PROFESYONEL CV CHECKUP

PROFESYONEL CV NEDİR?

CV’nin kavram olarak modernize edilmesi, son 50 seneye dayanan bir gelişim. Gerçek anlamda CV kavramından Profesyonel CV kavramına geçiş ise son beş senede, Amercian Resume Writers Association tarafından, Profesyonel CV’nin kurumsal profesyonelin pazarlama aracı olduğunun kabulünden sonra gelişmelerin yaşanmasına dayanıyor.

Bu şekilde CV ile Profesyonel CV arasına keskin bir hat çekilmiş oluyor. Bugün CV kelimesi, standart kelimesi ile özdeştirilirken, Profesyonel kelimesi, kurumsal profesyonelin niteliklerinin iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda ön plana bir sistem ve iletişim akışı içerisinde çıkarılması ile oluşan anlamına geliyor.

 

TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE PROFESYONEL CV’NİN ADAPTASYONU

Yazılım teknolojisinde ki gelişmeler oldukça hızlı ilerliyor. Bugün Portal yapıları yazılım ve veri tabanı teknolojilerinin ortak ürünü olarak görülüyor. Yazılım alanındaki gelişmeler ve şirketlerin verimlilik yönündeki talepleri, işe alım kaynaklarını daha etkin kullanma isteği, aynı zamanda küresel olarak arz ve talep arasındaki dengenin bozulmasından kaynaklı, iş ilanlarına daha fazla yapılan başvuru adetleri değişim ihtiyacının bu alandaki temel tetikleyicileri oldu.

Daha önce CV’leri kabul eden ve katergorize edebilen mimari çözümler daha distruptive (yıkıcı inovasyon) ile birlikte, yapay zeka kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte daha akıllı hale getirildi. Yapay zekanın özelliklerinden birisi, öğrenebilme yeteneği, her iş ilanında daha fazla öğrenebilen yazılımlar. Bugün çok etkin, pozisyon ile paylaşılan tüm CV’leri karşılaştırıp, tüm adaylar arasından en uygununlarını seçebilen, short list oluşturulabilen sistemler haline dönüşüm sağladı.

Hatta durum bir adım daha ileriye taşındı, akıllı işe alım sistemleri, CV’nize bakarak, CV’nizin piyasa değerini yaklaşık olarak hesaplayabiliyor. Bu şekilde short list uygulamaların, pozisyon uyumluluğu ile birlikte pozisyon değeri ile yaklaşık aynı değerde profesyonellerin seçimleri gerçekleşebiliyor.

Bu akıllı yazılım robotçuklarının adı ATS sistemleri. Daha bu oyun yeni başlıyor. Ve radikal değişimlere hazır olmak gerekiyor.

Bu sistemler ile Profesyonel CV kavramının uyumlu olarak yürütülmesi gerekiyordu. Ve ATS sistemlerinin karmaşık algoritmalarına karşılık, yorumlama teknikleri geliştirildi. ATS sistemleri için geliştirilen Profesyonel CV’ler Standart CV’lerden farklı olarak,

a) Hedefli araçlardır.

Abartılı bir danışan talebi örneği…

“Ben sahip olacağım CV’im hem beni yansıtsın:) ne demek ise artık…Hemde başvurmak istediğim 3-4 sektörde 5-6 pozisyon var bunada uyumlu olmasını istiyorum:)  Bu talep olarak gelen en abartılı örnektir. ” 

Bu isteğin neden olmayacağını anlatmak gerçekten çok güç, bloğumda Profesyonel CV’ye yönelik 300 yazı var ve her biri ortalamada 1000 kelimeden 300,000 kelimelik bir ansiklopedi ortaya çıkartıyor.

Ben bu tür gelen Profesyonel CV kavramı ile örtüşmeyecek taleplere zaman ayırıp cevap dönmüyorum.

Profesyonel CV’nin hedefli araçtır, cümlesi aslında, tek hedefe yönelik, diğer bir değiş ile tek poziyon kapsamında veya hedef pozisyona yakın ve uyumlu türev bir pozisyon ile profesyonel kimliğimizi bütünleştirebiliriz anlamına geliyor. .

Basit iki örnek ile açıklamak gerekirse,

Bir Sales Manager, Business Development alanında da kendisini konumlandırmak istiyor ise, bu mümkündür. 

