırması ve diğerinin ayırmamasından kaynaklanmaktadır.

Unutulmaması gereken gerçek, profesyonel kariyerin başında başlaması gereken bu sürece, ne kadar geç başlarsanız, inanın o kadar kaybınız olur. Network oluşturma eylemi, iş ve kariyer amaçlı olduğu kadar, insan motivasyonunu ve dinamiklerini anlamanız açısından da önemlidir. İnsan tanıma sanatının evreleri vardır. Birinci evre, görünür olma, bilinir olma, tanınır olma ve güvenilir olma aşamalarıdır. Bu aşamalar zamana dayalıdır.

Eğer kendinize her hangi bir yatırım yapmadıysanız, inanın çevrenizde networkünüzde kısıtlı kalır. Networking, aynı zamanda iyi ilişkiler kurma sanatıdır. Bu yüzden samimi bir şekilde ve istekli bir şekilde karşı tarafa vermeye dayalı bir yapısı ve mekanizması vardır.

Network, ilgi alanlarınıza, kariyerinize, uzmanlık konularınıza yönelik oluşur ve büyüyerek gelişir ve anlamlı bir noktaya ilerler.

Konumuz, neden bazı profesyoneller diğerlerine kıyasla daha fazla iş fırsatına sahip olabiliyordu?

Kariyerde ilerlerken iş değiştirme sürecinde ağırlıklı olarak danışanlar ve profesyoneller kendilerine talep yaratmak için, özel istihdam büroları ve head hunterları tercih ederler. Fakat ilk defa bir head hunter’a CV gönderiyorsanız, davet alma şansınız, head hunterın elinde sizin ile uyuşabilecek bir iş fırsatının olması ile doğru orantılıdır.

Bugün çok sayıda profesyonelin aktif ve pasif olarak iş arama sürecinde olduğunu düşünürsek ve özellikle daralan bir ekonomik çerçevede bu bir ihtimal olarak karşımıza çıkıyor fakat olasılığı düşük bir ihtimal olarak karşımızda duruyor.

Her danışanıma tavsiye ettiğim, iş arama süreci içerisinde özellikle head hunterlar ile başlattıkları iletişimi devam ederek düzenli bir iletişime geçene kadar yürütmeleri, bunun ödülü ileride gelecektir.

Kişisel çevre ve kişisel çevrenize yönelik iletişim stratejisi, sizin işsiz veya iş değiştirme sürecinde faydalanabileceğiniz diğer ve önemli bir kaynaktır. Bunların detaylarını danışanlarımla yaptığım görüşmelerde paylaşıyorum.

7-     Kurumsal Profesyonellerin markalaşma süreci, kişisel markalaşma sürecinden biraz farklıdır. Kurumsal profesyonellikte konu otoriteliği ve bilgiye dayalı bir markalaşma süreci vardır. Bugün kendi yaptığımız iş ve bu işin çerçevesine ve eko sistemine yönelik, başarılarımızı, düşüncelerimizi, fikirlerimizi paylaşabileceğimiz, çok sayıda mecra ve platform mevcut. Bu farklı mecra ve platformlarda yer almak bizim yaptığımız işe yönelik görünürlüğümüzü arttırır ve merak uyandırır.

Örneğin, Linkedin etkin bir mecradır, doğru kullanıldığında ve kullanım yöntemleri geliştirildiğinde farklı ve kaliteli sonuçlar oluştururma ihtimali çok yüksektir.

Linkedin’in Profesyonel Markalaşma sürecinde kullanım yöntemlerini bu yazımda anlatmayacağım. Fakat bu platformu öğrenmenin ve kullanmanın her kariyerine meraklı profesyonel tarafından dikkate alınması gerekliliğini söyleyebilirim. 

Eğer sonuna kadar okuduysanız, kariyerinize yönelik bir ön görüşme için bana canbuyukalkan@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Mail konu başlığına 7 Sır Ön görüşme talebi yazmanız, sizin bana hangi mecradan ulaştığınızı göstereceği için önemlidir. Bunun yanında görüşme talebinizin sebebi,size ulaşabileceğim telefon numarası ve son olarak linkedin profil adresinizi paylaşmanızı istiyorum.

Herkese kariyerinde iyi bir hafta dilerim.

Can Büyükalkan


Bir Cevap Yazın