Profesyonel CV Check-up

CV denildiğinde çoğu profesyonelin aklına bulunduğu pozisyon, sahip olunan deneyim, çevresinden edindiği fikir ve araştırmalarını dayalı sonuçlar doğrultusunda farklı CV seçeneklerini değerlendiriyorlar. İşin gerçeği ne tarzda bir CV’ye sahip olmanız gerekliliği ancak ve ancak kariyerinizde bundan sonraki adım için yapmak istedikleriniz ile doğru orantılı ve bağlantılıdır.

Şu an iş piyasasında en çok karşılaşılan CV modelleri Generic (genel amaçlı CV ve kariyerin her aşamasında ve evresinde kullanılan), Standart ( yeni mezun ve kariyerinin ilk üç senesinde daha çok kullanılan) , Yeni nesil (görsel efekleri olan ve 400-500 kelime kısıtı olan), Infografik ( görsel temalar ile kariyerdeki gelişimi ve ilerlemeyi gösteren, tanıtan), Hedef odaklı (sadece bir iş ilanına yönelik hazırlanan) ve Profesyonel CV’lerden oluşur.

Aslında konuyu biraz daha irdelediğinizde her kurumsal profesyonelin ihtiyacı birbirinden hedefleri ve amaçları doğrultusunda farklılaşmaya başlıyor.

Bu konuda yoğun bir kafa karışıklığı organizasyon yapılarında en üst düzey profesyonellerde dahi mevcut.

Örneğin, en son danışanım, üst düzey bir profesyonel olmasına rağmen, 10 sene önce hazırladığı CV’sinin üzerine son çalıştığı pozisyonları ekleyerek ilerlemiş fakat iş arama sürecine girdiğinde yurt dışından kendisi ile iletişime geçen profesyonellerin önerdikleri pozisyonlar daha çok eskiden icra ettiği rollere yönelik gelmeye başlayınca bir şeylerin yanlış gittiiğini fark ederek benim ile iletişime geçti.

Son dönemlerde içerik ve içeriğe dayalı iş arama sürecindeki adayların fark edilebilmeleri ATS sistemlerininin işe alım sürecinde akıllı yazılım robotu olarak kullanılmaya başlamaları ile ön plana çıkmaya başladı.

Danışan adayım kendisinin bir country manager olmasına rağmen, neden product manager rolleri için dönüş yaptıklarını anlamaya çalışıyordu. Kendi profesyonel CV’sini etkin bir aggregator sisteme koymuş ve pasif iş arama moduna koymasına rağmen, şu an icra ettiği rol haricinde, geçmişinde icra ettiği rollere yönelik geri dönüş almasından rahatsız olmuştu.

Aslında yaptığı hata hemen hemen herkesin yaptığı hata ile benzer nitelikteydi.

Geçmişten gelen CV’sinin üzerine rolleri ekleyerek gitmiş ve en son önemli iki rolünde CV’sinin sayfaları uzamaması için son yaptığı işlerin içeriklerini kısa ve yetersiz seviyede tutmuştu. Ortaya aşağıdaki gibi bir görüntü çıkıyordu.

10/2014 – Present   BUSINESS TECH SOLUTIONS Istanbul , Turkey

Chief Commercial Officer

Acting as General Manager in the Turkish organization and CCO in the region. Took over full commercial responsibility of 10 country sales organizations including Turkey.

Managing a team of approx. 90 people.

05/2011 – 09/2014  ROCACH TICARET ISTANBUL                      Istanbul , Turkey

Corparate Sales Director

Promoted as a Corporate Sales Director responsible for Rocach branded white goods sales in Turkey and with in the region. Build B2B Sales channels, and established new partnership models to cover the geographic opportunities.

Managed and achieved a turnover of 850+ million TL.Managing a team of 80+ people.

Bu tarz bir bir yorumlama yaklaşımı malesef ATS sistemleri açısından bir derinlik ve anlam ifade etmemektedir. Yazım tarzından bağımsız, içerik yapısı yetersizdir. Bu yüzden ATS sistemleri danşan adayımın CV’sini bir genel müdür ‘den ziyade daha önce kendisinin gerçekleştirdiği rollere yönelik tanımlama içerdiği için product manager olarak kodlamıştır. 

ATS sistemleri kelime derinliğinin yanında aynı zamanda sizi tanımlayan anahtar kelimeleri kullanım frekansına göre değerlendirir ve ortaya çıkan frekansı yüksek kelimelerde son yaptığınız işe ait bir ip ucu yoksa, sizin son göreviniz yok hükmünde sayılır.