Bankacılık sektöründe yazılım kökenli senior bir Business Analyst, zaman içerisinde Proje yönetimi de gerçekleştirmiş ise biz bunları bütünleştirebiliriz. Bu şekilde danışan hem kendisini alanında ve iki alanda da aktif deneyimi olan bir profesyonel olarak konumlandırabilir.

Fakat Aynı CV içerisinde, satın alamda category manager olarak çalışmış bir profesyoneli aynı zamanda CV sini Marketing Management pozisyonu için konumlandıramayız. Böyle bir talebin iki farklı içerik stratejisi ile 2 farklı Profesyonel CV’ye ihtiyacı var anlamına gelir.

b) Profesyonel CV’ler Kurumsal Profesyonelin İş Piyasasına yönelik pazarlama aracıdır.

Profesyonel CV mimarisi kurumsal profesyonelin deneyim, yetenek, yetkinlik ve başarılarını, pazarlama açısından ele alır. Konumlandırma ile uyumlu, iş piyasası için değer gören özelliklerin öne çıkarılacağı bir iletişim modeli önerir.

Bu model içerisinde temel olarak üç bölüm vardır. Ve bu üç bölüm için analiz gerçekleştirilir.

  • Konumuz olayımız marketing olduğu için, Profesyonel CV’nin hedef kitlesini belirleyecek Segmentation.
  • Kurumsal Profesyonelin yaptığı işte nasıl markalaştığını yorumlayan Branding bölümü
  • Ve son olarak, Başarıyı nasıl ortaya çıkardığına ilişkin, stratejik düşünce modelleri ile liderlik seviyesinin iş sonucu üretmek için nasıl buluştuğunu anlatan Productization

PROFESYONEL CV’NİN YAPI TAŞLARI

Profesyonel CV’nin üzerinde yükseldiği çok fazla yapı taşı vardır.

Profesyonel CV Hazırlık Sürecinde bu temel yapı taşları sırasıyla,

  • Kariyer Stratejisi Tanımlama ve Oluşturma
  • Kariyer Hedefi ve Hedef Çerçeveyi Anahtar Kelime ile Yorumlama
  • Anahtar Kelime Temelinde Kariyer Hikayesi ve Akışı Oluşturma
  • Liderlik ve Yönetim seviyesine yönelik, Profesyonel Yorumlama Teknikleri ile Kariyer Hikayesini Kodlama
  • Profesyonel CV’nin İçeriğini Hazırlama
  •  İçeriğin ATS Uyumlu Hale Getirilmesi
  • Dijital Platform Uyumunun Sağlanması
  • Ve Nihayi Ürünün İş Piyasası ile Buluşturulması

Profesyonel CV’inin aktif bir ürün haline gelene kadarki geçen aşamalarından bir bölümünü ifade ediyor.

Profesyonel CV’ler Kurumsal Profesyonellerin İş Piyasasına Yönelik En Etkin Pazarlama ve Tanıtım Aracıdır. 

Bu yüzden üretimi zahmetli ve kolay değildir. Bir metot ve sistem takip edilerek danışanın hazırladığı veriler ışığında ortak yorumlaya dayanır.

Profesyonel CV’nin Standart CV’lerden ayrıştığı diğer nokta budur.

Neden? iki anlattım sen yaz modeli Profesyonel CV ‘nin kavramına ve ruhuna terstir?

Profesyonel CV hazırlama bir süreç işi olduğu için, öncesinde ve sonrasında başka süreçlere entegredir. Bu yüzden Profesyonel CV mülakat sistemleri ile entegre ve bir bütün olarak düşünülmelidir. Doğru hazırlanmış bir Profesyonel CV mülakatta karşılaşabileceğiniz soruların %50 sine cevap verme özelliğine sahiptir. Dolayısı ile eğer advanced bir mülakata veya assesment centera katılım sağlamayacaksanız, bir danışman ile birlikte hazırlayacağınız Profesyonel CV sürecinde,  mülakatta karşılaşacağınız soruların ya çok yakınını yada aynılarını, Profesyonel CV’nin bölümlerini hazırlarken zaten duyacaksınız, güzel olan kısmı cevap vereceksiniz, verdiğiniz cevaplar üzerinden yorumlama yapılacak. Dolayısı ile bir danışan Profesyonel CV hazırlama süreci ile mülakata büyük ölçüde hazır hale gelir.

