Gerçekten İş Dünyası İçin Yetenek Avlayabilecek Yetenek Avcıları Varmı?

 images images (1)

Gerçekten İş Dünyası için Yetenek Avlayabilecek Yetenek Avcısı Varmı?

Uzun zamandır Bilişim, Telekom ve Teknoloji sektörünün içerisindeyim ve çok yakındanirili ufaklı şirketleri takip ediyorum. 19 senenin getirdiği iş deneyimi , network ve tecrübe ile iş dünyasının içerisinde rahat hareket edebiliyorum. Yönetici ve liderlere kolay ve hızlı erişim sağlayabiliyorum.  

Geçen gün 500 kişilik teknoloji sektöründe önemli bir yere sahip şirketlerden birinin lideri ile sohbet ederken konu insan kaynağı bulma ve zorluğuna geldi. Daha sonra kendisini ziyaret eden bazı firmaların Yetenek Avcısı isimlerini kullanmaya başladığını belirtti ve Yetenek Avcısı ile Kelle Avcısı arasında ki farkı sordu? Ve Internet üzerinden nasıl gerçekleştiğini anlamama yardım et dedi.

Aslında ikisinin de anlamı aynı.  Talent Hunter sadece yeni ve ciks kullanımı bence. Ne yaptığınız iş değişiyor nede işlevi ama biraz daha havalı oluyor bana kalırsa.

Yetenek Avcılığı, Scout kelimesinden geliyor. Amerikan Futbol , Basket ve Baseball lise, üniversite  liglerinde ki parlak  amatörlerin gelişimini, çalışmalarını ve performanslarını bir üst lig için araştıran kişi olarak tarif edilebilir.

İngilizce anlamı “To observe and evaluate (a talented person), as for possible hiring. “.
Talent Hunter olabilmek için sanırım en temel şart, gözlemlemek ve değerlendirmek.
Head Hunter, Business Dictionary açıklaması “Executive Recruitment Agency that tracks qualified personnel during their work life.”
Her iki terimin (Talent Hunt ve Head Hunt) içerisinde gözlem ve  değerlendirme var. Amaç bir üst lig için kaynak yakalamak.
Benim merak ettiğim ve bence merak edilmesi gereken konu, Yetenek Avcısı veya Kelle Avcısı, adına her nederseniz deyin, yeteneği gördüğü zaman yakalayabiliyor mu? Yeteneği görmek için nerelerde dolaşıyor.
Gerek Head Hunter kültürü gereksede yeni namı ile Talent Hunter kültürü, gezmeyi, görmeyi ve dokunmayı gerektirir.  Yeteneğinizi nasıl takip ediyorsunuz? Hangi kaynaklardan araştırıyorsunuz? Takım oyunu nasıl kuruyor çalışanları ne diyor? Nasıl yönetim sergiliyor, iş sonucu almayı biliyor mu? Müşteriler ne diyor? Çevre ne diyor?
Bunun ötesinde özellikle teknoloji sektöründe sektörel etkinliklere katılan katılabilen kaç adet avcı vardır? Ben gittiğim yerlerde özellikle bakarım ortamda dolaşan avcı varmı? Büyük avcılar var mı? Küçük avcılar var mı diye? Nedense çok göremedim bugüne kadar.
Hele birde sosyal ağlar var. Görülmeyen, çok fazla sektörel etkinliklere katılım sağlamayan ajanslar internet üzerinden nasıl yeteneği yakalayacaklar?
Orta ve büyük etkinliklere bile bazı IK şirketlerini veya Özel istihdam bürolarını kişisel tanışıklığımız olmasına rağmen zar zor götürebiliyorum bir etkinliğe.  Bukadar geri yaslanmışlık ile, Next Generation Değer Yaratıcılar, Şirketleri bir sonraki aşamaya taşıyacak liderler veya özel teknik kabiliyetler veya girişimci teknik kabiliyetler veya Amerikalıların değişi ile nerds and geeks ??? Nerede bulunup avlanacak?
Pozisyona uygun aday lafları çok dolanır IK’da, Yetenek pozisyona uygun bir aday mıdır? Bu yetenğin özgeçmişi nasıl ayırt edilir? Yoksa o da pozisyona uygun kaynak arayan yeni mezunların pozisyon ve kişiyi match edemediği binlerce kişiden biri mi olur?
Bu türlü süslü laflar için sanırım yüzeysel IK ların gerçek IK’ya, Özel İstihdamların gerçek Avcıya dönüşmesi gerekecek yetenekleri yerinde görmek ve bulmak için.
Haklısınız biraz eleştiri yaptım! Çok ta memnunum bu eleştiriyi yapmaktan.
Yetenek özeldir ve herkes yetenek değildir. Madem yetenekler özel ve az, bu az ve şirketler için bir sonraki aşamaya getirecek kaynaklar, bu özel insanları hangi yöntemler ve bilgi seviyeleri ile ayırt ediyoruz veya o ayrışımı yapabilecek yetenekli yetenek avcıları var mı? lafımı geri aldım:) YETERİNCE VAR MI ?
Futbolumuza bile  scout kelimesi yeni yeni  girerken, bugünün avcılarını da belki çok eleştirmemek gerek.
Herkese güzel bir hafta sonu dilerim,
  
Can Büyükalkan

Bir Cevap Yazın