10 Adımda Etkili CV Hazırlama Teknikleri (Bölüm 5)

curriculum-vitae.-Image-s-007

İngilizce Kronolojik CV örneklerinden daha çok paylaşım isteyen blog okuyucularımın ihtiyaçlarını karşılamak için yazı dizimin bu bölümünde İngilizce CVler de ki kronolojik bölüm örneklerini detay lı olarak paylaşmayı hedefliyorum.  CV ler gerçek olduğu için sadece belli bölümlerini farklı pozisyonlardan örneklemeler yaparak kendi CV niz için fikir oluşturmsına yönelik paylaşımda bulunacağım.  Örnekler  minumum 10 sene deneyime sahip profesyonellerin ve her CV sahibine son 6 ay içerisinde iyi şirkette iyi bir pozisyon kazandırmış.  Kazandıran CV örneklerinin paylaşımını yapacağım.

Yazı dizisini takip eden profesyonellerin yazılardan faydalanacağına inanıyorum.  Bu yazı dizim 10 bölümden oluşuyor. Ben 10 bölümü parça parça ve hazırladıkça sizler ile paylaşıyorum.  Bu 5. Bölüm önümüzde daha 5 bölüm var. Şu an tam olarak iş arayan ve CV sini düzenlemeye çalışan profesyonellere cevap olacak niteliğe bu bölüm ile ulaşmış oluyorum. Yazılarımdan feyz alarak bunu gerçekleştirebilirsiniz.

İlerleyen bölümlerin daha etkileyici ve detaylara yönelik olacağının güzel haberini şimdiden paylaşabilirim.

Özellikle Bölüm 8-9-10 kariyerinde 5 sene ve yüksek deneyime sahip profesyonellerin tüm sorularını kapsayacak nitelikte olacak.

Bu şekilde Internet üzerinden en doyurucu CV hazırlama bilgi ve CV örneklerine  blog okuyucularım sahip olmuş olacak.

Çoğu yazım google aramalarında 1. Sayfada görünmeye başladı. CV ler konusunda yakında arayan derviş muradına ermiş olacak diyebiliyorum.  Cv Hazırlama yazı dizisi bittiğinde Nasıl Profesyonel CV hazırlarım sorusu da gündemden kalmış olacak.  CV nize ilerleyen zamanlarda nasıl bakım yapmanız gerektiği 3 bölümden oluşan yazı dizimde paylaşıldı.  CV hazırlama aşamasında sıkça yapılan 10 Hata sizler ile paylaşıldı. Etkili Özgeçmiş Hazırlamanın 25 Sırrı E-Kitap olarak paylaşıldı.  Bu 10 yazılık dizi sona erdiğinde bütün resim tamamlanmış olacak.

CV lerin bir sonraki aşaması olan Infografik CV lere yönelik detayları yazılarımda paylaşmaya devam ediyorum.  Şu ana kadar 4 yazım Infografik CV lere yönelik sizlerin okumasını bekliyor.  Henüz bu alan ile ilgili paylaşımlarım sonlanmadı.  Bu bölümde sona erdiğinde standart profesyonel CV niz, Infografik CV niz en detayda sadece yazıları okuyarak hazırlanabilir nitelikte ücretsiz kaynak ve bir numaralı internet kaynağı olarak oluşturulmuş ve hazırlanmış profesyonellerin ilgisine sunulmuş olacak.

İş arama sürecinde CV sadece birinci adım ve sadece o birinci adıma yönelik neredeyse bir kitap kadar detay sizin ile paylaşılmış olacak.

Tavsiyem okumaya devam edin.

Kronoloji, kariyer gelişiminizin bir şekilde ilgili pozisyon ve ek fonksiyonel görevler ile ifade edilmesi olarak 4. Bölüm içerisinde tanımlamış ve basit Türkçe bir CV örneğini paylaşmıştım. Gelen istekler ve talepler İngilizce CV hazırlama sürecinde Kronolojinin daha etkin Nasıl hazırlanabileceğine dair sorular içeriyordu. Bu soruları ortadan kaldırmak için aşağıda 2 örnekten belli bölümler alarak paylaşmak istedim.

CV lerin kronolojik bölümleri  büyük bir yüzde ile sizin başarılarınıza temel teşkil eden o titir veya görev dahilinde ki hareket ve eylemleri  içerir.  Kronolojik yaklaşım ve ifadelerde hareket ve eylemler sonuçlar ile birleştirilir. Böylece değerlendirici hangi rolde, ne tür sorumlulukları ne tür sonuçlar ile eşleştirdiğinizi görüp değerlendirebilir.

ÖRNEĞİN ,

Aşağıda ki Kronolojik CV  Marketing  pozisyonu üzerine çalışan bir profesyonelin  1994-2002 dönemini içeriyor.

Not: Örneklerde ki şirket isimleri ve ürün isimleri değiştirilmiştir.

Oct 2000 – May 2002         TEMESAN ELEKTRONIK     

MARKETING & BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER

Launched the startup business Otomax as a B2B and B2C company. Build and Maintained an Internet based  Dealer and Consumer Network in the 2nd hand automative market.  Developed and executed monthly special marketing activities to keep the Automax business live and protect the business from seasonal effects. Developed a community of buyers and sellers in the 2nd hand Automotive industry.