Advanced veya International veya Profesyonel mülakat sistemleri daha farklı bir yapıda ilerledikleri için, danışanın koçluk alması şarttır. Kendi başına hazırlanarak o işin altından malesef çok kalkılamıyor.

PROFESYONEL CV’NİN ENTEGRE OLDUĞU SÜREÇLER

Profesyonel CV’nin Amacı, kurumsal profesyonelin iş dünyasındaki temsilini oluşturmaktır. Bu temsil, şirket içerisinde kariyer değişimi, farklı bir işe geçiş, şirketin hizmet verdiği farklı bir ülkede çalışma fırsatı veya şirket içerisinde yükselme olabileceği gibi, profesyonelin farklı bir şirketten farklı bir şirkete geçişi, farklı bir şirkete yükselerek geçişinin de  anahtar aracı niteliğindedir.

Profesyonel CV Programları, Career Transition Programs olarak’ta isimlendirilir.  Bu perspektifte PROFESYONEL CV’yi değerlendirdiğimizde Profesyonel CV’nin entegre olduğu 4 süreç bileşeni vardır.

  • Profesyonelin içerisinde bulunduğu kariyer evresine ait KARİYER STRATEJİSİ en temel süreç bileşenidir.
  • Profesyonel CV Kariyer Stratejisini girdi olarak alır. Ve Profesyonel CV’nin Üretimi İkinci süreç bileşenini oluşturur.
  • Profesyonel CV, İş başvuru Stratejisinin girdisini oluşturur.  Goto Market Strategy veya İş Başvuru Stratejisi Profesyonel CV’nin İş Piyasası ile Buluştuğu noktadır.
  • Ve iş başvuru Stratejisinin sonucunda Mülakat Sistemi vardır.

Kariyer ve iş değiştirme süreci, yukarıdaki gibi bir akış içerisinde ilerlese dahi Profesyonel CV hazırlama sürecinde üretilen kariyer hikayesinin Mülakat sürecine direk katkısı vardır. Kariyer Stratejisi içerisinde tanımlanan kariyer hedefinin Goto Market Strategy (İş piyasasına erişim stratejisine ) direk katkısı vardır.

Bu yüzden Profesyonel CV Hazırlama sürecine bütünsel yaklaşmak gerekir ideal olanı budur.  Bu tür bir yaklaşım, danışana ciddi bir kazanım sağlar.

Standart CV ile Profesyonel CV’nin ayrıştığı diğer nokta budur.

Standart CV’ler iş piyasasının %95’inden fazlasını temsil eder.

“Neden iş görüşmelerine davet almıyorum anlamıyorum” dan tutunda, “CV mi 100 yere gönderdim çok az geri dönüş aldım” diyenler Standart CV’lerin kurbanlarıdır aslında.

PROFESYONEL CV VE ATS UYUMU

Profesyonel CV’ler ATS uyumlu olmak zorundadır! 

ATS sisteminin açılışı , Applicant Tracking System dir.

Önce güzel haberi paylaşayım. ATS sistemleri henüz Türkçe CV yapıları için geliştirilmedi ve uygulanmıyor. Dolayısı ile Türkçe CV hazırlama sürecinde CV’nin database yani veri tabanı yapısına uygun hazırlanması, kısaca uyumlu olması yeterlidir. ATS sistemleri İngilizce için hazırlanmıştır.

Profesyonel CV’ler gerek geliştirme, gerekse içerik açısından İngilizce hazırlanır. İngilizce’nin gramerine ve düşünce modeline yönelik ve uyumlu hazırlanır.

Uzaktan tanıdığım bir kariyer danışmanı İngilizce seviyesi yeterli olmamasına rağmen, danışanlarına iki CV’yi tek fiyata öneriyor. Birinci CV’yi Türkçe hazırlıyor. Bu bildiği ana lisanı ve her zaman kullandığı bir model üzerinden, danışanlarının işini hallediyor diyelim. Diğer İngilizce hazırlanacak CV tercüme ofisine gidiyor ve onların google’dan aldığı destek ile İngilizceleştiriliyor ve danışanlarına İngilizce CV’yi bu şekilde profesyonel CV olarak veriyor. Bence özünde etik olarak hatalı.  Fakat bence olayın koptuğu nokta Tercüme bürosundan çıkan CV’nin  hiç bir zaman Profesyonel kod taşımayacak olması. Çünkü hiç bir zaman Stratejik düşünce modelini ve o modele ait ifade zenginliğini ve bütünlüğünü tercüme ofisleri oluşturamaz. Özünde bakıldığında bu işlem kitap tercümesinden daha zordur.