Bunu söylemekle beraber Ürünleşmiş ve Piyasada kullanılan ATS sistemlerinin birbirinden farklı özellikleri vardır. Bu yüzden tam anlamı ile sihirli bir algoritma bilinmemektedir. Genel manada çalışma prensipleri ve ürün speklerinden takip edildiği kadarı ile ortak paydayı anlama şansımız var. O zaman seçilecek bir CV modeli üzerinde profesyonel kariyerinize ait içeriği nasıl şekillendireceğinizi bilmeniz ve anlamanız gerekiyor. Bunu ancak bu alandaki farkındalığınızı ve bilincini arttırarak bu dönemde kendi emekleriniz ile gerçekleştirebilirsiniz.

Peki araştırmak çok mu zor? Değil fakat genel bir gözlem olarak kişiler nereden başlayacağını bilemiyor. Bulmak zaman alıyor.

  • PROFESYONEL CV CHECKUP NEDİR? NEDEN İHTİYACINIZ VAR?

Profesyonel CV Checkup, kurumsal profesyonellerin bir iş değişim aşamasında sahip oldukları CV’lerinin rekabet gücünü ölçen ve değerlendiren bir rapordur. Temel olarak 27 kritere dayanır. 27 kriter 4 ana başlık altında toplanmıştır.

Neden İhtiyacınız Var? Bir iş değiştirme ve bir üst pozisyona başvuru veya içeriden yükselme fırsatına yönelik profesyonelden büyük olasılıkla CV’si istenir veya talep edilir. Bir iş ilanına başvurmak ile, bir head hunter’a CV’nizi paylaşmak, Uluslar arası bir iş fırsatı için değerlendirilmek veya yurt dışında kendinize yeni yaşam fırsatı aramak arasında fark vardır. Bu anlamda ihtiyaç duyulan ve kullanılan CV’ler farklılık gösterir.

İçinde bulunduğunuz duruma göre hangi CV modelini kullanacağınız ve içeriğinizi nasıl ele alacağınız, bunu CV içerisinde yansıtacağınız ayrı birer konudur. Profesyonel CV Rekabet Raporu sizin ön görmediğiniz ayrıntıları dikkate alarak CV’niz hakkında 10 sayfalık etkin bir rapor sunar. Bu raporu temel alarak kendinizi ve içeriğinizi yeniden değerlendirebilir veya stratejik bir avantaj yaratmak için bu bilgiden ve verilerden faydalanabilirsiniz.

  • PROFESYONEL CV REKABET RAPORUN İÇERİĞİ NEDİR?

Rekabet kelimesi çoğu çalışan için endişe verici bir kelime. Fakat bugünün Türkiyesin’de anlamlı ve doğru bir tespittir. Türkiye’nin iş piyasası bugün hareketli fakat geçmiş senelere kıyasla daralmış bir iş piyasası vardır. Ekonomik güçlük hem firmaların tarafında hissedilmekte hemde çalışanlarda hissedilmektedir. Çalışan profesyoneller konumlarını kaybetmeden kendilerine yeni fırsatlar yaratarak ya maddi gelişimlerini sağlamaya çalışıyor, yada finansal sürdürülebilirliklerini devam ettirme yönünde hareket ediyor.

Bugün yönetim seviyesindeki profesyoneller kariyer anlamında bir kıskacın içerisindedir. Daha önce nitelikli şirketlere CV hazırlamadan girmiş ve kariyerini hep taktir ile devam ettirmiş profesyonellerin çoğu 35+ veya 40 yaşlarına ulaştığında eski çekim güçlerini kaybediyor ve ilk defa iş arama sürecine girdim daha önce beni hep istemişlerdi diyerek karşılaştıkları durumu ifade ediyorlar. Yönetim ve orta kariyer evresi çoğu için ilklerin yaşandığı bir kariyer evresidir. Yönetici olarak çekici olmak, istenmek ve talep edilir olmak, işten koptuğunuz bir noktada değil fakat işteyken bilinçli bir şekilde başarı temelli bir kariyer hikayesini ortaya koymaya dayalıdır.

Yönetim seviyesindeki rekabeti anlamak için açık bir pozisyonun ideal olabilecek adayları, aşağıdan gelen, benzer bir rolü yapanlar ve üst yönetimden ayrılanlar olarak değerlendirirseniz, rekabetin şiddetini yorumlayabilirsiniz.

  • Rekabet Raporu CV’nizin ATS sistem uyumuna
  • CV’nizin Olgunluk Seviyesin
  • Kullandığınız Modele
  • İçerik Stratejinize ve Yaklaşımınıza bakarak

İş piyasasına yönelik açılımlarınızda rekbet gücünüzü teknik ve yorumsal parametreler üzerinden geçerek sizinle paylaşır.

NOT ŞU AN SADECE YÖNETİM SEVİYESİNDEKİ PROFESYONELLER VE İNGİLİZCE CV ‘LER İÇİN REKABET RAPORUNU HAZIRLIYORUM.

Eğer CV’nizin Rekabet Raporunu Görme İhtiyacınız Varsa Lütfen Aşağıdaki Formu Doldurun.

Bir Cevap Yazın