 Build an alternative sales  channel and Supported the Atomax Business with Atomax Car Magazine and achieved the highest sales rank among popular magazines.  Each week Automax sold over 30.000 copies. B2B dealer network and B2C consumer network powered  with Automax magazine helped the company achieve positive business results.

 April 94 – June 2000          TORBA  INTERNATIONAL 

MARKETING MANAGER

Torba International was the first Pan-European Turkish company in the distribution of computer components operating through 20 subsidiaries in Europe. I was in charge of all marketing operations in Europe.

 During my Leadership in Marketing, prepared goto market strategies for each vendor and product category launched new business lines.  Received special marketing budgets from key vendors such as IBM, Quantum, Seagate, Maxtor, Western Digital and Toshiba in exchange of  clear marketing road maps.

 Achieved 100% growth in European Subsidaries through effective use of 25 Million USD marketing budget in advertisements, product flyers, partner programs, sales promotions and sales force incentive systems.  Launched 2 European wide loyalty programs to position Torba as a customer centric distributer of computer hardware components in Europe. Torba rewarded as Europe’s Number 1 Distributer in the Computer Market.

Aşağıda ki kronolojik CV PR ve BRAND MANAGEMENT pozisyonu üzerine çalışan bir profesyonelin  1991-1996 dönemini gösteriyor.

 April 94 – March 96           TARGET TURK CONSUMER CARE

OTC BRAND MANAGER

As an OTC Brand Manager, increased sales revenue of Taxiponi, Alcasid, Solarimsick, Tromotil by 60%. Through my experiences in  the Election Campaign Management Lobbyed among Pharmacists and Doctor Chambers for the OTC law in Turkey. 

 Achieved major success in the Crisis Management of Grupi  Recall action from the market. The crisis activities for consumer health and and positive perception management became a benchmark in Target Turk.

Won the Global Communication Award in TARGET TURK for the TaxiPoni 100th year in Publich Heath.    

 Sept 93 – April 94              KRONAJ OTO TİCARET

ADVERTISING AND PR COORDINATOR

Successfully launced and marketed Tipo and Tempra SW in Turkey.  Conceptualized and Sponsored the first most popular Automobile TV News program in Turkey (5. Vites) for PR activities of Tofaş which  supported the brand recognition and indirect sales growth of Tofaş’s vehicles.

Sept 91 – April 93              DWORSCHAK AND PARTNER, SALZBURG

PUBLIC RELATIONS ACCOUNT EXECUTIVE

 Managed the Public relations program of the Election Campaign of Austria’s President Mr. Klestil in the Salzburg Region where i  was rewarded with the Honarary Austrian Citizenship. Managed and Led positive publicity capmaigns of the Pharmaceutical Industry in Austria.

 Bu iki örnek ile Kronoloji bölümünün anlaşıldığını düşünüyorum.

Not: Örneklerde ki şirket isimleri değiştirilmiştir. Bazen ürün isimleri de değiştirilmiştir. Fikir vermesi açısından hala faydalıdır.

 CV’de Kronolojiyi takip eden bölüm EDUCATION/ EĞİTİM BÖLÜMÜDÜR.

Eğitim bölümü içerisinde Lise, Universite, Yüksek lisans ve Doktora gibi temel ve akademik eğitimin tamamlandığı, alanlar bulunur.

20-25 sene önce profesyonellerden beklenen okudukları bölüm üzerine bir işe girmeleri ve devam etmeleri yönündeydi. Son senelerde bunu görmek çok mümkün değil.  İşletme kökenli bir profesyonel kariyerine proje yöneticisi olarak devam edebiliyor.  Elektronik Mühendisi bir profesyonel kariyerine yazılım üzerine devam edebiliyor.   Eğitim Bölümü  daha  çok anlam ifade ederken, bugün  Universite eğitimi var mı? Diye bakılıyor.  Daha önce ODTÜ BOĞAZ İÇİ ve İTU mezunları diye ilanlar çıkarken bugün artık bu ayrım ve ayrımcılık ortadan kalktı.  Bireysel başarı ve isteklilik, kişinin kendini ifade edebilme özelliği , katma değer yaratma istekliliği ortaya koyabilmesi ön plana çıkmıştır.

Bugün Eğitim Bölümü temel eğitimin yerinde olup olmadığını ağırlıklı olarak kontrol eder.  Eğitim bölümü  bazı durumlarda  CV ‘nin Header/Başlık  bölümünü takiben kullanılır. Bu tür kullanım toplam CV nüfusunun çok küçük bir bölümünü oluşturur.

O zaman ortaya şöyle bir soru çıkıyor, kimler CV lerinin 2. Sayfasında bu bölümü kullanmalı?