Basit bir örnek ile anlatmaya çalışayım. İngilizce kelime derinliği ve zenginliği açısından Türkeçe’den  3 kat daha zengin bir lisandır. Türkçede 300K kelime kayıtlıyken, İngilizce’de 900K civarındadır. Bu yüzden duygu ve düşünceler daha geniş bir yelpazede İngilizce’de anlatılır ve ifade edilir.

Özellikle yönetim biliminde bu durum daha karmaşık bir hal alır. Genelde İngilizce’den Türkçe’ye tercümeler yapıldığı için,  İngilizce kalıpların Türkçeleri öğrenilmiştir. Fakat Türkçe yazılan bir CV’nin İngilizce’ye tercümesi durumu tam tersine çevirdiği için, bir kelime yerine 3 farklı kelime kullanımı tercümanın karşısına çıktığında, acaba hangisi kullanılacak.  Veya bahsi geçen iş sektöründe hangi kelime durumu en iyi şekilde ifade ediyor?

Bir kelimenin İngilizce CV içerisinde yanlış kullanımını,  ATS sistemleri yerine İnsan kaynaklarından bir uzman dahi incelese, sizin İngilizceye özellikle iş İngilizcesine hakim olmadığınızı rahat yorumlayabilir. Bu durumlara kendinizi düşürmemek için yanlış adımlardan kaçının. Yeterli İngilizce seviyesine sahip değilseniz, İngilize CV hazırlatmayın. Size artı bir değer katmaz görüşmelerde.

Bir danışman arkadaşımın başına benzer bir durum gelmişti. İngilizcesi çok az olan bir danışanı özellikle İngilizce CV istemiş, hazırlamış, daha sonra hazırlanan İngilizce CV’yi danışan bir İngilizce Öğretmenine göstermiş. Oda düzeltmelerini makale düzeltir gibi gerçekleştirmiş. Ve danışmanın çok kötü bir İngilizesi olduğunu belirtmiş. Bu danışman İngilterede 20 sene profesyonel yönetici olarak çalışmış bir bey.  Sonuçta neden başarısız bir çalışma olduğunu sorgulanmaya başladığında, bir makale düzeltir edası ile düzeltilen ve yeniden düzenlenen CV patlamış mısıra dönmüş. Her işin bir uzmanı var. Eğer İngilizcenizi geliştirmeye ihtiyacınız var ise İngilizce hocası ile çalışın, diğer türlü güvenebileceğiniz bir kariyer danışmanı ile çalışın. Ve farklı kefeleri birbirine karıştırmayın.  Kendinize güvenmiyorsanız, İngilizce CV hazırlamayın.

Yukarıdaki tarzda İş bittiğinde, herkes kendisince görevini yaptığında, kimse size ek zaman ayırmayacaktır.

Bu durumlar ancak fıkralara konu olabilir. Oluyor işte …  Bu örnekte az ingilizce bilgisine sahip bir danışan ile ileri düzey İngilizce CV çalışmasına girilmemesi gerektiğine işaret eden bir örnektir.

Profesyonel CV hazırlarken danışanın mutlaka İngilizce Seviyesinin Upper Intermediate bir seviye olması çok önem arz eder. Diğer türlü siz danışman olarak iyi iş yapsanız dahi, danışanınızın mülakatta şansı kalmaz. Bunun en önemli sebebi, Profesyonel CV modeli, kurumsal profesyonelin başarılı kariyer hikayesini çıkartmak üzerine kurgulanmıştır.  Bir akışı ve tarzı vardır. Başkasının sizin söylediklerinizden yola çıkarak yazdığı yazının size ait ve sizi yansıtan kaliteli bir hikaye olma şansı yoktur.

Profesyonel CV’leri çözümleyen ATS sistemleri içeriside kullanılan yapay zeka sistemleri, kelime kombinasyonlarına, cümle yapılarına, ifade zenginliğine göre not vererek ayrışmaları yapar bu yüzden Büro çıkışlı , yarım porsiyon İngilizce ile hazırlanmış, sözde Profesyonel CV’niz bir işe yaramayacaktır. ATS sistemlerinde başarısız olur.   ATS sistemleri İngilizce lisanını çözümlemek için karmaşık öğrenen algoritmalar kullanırlar.

