Kariyer Ve Yeni İş Fırsatı Oluşturma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Dört Başarı Faktörü

Şubat ayı yerini yavaş yavaş Mart ayına bırakıyor ve dönem olarak baktığımızda Kariyer ve iş değişim döneminin 2. En yüksek seviyesi yaşanıyor.

Türkiye’de son birkaç ayda yaşanan ekonomik yavaşlama ve daralma, işsizlik oranlarını İstatistik kurumunun verilerine göre kümilatif %12 bantlarına taşımıştır.  Genç işsizlik oranı ise %22 seviyesine yükselmiştir.

Bu veriler ile birlikte yavaşlayan ve daralan ekonominin yansımalarından birisi çalışan memnuniyetinin azalması ile ortaya çıkan çalışan motivasyonunda yaşanan düşüş ile iş arama sürecine, finansal sürdürülebilirlik perspektifiyle daha iyi koşul, daha iyi fırsat için dahil olan kurumsal profesyonellerdir.  

Ekonomik daralma kaynaklı bu durum ve yarattığı yan etkiler, tüm kariyerler için büyük bir rekabeti beraberinde getirmektedir.

İbre iş veren lehine dönmüştür ve bugün vasat bir iş ilanı dahi, 200’ün üzerinde talep alabilmektedir.

Her ne kadar işler dışarıdan iyi görünmese dahi, yeni kariyer ve iş değişim fırsatları karşısında Başarının tanımlanmış dört adımı vardır. Bu adımlar takip edildiğinde ve iyi anlaşıldığında, o alana yönelik yapacağınız çalışmalar sizleri hedeflediğiniz kariyer çizgisine çekme potansiyeli yüksektir.

Kurumsal Profesyonellerin yeni iş ve kariyer fırsatlarına yönelik ortaya koyacaklar performans ve başarı  dört temel başlık altında değerlendirilir.

  • Kariyer Evresi (İçerisinde bulunan kariyer dönemi) ve Profesyonelin   Kariyer Stratejisi

Her kurumsal Profesyonel İçerisinde Bulunduğu kariyer evresinin dinamiklerini anlamak zorundadır ve kariyer stratejileri bu kariyer evreleri ve o kariyer evresinin dinamiklerine yönelik inşa edilir.

Her profesyonel şunu çok iyi bilir. Kurumsal piramidin tepesine olan yolculuk. Uzun ve zahmetli bir süreçten geçer. Kariyer evrelerinde kaybedilecek zamanın telafisi ancak x2 modeli ile düzene geçebilir.

  • Kurumsal Profesyonelin Profesyonel CV’si

Kurumsal profesyonel hangi kariyer evresinde olursa olsun, dış dünyaya açılmak için ihtiyaç duydukları araç profesyonel CVdir. Fakat, başka bir gerçek ise, profesyoneller CV’lerini hazırlarken zorlanırlar.

Aslında zorlandıkları konu ortaya çıkartmak istedikleri CV’nin içerdiği kariyer hikayesi ve bunun temsil yaklaşımıdır. Nasıl etkili bir Profesyonel CV’ye sahip olabilirim? Sorusu iş arama sürecine geçildiğinde veya özel bir teklif alındığında akla ilk düşen sorudur.

Her kariyer evresinin dinamikleri birbirinden farklıdır. Ve her kariyer stratejisinin dinamiği farklı olduğu için, Profesyonel CV’ler kariyer stratejisine uyumlu ortaya çıkartıldığında kuvvetli bir içeriğe ve kariyer hikayesine sahip olurlar. Çünkü kariyer stratejisi kurumsal profesyoneli bir sonraki hedefine ve değer katmanına yaklaştırır.