Benim gözlemlerim ve danışanlarıma verdiğim tavsiye, eğer eğitiminizi yurt dışında ve iyi bir üniversite ‘de yaptıysanız veya iyi bir üniversiteyi iyi bir derece ile tamamladıysanız o zaman birinci sayfada yer alması etkileyici olabilir.  Eğer normal bir öğrenci ve orta veya orta üstü başarı derecesi ile mezun olduysanız bence CV niz içerisinde ki konumlandırması deneyimli profesyonellerde 2. Sayfada olmalı.

Aşağıda ki örnek, Türkiye’de iyi Üniversitelerde okumuş yüksek eğitimi doktora tezine kadar tamamlamış bir profesyonele ait. Yinede CV üzerinde 2. Sayfada Kronoloji bölümünden sonra kullanıldı.  Bu örneği sizin ile paylaştım çünkü ön yüzde kullanan profesyonellerin sayısı gerçekten az .

Daha önce ki yazılarımda Göz Hareketlerinden faydalanılarak bir araştırma yapılıyor.  CV’nin en etkileyici bölümünün aslında 1. sayfa olduğu ortaya çıkıyor. Bu etkileme alanında eğer adayın okul dereceleri orta düzey ise bunu ön planda tutmanın bir anlamı yok. Onun yerine gelecek kariyer hedefi veya temel yetkinlikler bölümü CV nize daha kuvvetli bir duruş verebilir.

Educational Information

 PhD in Business Administration                                                                                         2011                        

Hacettepe University, Faculty of Business Administration      Ankara, Turkey       gpa: 3.6 / 4.0

Master of Business Administration Degree (MBA)                                                           2003

Bilkent University, Faculty of Business Administration                     Ankara, Turkey            gpa: 3.3 / 4.0

Bachelor of Science Degree in Petroleum and Natural Gas Engineering                     2001

Middle East Technical University, Faculty of Engineering    Ankara, Turkey        gpa: 2.6 / 4.0

 TED Ankara College                   High School Graduate                                                      1996

CV  işlevsel son bölümü Professional Development/ Profesyonel gelişim veya profesyonel seviyede katılım sağlanan sertifikasyon eğitim programları kişisel gelişim porgramlarıdır. Bu bölüm Genelde Türkçe Olarak “Kurslar ve Seminerler” olarak isimlendirilir.

Aşağıda bir örnek ile aktarmaya çalışacağım.

Kurslar & Seminerler:
04/2011 Potansiyeli Hayata Yansıtmak – Prof.Dr.Acar Baltaş İstanbul
04/2011 İş Hayatında Duygusal Zeka – Eray Beceren İstanbul
12/2010 Danone Liderlik Okulu – Insigniam İstanbul
05/2010 Sunum Teknikleri – Şensezgin/Kurmuş İstanbul
03/2008 Profesyonel İmaj Yönetimi ve İletişim – Özlem Çakır İstanbul
08/2007 Medikal Eğitim – Farma-city İstanbul
02/2005 Gıda Güvenliği ve Hijyen – Başkent Üniversitesi Ankara
10/2004 Kök – Neden Analizi– Abbott Laboratuarları Ankara
10/2003 Beden Dili–Baltaş & Baltaş İstanbul
05/2003 HACCP –Gıda Mühendisleri Odası İstanbul
03/2002 İstatistiksel Proses Kontrol– Metrotest İstanbul
01-03/2002 Fransızca– T.Ö.M.E.R Ankara
01/2001 İngilizce– EF Uluslararası Dil Okulları l Cambridge
07/2000 Staj– Nuh’un Ankara Makarnası San. Ve Tic. A.Ş. Ankara
08/1999 Staj – Pınar Süt Mamülleri Sanayi A.Ş. İzmir

 Yukarıda ki aktarım benim çok sevdiğim bir temsil biçimi. Neden? Çoğu CV içerisinde yapılan veya gerçekleştirilen staj deneyimi çalışma deneyimi olarak gösteriyor.  Aslında staj Türkiye’de iş yaşamının anlaşılması ve alışılması  için kullanılıyor. Çok az şirket stajyerine ciddi anlamda iş sorumluluğu veriyor veya sonuç bekliyor.  Hatta çoğu şirkette stajyerler dökümante etmekte veya getir götür işlerinde kullanılıyor. İstisnalar kaideyi bozmaz. Staj’ın Kurslar ve Seminerler bölümünde gösterilmesi veya yansıtılması daha doğrudur. Bir öğrenme dönemini veya işe adaptasyon dönemini temsil eder.

Katılım sağladığınız Kurslar veya Seminerlere ilişkin son bir yorumum yukarıda ki temsil doğru olduğu kadar tarih çizgisinin solda konumlandırılması da doğru bir kullanımdır.

CV’de bütünlük önemlidir. Eğer Tarih temsilini Sol dan yapıyorsanız, tüm tarihsel ifadelerin Soldan olması önemlidir. Eğer tarih temsili Sağda yapılmış ise takip eden tarih temsillerinin hepsinin sağda olması gerekir.

Bu yazı ve örnekler ile Beşinci bölümü tamamlamış bulunuyorum.

CV nizi gözden geçirmek veya geliştirmek  istiyorsanız linke kliklemenizi tavsiye ederim.

 

Bir Cevap Yazın