KOÇLUKTA SERTİFİKASYON

KOÇLUKTA AKREDİTE OLMA ve SERTİFİKASYON

SERTİFİKASYONA GİRİŞ

Koçlukta sertifikasyon koçluk mesleğine giriş veya koçluk girişiminizi hayata geçirmeniz için 1. önceliğiniz olmalıdır. Koçluk insana değer üretmek üzerine kurgulanmış bir meslektir. Her meslekte olduğu gibi profesyonel koçlukta icraat insan ihtiyaç, beklenti, istek, hayal ve hedeflerine kişisel değerler çerçevesinde ve danışanının öğrenme ve içselleştirme hızında ilerleyerek değer üretme sürecidir.

Danışanınızı bir kişisel gelişim ve öğrenme yolculuğuna çıkararak yeni perspektif ve görüş açıları oluşturarak hedeflenen çalışma kapsamında yapabilirlik, kendine güven ve inanç gücünü danışanına aşılayarak hedeflenen kazanımı elde etmesi için emek verir.

Koçluk Dünya’da dört etkin organizasyon tarafından temsil edilmektedir. Bu organizasyonların başında ICF (International Coach Federation), AC (Association for Coaching) , EMCC(Eropean Mentoring Coaching Council ) ve IAC (International Association of Coaching).  Bölgesel koçluk organizasyonları Asya Pasific bölgesinde veya Avustralya ve Yeni Zellanda’da daha etkin olan organizasyonlar vardır. Fakat etki güçleri bölgesel kalmıştır. Sertifikasyon kabul edilirliği ve geçerliliği evrensel niteliklerde değildir.

Koçluk henüz akademik olarak üniversitelerde bölüm olarak okutulmaya başlanmadı. Kabul seviyesi sertifikasyon düzeyindedir. Diğer bir değiş ile kazanılmış bir profesyonelliğin üzerine inşası sağlanmıştır. Kişisel görüşüm yakın bir zamanda Üniversitelerde bölüm olarak veya uzmanlık alanı olarak okutulmaya başlanacaktır.

Üniversite sonrası diploma programları İngiltere’de yaygınlık kazanmaya başlamıştır.

Akademik çalışmalar boyutunda bir Psikoloji veya Rehberlik gibi kürsüsü veya üniversitelerde masası, bölümü olan bir meslek dalı değildir. 35-125 saat arası eğitimler ile yetkinlik bilgisinin kazandırılmasına odaklanılır. Pratik ve deneyim olarak tanımlanan ortalama “koçluk saatlerinin” belli bir oranda “pro bono”yani ücreti alınmış olarak gerçekleştirilmesi ve istenilen bir seansın kaydedilmesi ile birlikte süreç tetiklenir.

ICF akreditasyonunda koçluk başlangıcı olan sertifikasyon ACC (Associate Certified Coach) 3 farklı tanımlanmış yol ile elde edilir. ICF toplamda derecelendirilmiş 3 sertifikasyondan oluşur. ICF akreditasyonu sürecinde başlangıç koçluk sertifikasyonu ACC’yi almak için, belli bir saat eğitim alınması, bu minimum olarak 60 saattir. 100 saatlik koçluk deneyiminin minimum 8 müşteri ile sağlanması ve bu koçluk saatlerinin %75’nin faturalandırılması gerekir. Koçluk çalışma sürecinde 1 seansın kaydedilmesi ve bu seansın transcriptinin hazırlanarak koçluk başvuru sürecinde hazır edilmesi gerekir ve son olarak ICF kazanılmış bilginin doğruluğunu control etmek için CKA (Coach Knowledge Assesment) online sınavına katılım sağlar. Öğrenilmiş bilginin testidir. ICF sürecinde bireyler koç olarak sertifikasyona tabi olur.

AC akreditasyon süreci ICF’e göre daha farklı ve esnektir.

AC akreditasyon sürecinde kurum içi koçluk uygulamalarına yönelik certifikasyon veya bireysel koçluk süreci vardır. Kurum içi akreditasyon yaklaşımında kurumun belirlediği bir profesyonelin akredite edilmesi söz konusudur. Bireysel koçluk akreditasyonunda ise temeller aynıdır fakat sertifikasyonun isimleri birbirinden farklıdır. AC akreditasyonu “Executive Coach” yaklaşımını benimser.

AC akreditasyonunda ilk sertifikasyon adımı için 35 saatlik minimum koçluk eğitimmi istenir. Bu minimum koçluk eğitiminde AC yetkinliği ele alınır. ICF’in 100 saatlik koçluk seans uygulamasına kıyasla AC 75 saatlik koçluk uygulama deneyimi ister. AC akreditasyonunda sınav yoktur.

Buna karşılık AC organizasyonu belli formların doldurulmasını ve bu formların 500 kelimeden az olmamasını ister. Sınava karşılık sizin serbest bir şekilde doldurabileceğiniz koçluk yaklaşımlarınızı, felsefenizi, amacınızı, motivasyonunuzu yorumlamaya çalışan farklı bir yaklaşım yer alır.