Bu durumda Türkçe Profesyonel CV olur mu? Bu tanıma göre olmaz. Fakat kullanan danışman arkadaşlarımız var.  Peki ne olur? Standart CV olur. 

PROFESYONEL CV İÇERİK STRATEJİSİ

Profesyonel CV Hazırlama sanatının en önemli konusu, danışana ait etkin bir içerik oluşturabilme sanatıdır.

Standart, iyi görünümlü 20 senelik deneyimi yorumlayan Standart bir CV içerisinde 2 A4 sayfasında yaklaşık 750-800 kelime yer alır. Profesyonel CV hazırlanma sürecinde bunu 1.5 kat ile çarpın.

Profesyonel CV bir metod ve sistem üzerinden aşamalı olarak hazırlanması en ideal olan çalışma yaklaşımıdır. Fakat herkesin üzerine yerleşmiş zaman baskısı bu tür çalışmaları çok mümkün kılmıyor.

Daha hızlı ve kompak çözüm arayışında danışanlar. Mümkünse çok hızlı anlatayım sen hazırla modunda. Piyasada en çok tutan ve satılan hizmet budur. Siz telefonda veya Skype üzerinden mümkünse anlatırsınız, CV nizin arzuhalcisi bunu anladığı kadarı ile not eder, bazıları soru sorar ve sonra başlar yazmaya.

Profesyonel CV danışan ile birebir yorumlama süreci gerektirir. O yorumlama sürecinde danışana, deneyimlerinden oluşan ve iş piyasasına yönelik temsil edeceği liderlik seviyesine uygun bir hikaye hazırlanır ve bu hikaye Profesyonel CV akışı içerisinde bölüm bölüm işlenir. Bir araya getirildiği bütünlük oluşur. 

Kısaca, Profesyonel CV çalışmaları özünde Terzi İşidir.  Aynı metot ve sistem kişiselleştirilmiş olarak danışana değer yaratmak üzerine hazırlanır. 

Bu yüzden Profesyonel CV Çalışmaları değerli çalışmalardır.

Herkesin farklı bir kariyer evresinde olduğunu düşünürseniz,  ve Her kariyer evresinde en az iki temsil edilen kariyer stratejisi olduğunu bilirseniz. Bir profesyonelin kariyer döngüsü içerisinde 13 kariyer stratejisine sahip olması gerektiğini bilebilirsiniz. Kariyer stratejisi, kariyer hedefi anlamına gelmez. Kariyer stratejisi, danışanın bulunduğu, yaş, toplam deneyimi, içerisinde bulunduğu kariyer evresi dikkate alınarak danışan şu an nerede duruyor, ideal koşullarda nerede durmalıydı, hedef noktası nedir? Sahip olduğu deneyimler, yetkinlikler, beceriler, iletişim seviyesi ile ideal seviye arasında bir fark varmıdır, varsa kısa süreçte nasıl kapanabilir ve danışan eğer arzu ediyor ise bir sonraki kariyer aşamasına nasıl yol alabilir? Mülakat sistemine göre incelediğimizde kendisini ön plana çıkaracak özellikleri etkin kullanabilirse bir üst role aday olabilir mi? Ve kariyer hedefini nasıl koymak onun bugünü ve geleceği için faydalı olur. Bu bir kariyer stratejisi çalışmasının sonunda çıkan yaklaşımdır.

Danışan adaylarının % 80’inin kariyer stratejisi yok.

Eğer kariyer stratejiniz yoksa o zaman Profesyonel CV üretmezsiniz. Bu yüzden Profesyonel CV çalışmaları Kariyer Stratejisi ile başlar.

Kariyer Stratejisi kapsamında ve hedef doğrultusunda ortaya danışana ait hikaye ve onun iletişimini kurabileceği İçerik özel bir süreç yaklaşımı sonrası ortaya çıkartılır.

Danışana ait içerik stratejisi oluşturma eylemi, üç aşamadan oluşur. Her aşama danışana ait kariyer hikayesinin bir bölümünü oluşturur.

İçerik stratejisi ATS sistemlerini aşabileceğiniz en etkin yoldur.

Eğer Kariyerinize Yönelik Pozitif ve İddalı Bir Değişim Süreci İçine Girecekseniz ve İhtiyacınız Standart CV’nin dışındaysa o zaman aşağıdaki basit formu doldurmanızı tavsiye ederim.