  • İş piyasasına Erişim Aktif ve Pasif İş Başvuru Stratejisi

Profesyonel CV’ bir yönü ile kurumsal profesyonelin bir nevi ürünüdür. Profesyonel CV’ ile ürünü iş piyasası ve iş piyasasının dinamikleri doğrultusunda tasarlarsınız. Bu şekilde yeni ürün tasarlanmış olur. İş başvuru stratejisi ile ürün üzerinde talep oluşturma veya ürünü vitirine çıkarma sürecidir. Aktif ve Pasif iş başvuru stratejisi, kurumsal profesyonelin pazarlamam planıdır. Kısaca Goto Market Stratejisidir.

Interviews are always intensive
  • Ve son olarak Mülakat Stratejisi ve Hazırlığı

İş başvuru stratejisi ve düğmeye basma ile kurumsal profesyonel iş fırsatları ile karşılaşmaya başlar. Her iş fırsatı bir iş görüşme ve mülakat sürecidir. Bu süreçte, Profesyonel CV ile hazırlanan kariyer hikayesinin sözel temsili ve hikayenin temsil ettiği dokunduğu noktalara yönelik, profesyonel soru gurupları ile karşılaşır, sorular, işin icraatine yönelik teknik seviyede gerçekleşse de aslında ucu açık sorular ile profesyonelin yetkinlik ve davranış modelini ortaya çıkartan yaklaşımlar sergilenir.

Bu dört temel nokta kurumsal profesyonellerin yeni kariyer ve iş fırsatlarına yönelik başarısını belirleyen temel faktörlerdir.

Ben Uluslar arası kariyer danışmanı ve koçuyum.

Bunun yanında kurumsal şirketlere şirket verimlilikleri arttırmaya yönelik Human Capital Management konusunda yönetim danışmanlıkları gerçekleştiriyorum.

Kariyer Koçluğu ve Kariyer Danışmanlığı projelerinde, kurumsal profesyonellerin kariyerlerini bir sonraki aşamaya taşımalarına, iş ve kariyer değişim süreçlerine, yurt dışı ve yurt içi iş fırsatlarına yönelik kazanımlarını profesyonel hizmetlerimle destekliyorum.

Kurumsal Profesyonellikte kariyerinde sıkışmış, motivasyonu düşmüş, veya yeni bir heyecan ile kariyerine yeniden yön vermek isteyen profesyonellere yeni kariyer ve iş fırsatlarına yönelik 1-1 Kariyer toplantısı gerçekleştiriyorum. Kariyer toplantıları ön görüşme niteliğindedir, Skype veya telefon üzerinden gerçekleştirilir ve ücretsizdir.

Kariyer toplantılarında, yukarıdaki dört madde üzerinden ilerleyerek, kariyerinize yönelik nasıl etki gücünü arttırabileceğinize dair ön görüşme ve çıktıları yön tayin etmenizde etki gücünüzü ve motivasyonunuzu yükseltecektir.

Ön görüşmenin çıktısı olarak, kariyer toplantınızda aşağıdaki dört maddeyi cebinize bilgi olarak koyacaksınız.

a-      Kariyer stratejinize ve hedefinize bağlı olarak, iş piyasası için konumlandırmanız nasıl olmalı?

b-      Profesyonel katma değer önergeniz ile nasıl fark yaratabilirsiniz?

c-       Geçmişte bugüne profesyonel deneyiminiz ve bugünden geleceğe yönelik sinerji oluşturabilecek vizyonunuz en etkili şekilde nasıl yorumlamalı ve iletişim kurmalısınız?

d-      Profesyonel ürünleşmeyle  Stratejik düşünce modellerini, liderlik seviyeniz ile birlikte nasıl kullanarak iş sonucu elde ediyorsunuz’ un cevaplarını bulmaya çalışacağımız etkin bir görüşme gerçekleştiriyoruz.

Linke tıklayarak formu doldurmanızı ve Ön Görüşme seçeneğini tıklamanızı tavsiye ederim.

Kariyer Projelerinizde Görüşmek ve Tanışmak Dileğiyle

Saygılarımla, 
Can Büyükalkan

Kariyer Ve Yeni İş Fırsatı Oluşturma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Dört Başarı Faktörü” için bir yorum

Bir Cevap Yazın