AC akreditasyonu ICF akreditasyonuna ek olarak verdiğiniz 75 saatlik minimum koçluk hizmetine karşılık 15:1 oranında süpervizörlük almanızı ister ve talep eder. Sizin supervizörlük seanslarına katılım sağladığınızı belgeleyen bir formu Süpervizörünüzün doldurmasını ister.

ICF akreditasyonuna karşılık yine küresel olarak geçerliliği yüksek olan AC akreditasyonunun avantajları var.

Ben koçluk kariyerine geçecek olan danışanlarıma iki koçluk yaklaşımını anlatıp kendi beklentileri doğrultusunda bu süreci bireysel olarak daha az maliyet ile nasıl yapabileceklerini anlatıyorum ve kendilerine eğer profesyonel bir destek isterler ise bu yolculuklarında koçluk ve mentörlük ediyorum.

Eğer koçluğu etkin bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız, uluslar arası kabul    edilmiş bir sertifikasyonunuzun olması size ek avantaj sağlayacaktır.

Koçluk kariyerine giriş yaptığınızda, koçluk çalışmalarının belli alanlarda  uzmanlaştığını artık görmeye başlarsınız

AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURARAK KABUL GÖRMÜŞ DÖRT SERTİFİKASYON SÜRECİ HAKKINDA BİLGİ ALABİLİRSİNİZ. 

Gerekli Bilgileri Paylaştığınızda Otomatik Olarak Bir Mail Alacaksınız ve Mail İçerisindeki Linkleri Takip Ederek Sertifikasyona Yönelik Gerekli Bilgi ve Dökümanları Temin Edebilirsiniz. 

[contact-form-7 id=”5670″ title=”Profesyonel Koçluk Sertifikasyon Bilgi Formu”]

KOÇLUK ORGANİZAZSYONLARI VE SERTİFİKASYONLARI




  • Evrensel olarak kabul görmüş Dört koçluk organizasyonu ve sertifikasyon bakış açıları “yaşam koçluğuna yöneliktir.”
  • Dört organizasyonun birbirinden farkı koçluk mesleğine ve koçluk yaklaşımına süreç olarak ele alış şekilleri  ve iyi bir koç olabilmek için mesleki standardizasyonları kendi perspektiflerinden yorumlama şekilleridir.
  • Sertifikasyon yaklaşımı bu yüzden dört organizasyon içinde benzer yönleri olmasına rağmen farklılıklar gösterir.
  • Her dört organizasyonun koçluk mesleği için tanımladığı yetkinlikler vadır. Bu yetkinlikler, bilginin, danışan ile buluştulmasında bir yol haritası sağlar ve verir.
  • Koçluk sertifikasyonları size bu tanımlanmış yetkinlikleri etkin bir şekilde kullanabildiğinizi kanıtlar.
  • Koçluk yetkinlikleri, sizin uzmanlık alanınız ile buluştuğunda katma değer önergenizi etkili bir şekilde ortaya koymuşsunuzdur demektir.
  • ICF, International Coach Federation. Başlangıç Sertifikasyonu veya oyuna giriş sertifikasyonu, ACC (Aassociate Certified Coach)
  • AC, Association For Coaching Başlangıç Sertifikasyonu, Foundation Coach.
  • EMCC başlangıç sertifikasyonu EIA (Erupean Individual Accreditation) Foundation Coach Mentor.
  • IAC, International Association of Coaching, başlangıç sertificakasyonu CMC, Certified Masteries Coach.

KOÇLUĞUN UYGULAMA ALANLARI

  • Yaşam Koçluğu
  • İlişki Koçluğu
  • Performans Koçluğu
  • Satış Koçluğu
  • Motivasyon Koçluğu
  • Başarı Koçluğu
  • Executive Coaching diğer ismi ile Yönetici Koçluğu
  • Liderlik Koçluğu
  • Kariyer Koçluğu
  • Öğrenci Koçluğu
  • Takım Koçluğu
  • Business Coaching (İşletme Koçluğu)
  • Sporcu Koçluğu
  • Skills Coaching (Yetenek Koçluğu)
  • B Plan Coaching ( B Plan Koçluğu)
  • Beslenme Koçluğu veya Sağlıklı Beslenme Koçluğu

AC akreditasyonu, EMCC EIA, ICF ve IAC akreditasyonu genel kapsamlı koçluk sertifikasyonu sağladıkları için üç akreditasyonla uzmanlık alanlarınızı birleştirerek etki alanınızı genişletebilirsiniz ve bu şekilde yüksek katma değer sağlamanızı destekleyecek alanlar oluşturabilirsiniz veya yukarıdaki alanlardan birinde uzmanlaşabilirsiniz.

Hangi alanda uzmanlaşmanız gerekir? Bu aşamada sorulması gereken en önemli sorulardan birisi budur.

Koçluk  sertifikasyonu zamana yayılan bir süreçtir. Aşağıdaki formu doldurarak süreç hakkında destek ihtiyacı duyduğunuz konuyu lütfen paylaşın. 

[contact-form-7 id=”5675″ title=”KOÇLUK SERTİFİKASYON DANIŞMANLIK İHTİYACI”]

Bir Cevap Yazın